Második Világháborús Bioshock - Frankenstein serege

Richard Raaphorst rendező két évtizednyi rövidfilm és reklám után végre el tudta készíteni első egész estés moziját, melyben minden műfaj találkozik, ami egy tizenéves (általában) fiú szemének-szájának ingere. Nácik, ruszkik, katonák, zombik, steampunk kiborgok, rengeteg robbanás és egy őrült tudós. Az egész megfejelve egy újraértelmezett Cloverfield-féle "talált nyersanyag" stílussal. Nem filmművészeti sarokkő, viszont szórakozásnak tökéletesen megfelel.

40-es évekbeli militáns dokumentumfilmet látunk. Pár szovjet katona a szürke tájon menetel, valami közepesen érdektelen küldetést teljesítve. Egyikük kezeli a kamerát, az ő felvételein keresztül leszünk tanúi a történteknek. Mivel jó hatvan évvel ezelőtt járunk, a felvevők még filmszalagra rögzítenek, és a kép sem olyan tiszta, mint egy mai telefonos felvétel. Negyed óráig nem történik semmi említésre méltó, már fészkelődünk a székben, amikor végre találnak pár elhagyatott gazdasági épületet, és nekiállnak felfedezni őket. Kezdődhet a kaland!

Furcsán nagy gépszörny támad, keze helyén fémből készült rákollókkal. Aztán egy másik, de neki fúró van karja végén. A rendező valószínűleg sokat játszott a Bioshockkal és túl van már pár steampunk képregényen is, a hangulat "meg van teremtődve". Tökélyre fejlesztett B-film forgatókönyve pereg előttünk, menetrend szerint érkezik a belezés, szétvágott fej, csapaton belüli viszálykodás.

A kedvencem egyértelműen az a rész, ahol az őrült tudós végre megmutatja nekünk, hogy mi is az ő kísérlete, és a tökéletes világban milyen népek élnek szerinte. Ha a film nem is kerül be a filmművészet nagyenciklopédiájába, ennek a jelenetnek ott a helye. Mind ideológiailag, mind vizuálisan egy jóleső sokk, ami után már mi sem egyértelműbb, mint hogy ez az igazi végső megoldás. Az őrültnek igaza van.

Ne várjunk sokat a filmtől, és akkor ilyen kritikát írunk róla.

7/10 pont

Frankenstein serege (Frankenstein's Army) - színes, amerikai-holland akció-horror, 84 perc, 2013

Rendezte: Richard Raaphorst
Szereplők: Karel Roden, Joshua Sasse, Robert Gwilyim, Alexander Mercury, Luke Newberry, Hon Ping Tang

A filmet a 21. Titanic Filmfesztiválon láttuk.