X-Men: Az eljövendő rebootok napjai

Ezzel a beszámolóval egész biztosan nem fogok nagy népszerűségre szert tenni. Mert míg az új X-Men-film rekordokat dönt a mozik kasszáinál, én még most is megszeppenve meredek magam elé, és csak annyit tudok fogcsikorgatva ismételni: köszi Marvel!

Velem rosszul jártak az már biztos, mert egyelőre nálam nem képesek rámutatni arra, miért is Ők lennének a legjobbak - vagy inkább csak nagyon jók - a képregényfilm-adaptációkban, vagy, hogy Az eljövendő múlt napjai és például a Bosszúállók is ékes bizonyítéka lenne annak, hogy akad itt olyan, ami azért még 'jó' irányba halad Hollywood-ban. Elegem van a legjobbakból és legsikeresebbekből, meg úgy egyáltalán a leg-ekből! Én Filmet akarok nézni, nem 'ki tud négyzetméterenként több szuperhőst, antihőst, gonoszt és mostohát bepasszírozni', új sztorit akarok átélni, nem egy franchise kényszeredett reboot-olását - vagy inkább resetelését? - figyelemmel kísérni.

Kétségkívül vannak látványos és ötletes jelenetek, ide sorolnám az Őrrobotokat és Higanyszál belassított körtáncát, de az akciójelenetek koreográfiája általában véve mégsem mondható emlékezetesnek, valahogy nincs tetőfoka az egésznek, ahogy dramaturgiai szempontból sem sikerül a filmnek pozitív értelemben megráznia, majd felszabadítania, vagy akár kilebbentenie.

Az ötödik X-Men-darabban - a különálló Farkas-filmeket nem venném ebbe most bele - úgy történnek Nagy Dolgok - Farkas elméjét, agyában 'féregjáratot képezve', visszaküldik a múltba, hogy megváltoztassa a jövőt - hogy közben mégsem történnek Nagy Dolgok, úgy könnyeznek a szemek és törnek fel felturbózott emóciók sablonosnál sablonosabb párbeszédek formájában, hogy közben úgy érezzük, semmi sem történik. Itt csak papíron nagy a tét, és azt még a tollat mozgató kéz se gondolta komolyan.

Hol van már Ian McKellen Magnetójának időnként saját erejétől meglepetten kidülledő szemei és flegma arcvágása, ahogy éppen delejezi nagyvonalúan a fémet? Hol van az a sunyi, csupa rejtély Mystique? Mit is akarok én?

Nem tudom, de amikor megkapom, az enyém lesz. Mindenestül. És akkor gyanítom, hogy az összes kérdésemre lesz válasz.

U.I. avagy P.S. I don’t love you: remélem az univerzum-építés és az elcseszett csapatépítő filmek mellett - mert azért mindezek mellett is vágyom már egy jó team pávör fricskára, amely jól bemutat majd ezeknek - nem a reboot/reset ezen formája fog elterjedni.

5.5/10 pont

X-Men: Az eljövendő múlt napjai (X-Men: Days of Future Past) - színes, magyarul beszélő amerikai fantasztikus film, 131 perc, 2014
Korhatár besorolás: 16 éven aluliak számára nem ajánlott

Rendezte: Bryan Singer
Szereplők:  Anna Paquin, Daniel Cudmore, Ellen Page, Evan Peters, Fan Bingbing, Halle Berry, Hugh Jackman, Ian McKellen, James McAvoy, Jennifer Lawrence, Michael Fassbender, Nicholas Hoult, Omar Sy, Patrick Stewart, Peter Dinklage, Shawn Ashmore