Joe

A 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon az Amerikai Függetlenek szekcióban vetítették a Nicolas Cage főszereplésével készült, meglehetősen gyomorszorító filmet. Cage-től már megszokhattuk, hogy nevét adja független vagy alternatív produkciókhoz, ez esetben is ez történt.

2013-ban már volt egy Gyilkos Joe című fekete komédia, a "gyilkos" előke ennél a filmnél is teljesen indokolt lenne. Adott egy 15 éves srác, Gary. Alkoholista apja állandóan veri, elszedi a pénzét, hogy piázhasson. Garynek muszáj munkába állnia, hogy eltartsa leépült anyját, és az apjuk abúzusaitól néma húgát. Így találkozik a Cage alakította Joe-val, a kiégett főnökkel, akivel elindulnak a pótapa-pótfiú kapcsolat kialakításának rögös útján.

A természetes ösztönök erősebbek az emberek alkotta törvényeknél - a film nem kevés konfliktusa mögött ez a feszültség áll. Jól eltalált példák húzzák alá ezt a tételt a filmen végigvonulva. Minden második jelenetben történik valami igazságtalan kegyetlenség, mégsincs jobb válasz a helyzetekre. A természet is igazságtalan és kegyetlen.

Mindenki rengeteg terhet cipel magával, a valójában nem létező tiszta erkölcs szemszögéből nézve ebben a kisvárosban csak rossz emberek élnek - a sheriffet is beleértve. Mégis a legtöbben kapaszkodnak valamilyen nehezen körülírható jó felé, a totális kilátástalanság ellenére is. Egy ilyen egyenletet bármeddig próbálunk megoldani, a végén idegességünkben szét fogjuk tépni a papírt. A film is hasonló választ ad, kissé kifinomultabban.

Ha negyedórával rövidebb, valószínűleg még ütősebb lett volna, de így is 8/10-es film. Nicolas Cage tökéletesen eltalálta a figurát, a Gary alkesz apját játszó Gary Poulter pedig csak magát alakítja: David Gordon Green a terepszemle alatt ismerte meg a hajléktalan férfit, és végül neki ajánlotta a szerepet. Poulter két hónappal a forgatás befejezte után Austin egyik utcáján hunyt el.

A Titanic fesztivál április 4-én indult, és 12-ig tartott. A fődíjat Maya Vitkova Viktoria című filmje nyerte.

Joe
117 perc
rendező: David Gordon Green