Razzia a serfőzőben - A Bigfoot serfőzde bemutatkozik

Milyen az a gengszter sör? Mi köze a sörnek birkózáshoz? Megtudhattuk az Élesztőben, ahol bemutatkozásképp egy egész estén keresztül az új magyar sörfőzde, a Bigfoot 6 féle sörét csapolták.

Talán a Budapesten felszaporodó belga sörözőknek köszönhetjük, hogy a sör kilépett a fesztiválokon, sörözőkben és talponállókban fogyasztható “szomjoltó” kategóriából és a borhoz hasonlóan hozzánk is beszivárgott a sörkultúra. Rájöttünk a sörnek is lehet izgalmas ízvilága és nem csak a láger sör létezik.

A magyar kézműves sör felfutását én egyértelműen a Főzdefeszt megjelenéséhez csatolom. Szerintem ennek köszönhető, hogy a magyar fogyasztók megismerhették a hazai sörfőzdéket és egyre nő a szomj a kézműves sörre.

2013. december 17. 16:52 - Bigfoot sörök - forrás: Bigfoot Facebook ©Bigfoot sörök - forrás: Bigfoot Facebook

Ezt a népszerűséget szeretné meglovagolni a domonyi Bigfoot sörfőzde. A pest megyei településen működő sörfőzde nem a hagyományos láger típusú söröket gyártja, hanem felsőerjesztésű söröket készít. A felső erjesztés azért izgalmasabb, mert sokkal nagyobb a lehetőség a kísérletezésre és nagyobb teret enged a sörfőző kreativitásának. A felsőerjesztésű piacot egyenlőre az amerikai, angol és belga sörök uralják. Nem véletlen hogy a magyar kézműves sörkultúra felfutásának is a belga sörök voltak az előfutárai.

A BigFoot is ezen a csapásvonalon halad, azonban idővel szeretné megtalálni csak rá jellemző stílusát, ami a címkeválasztásban szerintem máris sikerült. Saját elmondásuk szerint kezdő kollekciójukat is úgy alakították ki, hogy “legyen lefegyverzően ízes és finom, és közben mégis ismerős barátságos”.

2013. december 13. 18:29 - Bigfoot - 3 ©Bigfoot - 3

A sörkészítők személyében pedig profikkal van dolgunk. A főzde szakmai irányítója Branda Gyula, akit eddig a birkózás világából ismerhettünk. 51-es lábmérete a főzde névadója. De mi köze egy birkózónak a sörhöz? - kérdezhetnénk. Gyula testvére és a Bigfoot szakmai “sörőrangyala” a kézműves sörök világában jártasak számára csak “sörapuként” ismert Fóti Kézműves sörfőzde vezetője, Gyenge Zsolt. Gyula mellette igen jól beleláthatott a sörfőzés tudományába, a Bigfootban pedig ketten alkották meg a kezdő 6 sört. A felső erjesztés ezért sem véletlen. Szeretnék ha a családban mindenki más irányzatot képviselne.

2013. december 13. 19:29 - Bigfoot - a két testvér: Gyenge Zsolt és Branda Gyula ©Bigfoot - a két testvér: Gyenge Zsolt és Branda Gyula

A kezdő hat sör címkéi igen emlékezetesre és egyedire sikerültek. A 20-as évek gengszter amerikáját és az alkohol tilalmat megidéző, Huszka Zsombor grafikák a Rejtő Jenős Unicum kampányt idézik bennem, ami szerintem sokak kedvence volt. Az Al’e Capone, vagy Razzia névre keresztelt bolondos címék és a hozzátartozó stílusos ajánlások mint a: “minden gegszert így kezdi” valószínű a fiatal fogyasztókat fogják megfogni.

2013. december 14. 0:59 - Bigfoot - 8 ©Bigfoot - 8

Na de most már beszéljünk a sörökről is egy kicsit, amit a sörfőzők a következő fogyasztási sorrendben ajánlanak.

Brand-Ale - a kézműves sörökkel barátkozók belépő szintű söre – egyszerű malátaközpontú szűrt sör. 4,5% alkoholtartalommal. Ez hasonlít legjobban a hagyományos lager típusú sörökhöz.

Silver Street - világos búzasör, Weihenstephan élesztőjével készül, mely a világ legjobb élesztőjeként ismert. Ami azért fontos, mert búzasör lelke az élesztő, testnek pedig a búzamaláta mellé hagyományos pilzeni malátával.

Razzia - Nekem ez volt a kedvencem. Egy sötét búzasör négy féle sötét malátával. Utóízében hozza a búzasör hagyományos édességét de a sötét maláták testessé, teltebbé teszik.

Chicago - pale ale típusú sör. Gyönyörű vöröses színét több féle minőségi malátából nyeri, pikáns aromáját pedig az aromakomlók biztosítják.

Al’e Capone - ale sör ötféle malátából, és hatalmas, frissítő tavaszi komlóillattal.

Alcatraz Porter -  második kedvencem Sötét és édeskés, alkohol tartalmát tekintve 5,6 %-os, közepesen erős, hagyományos felsőerjesztésű barna sör. Ízében a müncheni maláta dominanciája uralkodik, kóstolásánál testes jelleme szembetűnő.

2013. december 13. 18:39 - Bigfoot - 4 ©Bigfoot - 4

Ílyen sörkülönlegességek után még egy meglepetést tartogattak számunkra a fiúk, ugyanis Vásárhelyi István, a Sörbúvár blog készítője egy Vanilla Crack desszerttel készült az Alcatraz Porter mellé. A narancsos kávés desszert nagyon jól harmonizált a porter kávés, pörkölt ízével.

Bart Dániel az Élesztő tulajdonosa “egész estés söröknek” nevezte a BigFoot söröket, szerintem érdemes rájuk több estét is szentelni és mindenképp figyelemmel követni jövőbeni munkásságukat.

www.bigfootsorfozde.hu

Bigfoot a Facebookon