Gámoák a Koreai Kulturális Központban

A nyár zárásaként augusztus 25-én 19 órától ingyenes előadásra várja látogatóit a Koreai Kulturális Központ.

Mi is a gámoák? A gámoák egy általános kifejezés, amit az éneklésre, táncolásra és ezek hangszeres kíséretére használnak. A Ga zenét, a Moo táncot jelent. Már ősidők óta létezik a koreai zenének egy olyan hagyománya, mely minden dalt, táncot és hangszeres zenét egyetlen egy összetett művészetté egyesít. Ezen a koncerten különböző gamooak műfajokat fedezhetünk fel az egyedülálló tradicionális előadóművészek különleges koreai ritmusaival.

Az eseményre csupán regisztráció szükséges, a helyek korlátozott száma miatt.

Az előadáson olyan nívós művészek lépnek fel, mint Hwang Young-ji, aki a 19. számú szellemi kulturális örökség, a Seo-DoSansori népművészetének mestere. A SunSori jelentése álló helyzetben való éneklés, a SanTaryung pedig a hegyekről és a patakokról való dalolást jelenti. A Choszon dinasztia idején (1392-1910) az államvallás buddhizmusról konfucianizmusra változott, így rengeteg hitehagyott szerzetes hagyta maga mögött a kolostort, és éneklésbe kezdett. Eképpen a műfaj szomorúsága a buddhizmuson alapszik. Az általuk előadott dalt Seo-Do SunSori-nak hívjuk. Yoon Seokman az első számú szellemi kulturális örökség, az ősi udvari rítusok zenei szakértője és a Koreai Nemzeti Művészeti Egyetem oktatója. A daegum művésze, mely egy bambuszból készült, hagyományos koreai fúvós hangszer, amely hasonló a fuvolához, vízszintesen játszanak rajta. Oh Mija a 27. számú szellemi kulturális örökség, a Salpuri (démonűző tánc) és a 97. számú buddhista tánc szakértője. A salpuri egyfajta szóló tánc, előadás közben megfigyelhetjük a táncos kecses mozgását fehér hanbokban (koreai tradicionális népviselet) és az üres térben lengő halvány, fehér ruhát. A sámán hit szerint a salpuri tánc megszabadít a balszerencsétől (Sal – balszerencse, Puri- megszabadítás). Kim Ji-sung és Lee Senmi Geo Moon Go művész, a Gyeongsanbuk-do helyi tradicionális koreai zenekarában játszik. A Geomoongo egy hat húros koreai citera, amit bambusz pálcával pengetnek. A hangszer teste császárfából és gesztenyefából készül. Kim Myungja és Hong Cheon-ki a samulnori művésze, mely egy nagyon izgalmas és vidám előadás. Tartalmaz zenét, akrobatikát, néptáncot és olyan szertartásokat, melyeket hagyományosan földműves falvakban tartottak, hogy megünnepeljék a bőséges termést. A "sa - mul - nori" szó szerint 4 hangszeren való játékot jelent, és a koreai földművesek kemény munka utáni táncos előadásának ritmusos zenéjére utal. A négy hangszer mindegyike a természet hangjait utánozza: a kkwaenggwari a mennydörgés és villámlás, a jing a szél, a janggu az eső, a buk pedig a felhők hangjára hasonlít.

Színház, zene, tánc, előadások, rituális szertartások, harcművészet, kézművesség, gasztrómia, stb.: Korea fontos szellemi kulturális örökségként jelöli meg ezeket a “termékeket”, melyeknek hatalmas történelmi és művészeti értékük van. Ez az alkotók kreatív tevékenységét és különleges szakértelmét takarja. Egy ember vagy egy csoport által születik meg, akik egyedi tehetséggel és művészi érzékkel rendelkeznek. Ily módon Korea szeretné megőrizni és megvédeni ezeket az értékeket, mint különleges kulturális örökségeket.
2014. augusztus 25. 19 óra
Gámoák
Koreai Kulturális Központ
Budapest Csörsz u. 49-51.