Mire számíthat az Y generáció a munkaerő piacon?

A 2015-ös Műegyetemi Állásbörze kapcsán sokakat foglalkoztató kérdésekre keressük a választ.

Magyarország legnagyobb állásbörzéje kiváló lehetőséget nyújt, nem csupán a diplomás pályakezdőknek, hanem a néhány éve már aktívan állást kereső Y generáció tagjainak is. A fiatalok nagy része találkozott már a munkakeresők ördögi körével, amikor az állást kereső munkát szeretne, a munkáltató azonban olyan embert akar foglalkoztatni, aki már kellő szakmai tapasztalattal bír.

De hogyan lesz szaktudása valakinek, ha nem kap lehetőséget arra, hogy megszerezze? „Szerencsére a közép-, és nagy vállalatoknál egyre elterjedtebbek az úgynevezett gyakornoki programok, melyek kiváló lehetőséget adnak, hogy megfelelő rutint szerezhessenek a fiatalok. Kiállítóink több ezer állást kínálnak, melyek 39%-a tapasztalt munkavállalóknak, 36%-a pályakezdőknek, míg 25%-uk kifejezetten hallgatóknak szól.” mondta Kiss Gergő, az esemény szervezője.
Ezen felül az is nagy kérdés lehet, hogy friss diplomásként, pályakezdőként, vagy néhány éve már a munkaerő piacon működőként milyen kilátás vár az Y generáció tagjaira.

“2020-ra a munkaerőpiac fele Y generációsokból fog állni, 2025-re pedig a 75%-a.” - mondta Nemes Orsolya, Y generációs szakértő. “A Baby Boomerek nyugdíjba mennek, és mivel egy elöregedő társadalomban élünk, rengeteg pozíció üresedik meg. Ezeket a munkahelyeket kell a cégeknek tehetséges fiatalokkal feltölteni. Az erőviszonyok így a munkáltatók helyett sokkal inkább a munkavállalók felé tolódnak át. Mivel a fiatalok a cégekre is brandként tekintenek, azokat választják az álláskeresés során, akiknek a missziójával, értékrendjével és vállalati kultúrájával azonosulni tudnak. A tehetségek harcának korszaka véget ér és tehetségekért folytatott harccá alakul. Az állásbörze a vállalatoknak is remek alkalom, hogy a fiatal talentekkel találkozzanak és megmutassák nekik, kik is ők valójában és miért érdemes nálunk dolgozni.”
Magyarország legnagyobb álláskereső rendezvénye a Műegyetemi Állásbörze, mely idén, 2015. március 18-19. között immár 40. alkalommal nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. A börzén közel 200 kiállító több ezer hazai és külföldi állásajánlata és szakmai gyakorlati lehetősége közül válogathatnak a látogatók. A sikeres álláskereséshez nélkülözhetetlen felkészülést pedig ingyenes tanácsadásokkal és előadásokkal is segítik a helyszínen. Az esemény nyitott bárki számára, aki aktívan állást keres, vagy aki csupán tájékozódni szeretne a munkáltatók igényeiről és a könnyebb elhelyezkedés feltételeiről.

„A Műegyetemi Állásbörzén a mérnöki végzettség mellett informatikai, pénzügyi, közgazdasági, logisztikai képzettséggel rendelkezőknek is számtalan lehetőséget kínálnak kiállítóink. A legnagyobb igény idén is a villamosmérnökökre van, de több mint 80 munkaadó kínál állást gépészmérnököknek és informatikai végzettséggel rendelkezőknek is. A kevésbé keresett bölcsész, jogi, természettudományi és vegyészmérnöki végzettségűeknek is 20-20 cég hirdetett meg nyitott pozíciókat. Örömünkre szolgál, hogy visszatértek az építő cégek a rendezvényre, így az építész- és építőmérnökök is 16-20 munkáltató ajánlatai közül válogathatnak. 36 kiállítónk pedig olyan pozíciókat is hirdet, melyek betöltéséhez nem szükséges szakképzettség.”- mondta Kiss Gergő, az esemény szervezője.

Hunya Pál, a LEGO Manufacturing Kft. toborozási konzultánsa elmondta, hogy miért hasznos a kiállítóknak a Műegyetemi Állásbörzén való részvétel: „az ilyen eseményeken lehetőségünk van arra, hogy részletesen bemutassuk a céget, a működést és meghirdessük a nyitott pozíciókat.
A személyes találkozás a munkaadónak és a munkavállalónak is különösen hasznos. Nyíregyházi gyárunk LEGO termékek gyártásával foglalkozik, ennek megfelelően a termeléshez kapcsolódó szaktudás a leginkább keresett nálunk. Többféle munkakör betöltésére van lehetőség, természetesen technikusokat és mérnököket is keresünk, de ezen kívül a termelés támogatásához kapcsolódó területeken vannak jellemzően nyitott pozícióink (például IT, Termeléstervezés, Épületüzemeltetés, Pénzügy, HR, stb.). A hallgatóknak gyakornoki programokkal, a friss diplomásoknak pedig pályakezdő pozíciókkal tudunk szolgálni. Szeretünk fiatalokkal dolgozni, mert bennük kellő lelkesedés, elkötelezettség, nyitottság van, és gyorsan tanulnak.”

2015. március 18-19. 10:00-17:00
40. Műegyetemi Állásbörze
- Budapest, Műegyetem rakpart 3.