2018. december 17. - hétfő

Fordulópont

Kinyomtatom...
Részlet a Fordulópont c. filmből

A francia filmgyártás sajátos hangulatvilága, életvidám humora mindig is meg tudtak fogni, mindemellett történet szempontjából is élvezhetőek. A Fordulópont egy jóra sikeredett viszonylag különös helyszínen játszódó francia kalandfilm.

A főszereplőt a nézők az Életrevalók című ugyancsak francia filmből ismerhetik. Itt, mint Yann Kermadec, vitorlásversenyző tér vissza a vászonra. Mikor felesége testvére egy motorbaleset miatt nem tud indulni a Földkerülő vitorlásversenyen, az álma valóra válik es ő kapja meg a hajót, hogy helyette részt vegyen. A verseny Franciaországból indul. A déli féltekén megkerülve a Földet kell ugyanide visszaérni es csak ugyanaz az egy személy tartózkodhat a hajón. A bonyodalom ott kezdődik, mikor a második héten egy potyautas, Mano (Samy Seghir) felszökik a vitorlásra, nem is sejtve, hogy egy jó 2-3 hónapos út áll előttük.

A film jórészt a hajón játszódik, a főbb események mindenképp. Főleg Skype beszélgetések alkalmával láthatjuk az otthon maradt csapatot, családot. A bezártság érzését a hajón mintha ezzel az egy fő helyszínnel akarta volna érzékeltetni a rendező. Így sokkal közelebb érezzük magunkat a hajón lévőkhöz, felnagyítva látjuk az érzelmeiket es az általuk átélt eseményekkel is jobban tudunk azonosulni. Hozzá kell tenni, hogy nagyon hangulatosak a különböző kamerabeállítások a vitorláson, sokat ad a filmhez, ha tényleg a nyílt vízen veszik fel a jeleneteket, ahogy itt is tették.

A párbeszédek el lettek találva, itt-ott beleraktak egy kis életvidám francia humort. A főszereplő a film végére egy jellemfejlődésen megy keresztül: a film elején a versenyen való szereplés, majd annak megnyerése a fő célja, ez a végére elveszti prioritását. A Mano-val töltött idő rádöbbenti, vannak fontosabb dolgok is az életben. Először legszívesebben bármelyik útjába eső szigeten kirakná, viszont ezt először csak a természet, végül saját öntudata akadályozza meg.

7/10 pont

Fordulópont (En solitaire / Turning tide) - színes, magyarul beszélő, francia kalandfilm, 97 perc, 2013
Korhatár besorolás: 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Rendezte: Christophe Offenstein
Szereplők: Guillaume Canet (Frank Drevil), François Cluzet (Yann Kermadec), Arly Jover (Anna), Karine Vanasse (Mag Embling), Virginie Efira (Marie Drevil)

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

John Lennon és Yoko Ono sajátos látványvilágú zenés filmje digiálisan felújított képpel és 5.1-ben újrakevert hanggal rövid időre világszerte visszatér a mozikba.

plakát

Mozibemutató: 2018. december 6.

-

A Pozsony Nemzetközi Filmfesztivál diákzsűrije Csuja László Virágvölgy című elsőfilmjét választotta a legjobbnak.