2018. július 18. - szerda

Joe

Kinyomtatom...
Részlet a Joe c. filmből

A 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon az Amerikai Függetlenek szekcióban vetítették a Nicolas Cage főszereplésével készült, meglehetősen gyomorszorító filmet. Cage-től már megszokhattuk, hogy nevét adja független vagy alternatív produkciókhoz, ez esetben is ez történt.

2013-ban már volt egy Gyilkos Joe című fekete komédia, a "gyilkos" előke ennél a filmnél is teljesen indokolt lenne. Adott egy 15 éves srác, Gary. Alkoholista apja állandóan veri, elszedi a pénzét, hogy piázhasson. Garynek muszáj munkába állnia, hogy eltartsa leépült anyját, és az apjuk abúzusaitól néma húgát. Így találkozik a Cage alakította Joe-val, a kiégett főnökkel, akivel elindulnak a pótapa-pótfiú kapcsolat kialakításának rögös útján.

A természetes ösztönök erősebbek az emberek alkotta törvényeknél - a film nem kevés konfliktusa mögött ez a feszültség áll. Jól eltalált példák húzzák alá ezt a tételt a filmen végigvonulva. Minden második jelenetben történik valami igazságtalan kegyetlenség, mégsincs jobb válasz a helyzetekre. A természet is igazságtalan és kegyetlen.

Mindenki rengeteg terhet cipel magával, a valójában nem létező tiszta erkölcs szemszögéből nézve ebben a kisvárosban csak rossz emberek élnek - a sheriffet is beleértve. Mégis a legtöbben kapaszkodnak valamilyen nehezen körülírható jó felé, a totális kilátástalanság ellenére is. Egy ilyen egyenletet bármeddig próbálunk megoldani, a végén idegességünkben szét fogjuk tépni a papírt. A film is hasonló választ ad, kissé kifinomultabban.

Ha negyedórával rövidebb, valószínűleg még ütősebb lett volna, de így is 8/10-es film. Nicolas Cage tökéletesen eltalálta a figurát, a Gary alkesz apját játszó Gary Poulter pedig csak magát alakítja: David Gordon Green a terepszemle alatt ismerte meg a hajléktalan férfit, és végül neki ajánlotta a szerepet. Poulter két hónappal a forgatás befejezte után Austin egyik utcáján hunyt el.

A Titanic fesztivál április 4-én indult, és 12-ig tartott. A fődíjat Maya Vitkova Viktoria című filmje nyerte.

Joe
117 perc
rendező: David Gordon Green

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Főszerepben Anna Netrebko, Jonas Kaufmann, Rolando Villazón, Erwin Schrott és Juszif Ejvazov.

plakát

Tom Cruise és Penélope Cruz zseniális thrillerével folytatódik a Paramount Nyári Mozi.

VéNégy Fesztiválon

Nagy sikerrel zárult a hatodik alkalommal megrendezett VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.