Sokszínű programok a Régészet Napján a pécsi múzeumokban

A nagysikerű Leonardo-kiállítás mellett a hétvégén további izgalmas programok várják a pécsi Janus Pannonius Múzeumba látogatókat, a Régészet Napja alkalmából.

Az érdeklődők megismerkedhetnek a régi és új ásatási és feldolgozási módszerekkel, és egy fiktív ásatáson is részt vehetnek. A Magyar Régészet Napja külföldi minta alapján, Magyarországon első ízben kerül megrendezésre május utolsó hétvégéjén. A kétnapos rendezvény alatt az ország 27 intézményében várják az érdeklődőket, hogy a nagyközönség számára betekintést nyújtsanak az egyébként nem látogatható régészeti raktárakba és restaurátor műhelyekbe.

A pécsi Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztálya is csatlakozott a programhoz. Május 30-án, pénteken 14 és 16 óra között játékos programokkal, izgalmas régészeti beszámolóval várják az érdeklődőket a múzeum Régészeti Osztályán (Pécs, Széchenyi tér 12.). A „Régészet A-tól Z-ig” program keretében a látogatók egy imitált ásatáson vehetnek részt: a lelet megtalálásától, a tisztításán át a restaurálásig, valamint a lelet régészeti besorolásáig. „A nagy válogatás” során pedig kerámiatöredékek korát lehet meghatározni.

Május 31-én, szombaton 10 órakor régészeti túra indul az Égervölgyi tótól a Jakab-hegyre, ahol a helyi földvár és kolostor több évszázad hagyatékát őrzi, a bronzkortól egészen a középkorig. Ezek felkutatása kihívás a régészeti szakembereknek, amelyhez mind a hagyományos, mind pedig az új módszerek felhasználása szükséges. Ebbe a munkába kapnak most betekintést a régészet iránt érdeklődők és kirándulni vágyók. A programot Bertók Gábor, Gábor Olivér, Gáti Csilla és Kárpáti Gábor régészek vezetik.

A kirándulás mellett az érdeklődők természetesen ez alatt a két nap alatt is megnézhetik a „Leonardo, a reneszánsz zseni” című tárlatot, amely betekintést enged a zseniális elme tudományos munkáinak folyamatába, a rendkívüli pontossággal készült rajzain keresztül a megvalósult álomba: bemutatja Leonardo közel 60 méret- és korhű találmányát. A gyermekekkel érkező látogatóknak további vonzerőt jelent a szombatonként és vasárnaponként nyitva tartó Hőspróba reneszánsz játszóház a Reneszánsz Kőtár területén.