Éjszakai vonatozás Mini Magyarországban, bagoly- és denevérles a Szarvasi Arborétumban a múzeumok éjszakáján

Az ország egyetlen interaktív makettparkja, a Szarvasi Mini Magyarország és az ország legnagyobb arborétuma, a Szarvasi Arborétum kétnapos éjszakai programra várja a látogatókat a múzeumok éjszakája alkalmából.

Június 20-án szakértői vezetés mellett, detektorral és éjjellátóval felszerelkezve indulhatnak esti arborétumi bagoly- és denevérlesre a gyerek és felnőtt látogatók a Szarvasi Arborétumban. A Mini Magyarországban pedig június 20-án és 21-én, pénteken és szombaton éjfélig világító, irányítható mini vonatok, kivilágított mini épületek fogadják az éjszakai Mini Magyarország felfedezőit.

Az éjjeli bagoly- és denevérlesnek Szarvason már komoly hagyományai vannak, az ország legnagyobb arborétumában évek óta nagy sikerrel rendezik meg a különleges esti erdei expedíciót. A szakértői vezetés mellett az éjszakai túra résztvevői az idén speciális felszerelésekkel indulhatnak az éjjeli erdő titkainak fürkészésére, ugyanis a Szarvasi Arborétum szakemberei hangdetektort és éjjellátó szemüveget is biztosítanak az éjjeli állatok, a baglyok és denevérek esti mindennapjainak megfigyeléséhez. Az este 21.00 órakor induló túra résztvevői megtudhatják milyen denevér- és bagolyfajok élnek a Szarvasi Arborétumban, és megleshetik az éjjel az erdőben neszező, vadászó, hangoskodó állatokat, akiknek az aktív mindennapjai sötétedés után indulnak. A túra résztvevői minden bizonnyal további állatokkal is találkoznak, hiszen az összesen több mint 60 hektár látogatóterülettel rendelkező arborétumban számtalan állat él, nem ritka, hogy pávák, őzek kísérik a kirándulók útját. A bagoly- és denevérles mellett az esti Mini Magyarországot is felfedezhetik a látogatók, ahol kivilágított épületekkel, éjszaka is közlekedő mini vonatokkal, hangzó makettekkel várják a látogatókat.

A Szarvasi Arborétumban található Mini Magyarország június 20-án és 21-én egyaránt éjfélig tart nyitva. A múzeumok éjszakája alkalmából mindkét nap éjszakai túrán fedezhetik fel a különleges éjszakai mini országjáró túra résztevői az éjjeli Mini Magyarországot. Ezen a két napon nem mindennapi élményben lesz része azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akik a kivilágított mini vonatokat indíthatják el, megszólaltatják a világító állomásépületeket, megcsodálhatják a mini Dunán vagy éppen a mini Tiszán táncoló holdfényt, vagy megnézhetik a mini Balatonon csillogó mini aranyhidat. Június 20-án a bagoly- és denevérles, illetve Mini Magyarország éjszaka is rendes belépőjeggyel, június 21-én 19:00-tól 24:00-ig a Mini Magyarország ingyenesen látogatható. Június 20-án a bagoly- és denevérleső túrára a gyülekező az arborétum bejáratánál, fél órával az indulás előtt lesz. A szervezők azt javasolják valamennyi résztvevőnek, hogy ne felejtsék otthon zseblámpájukat. A Szarvasi Arborétumban található Mini Magyarország makettpark, Európa legújabb makettparkjaként 2013. április 10-én nyílt meg Szarvas történetének egyik legnagyobb magánerős beruházásaként. A hazánk legnagyobb arborétumában, a Kárpát-medence és a történelmi Magyarország mértani középpontjában lévő makettpark hazánk történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit mutatja be. Az ország egyetlen interaktív makettparkjában néhány óra alatt az egész országot bebarangolhatjuk. Magyarország épített csodáinak minden apró részletében kidolgozott kicsinyített mása megtalálható a történelmi Magyarország közepén, Szarvason, a Mini Magyarország makettparkban.  Aki még soha nem látta a Kecskeméti Cifrapalotát felülről, a Pécsi Dzsámit vagy a Tatabányai Turult közelről, akinek eddig kimaradt a Fertődi Kastély, nem hallotta még a visszhangot a Tihanyi Apátságnál, nem emlékszik pontosan kiknek a szobrai állnak a Hősök terén, vagy megnézne egy csatajelentet az egri várban, annak a Mini Magyarország a tökéletes kirándulóhely. Az ország legnagyobb arborétumában Magyarország nevezetességei gyerekbarát méretben egy helyen, felnőtteknek, gyerekeknek, családoknak és osztályoknak egyaránt kötelező országjáró program.

A Szarvasi Arborétum Magyarország legnagyobb arborétuma, a Szarvas-Békésszentandrási-holtág partján, összesen 82 hektáron. Gróf Bolza Pál a Körösök szabályozása után, az 1880-as évek végén kezdte meg azt nagyobb arányú telepítést, amely során számos növényritkaságot hozott, hozatott a világ különféle tájairól. Az itt élő fásszárú gyűjtemény több mint 1600 féle növénykülönlegességből áll. A növények mellett rengeteg állat is él a kertben, köztük olyan különleges madarak, mint az Arborétum albínó pávái. Az Arborétum jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem felügyelete alatt áll. Az általános fenntartási munkák, a kutatás és az oktatás mellett kiemelt szerepet kap az idegenforgalom.

Hirdetés