2019. január 22. - kedd

Második Világháborús Bioshock - Frankenstein serege

Kinyomtatom...
Részlet a Frankenstein serege c. filmből

Richard Raaphorst rendező két évtizednyi rövidfilm és reklám után végre el tudta készíteni első egész estés moziját, melyben minden műfaj találkozik, ami egy tizenéves (általában) fiú szemének-szájának ingere. Nácik, ruszkik, katonák, zombik, steampunk kiborgok, rengeteg robbanás és egy őrült tudós. Az egész megfejelve egy újraértelmezett Cloverfield-féle "talált nyersanyag" stílussal. Nem filmművészeti sarokkő, viszont szórakozásnak tökéletesen megfelel.

40-es évekbeli militáns dokumentumfilmet látunk. Pár szovjet katona a szürke tájon menetel, valami közepesen érdektelen küldetést teljesítve. Egyikük kezeli a kamerát, az ő felvételein keresztül leszünk tanúi a történteknek. Mivel jó hatvan évvel ezelőtt járunk, a felvevők még filmszalagra rögzítenek, és a kép sem olyan tiszta, mint egy mai telefonos felvétel. Negyed óráig nem történik semmi említésre méltó, már fészkelődünk a székben, amikor végre találnak pár elhagyatott gazdasági épületet, és nekiállnak felfedezni őket. Kezdődhet a kaland!

Furcsán nagy gépszörny támad, keze helyén fémből készült rákollókkal. Aztán egy másik, de neki fúró van karja végén. A rendező valószínűleg sokat játszott a Bioshockkal és túl van már pár steampunk képregényen is, a hangulat "meg van teremtődve". Tökélyre fejlesztett B-film forgatókönyve pereg előttünk, menetrend szerint érkezik a belezés, szétvágott fej, csapaton belüli viszálykodás.

A kedvencem egyértelműen az a rész, ahol az őrült tudós végre megmutatja nekünk, hogy mi is az ő kísérlete, és a tökéletes világban milyen népek élnek szerinte. Ha a film nem is kerül be a filmművészet nagyenciklopédiájába, ennek a jelenetnek ott a helye. Mind ideológiailag, mind vizuálisan egy jóleső sokk, ami után már mi sem egyértelműbb, mint hogy ez az igazi végső megoldás. Az őrültnek igaza van.

Ne várjunk sokat a filmtől, és akkor ilyen kritikát írunk róla.

7/10 pont

Frankenstein serege (Frankenstein's Army) - színes, amerikai-holland akció-horror, 84 perc, 2013

Rendezte: Richard Raaphorst
Szereplők: Karel Roden, Joshua Sasse, Robert Gwilyim, Alexander Mercury, Luke Newberry, Hon Ping Tang

A filmet a 21. Titanic Filmfesztiválon láttuk.

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (1 vote)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2019. január 22-én ismét a Studio Ghibli egyik remekműve költözik egyetlen alkalommal a mozivászonra.

plakát

Koreeda Hirokazu Arany Pálmával díjazott alkotása, amely itthon már a Cinefesten is bemutatkozott.

Madeline a mélyben

Színes, feliratos, amerikai dráma az Elf Pictures forgalmazásában.