60 éves az Évszázad mérkőzése

Metropolisokat neveztek el Buzánszky Jenőről és Grosics Gyuláról.

A Fővárosi Önkormányzat és az Alstom, a járművek elnevezésével fejezi ki tiszteletét a 60 évvel ezelőtti 6:3-as győzelem két legendás játékosa előtt. Az Alstom Hungária Zrt. kezdeményezésére, Budapest Főváros Önkormányzata két új Metropolis metrószerelvényt nevezett el Buzánszky Jenő és Grosics Gyula tiszteletére az Anglia elleni 6:3-as mérkőzés 60. évfordulója alkalmából. A Puskás Ferenc Stadion metróállomáson tartott névadó ünnepségen a két legendás sportoló Tarlós István főpolgármesterrel és Alf Henryk Wulffal, az Alstom Közép-Európáért felelős alelnökével együtt leplezte le a szerelvényeken elhelyezett névtáblákat.

A magyar labdarúgó-válogatott 1953. november 25-i mérkőzése történelmi jelentőségű eseményként vonult be a magyar sporttörténetbe. Az akkor már 90 éve veretlen angol csapat felett aratott 6:3-as győzelemre az egész ország örömmel emlékszik vissza ma, 60 évvel a Wembley Stadionban zajlott mérkőzés után, és méltán gondol rá büszkeséggel a jövőben is.A legendás mérkőzés évfordulóján, tisztelete és megbecsülése jeléül az új, budapesti metrószerelvények gyártója, az Alstom Hungária Zrt. kezdeményezésére, Budapest Főváros Önkormányzata Buzánszky Jenő és Grosics Gyula után nevezett el egy-egy új metrószerelvényt. Amellett, hogy ebben a formában tisztelegnek a jeles esemény évfordulója előtt, a résztvevők célja az is, hogy a 2-es metróvonalon naponta utazó mintegy 400.000 budapesti polgár és a Budapestre látogatók nap, mint nap emlékezhessenek e történelmi sporteseményre, az Aranycsapat sporttörténetben játszott példamutató szerepére és legendás sportolóira. „Nagy örömünkre szolgál, hogy a szerelvények elnevezésével az Alstom is kifejezheti tiszteletét az Aranycsapat játékosainak, akiket nem csak Európában, de az egész világon történelmi jelentőségű sportolókként tartanak számon” — mondta AIf Henryk Wulf, az Alstom Csoport Közép-Európáért felelős alelnöke. „Örülök, hogy egy globális nagyvállalat vezetőjeként én osztozhatom ma Önökkel egy olyan esemény örömében, amelyet budapesti kollégáink kezdeményeztek, és amely minden magyar, valamint a világ sportszerető közönségének szívét megdobogtatja”. Budapest történetében először neveznek el közlekedési eszközt neves személyiségek után. Emellett, az Alstom történetében is ez az első alkalom, amikor egy metrószerelvény sportolók nevét kapja.

Az utasok november 25-töl a két Metropolis szerelvény első és utolsó ablakai felett találkozhatnak azzal az emblémával, amely azt hirdeti, hogy a szerelvényt Buzánszky Jenő és Grosics Gyula nevét viseli. Az angolok által az „Évszázad mérkőzéseként” hirdetett és a világ sportszerető közönsége által a mai napig így ismert rangadón két világ, két futball nagyhatalom, a múlt angolok által képviselt játékstílusa és az újítók, vagyis a sportág kitalálói és az olimpiai bajnokok csaptak össze egymással. A magyar csapat taktikája az ellenfél lerohanása volt, amelyben fontos szerepet kapott a csatársor folyamatos helyváltoztatása, ami segíthetett az ellenfél hátvédsorának szétzilálásában. A „Mágikus Magyarok” 6:3-as győzelme az „Angol Oroszlánok” felett annyira meglepte az angolokat, hogy addig alkalmazott taktikájuk átgondolására kényszerültek.

A Metropolis avatására Grosics Gyula, betegsége miatt nem tudott eljönni, viszont Szepesi György és Buzánszky Jenő megjelent. Az Aranycsapat hátvédje többek között bátran jelentette ki, hogy „… azért Mi Magyarok, ha kicsi ország is, de képesek vagyunk nagy dolgokat művelni.”