Fizess idézettel vagy kedvenc verssoroddal a kávédért a Költészet Világnapján!

„Ajándék… e kávéházi szegleten”.

Magyarország idén először csatlakozott a Julius Meinl nemzetközi kezdeményezéséhez, miszerint 2015. március 21-én, szombaton a Költészet Világnapján, bárki verssel vagy idézettel fizethet kávéjáért, a felhívásban megjelölt éttermekben és kávézókban. A globális kezdeményezés mögött, a Julius Meinl, mint a bécsi kávépörkölő és a bécsi kávéházi kultúra nemzetközi nagykövete áll. Hagyományainak megfelelően a céget erős kötelékek fűzik a költészethez, hiszen a bécsi kávéházi kultúra nem csupán egy sajátos életmódot jelent, hanem a művészekre és írókra gyakorolt inspiráló hatása is közismert. Hagyományteremtő szándékkal, idén először Magyarország is csatlakozott a felhíváshoz.

„Harminckét éves lettem én – meglepetés e költemény csecse becse: ajándék, mellyel meglepem e kávéházi szegleten magam magam.”

Biztos sokaknak ismerősen cseng a fenti idézet, József Attila: Születésnapomra című verséből. Nem véletlen, hogy ez az idézet lett az egyik hívószava, a Julius Meinl Költészet Világnapja alkalmából indított, rendhagyó kezdeményezésének is. 2015. március 21-én, szombaton ugyanis egy teljes napig minden idézet (legyen az ismert, vagy saját) kávéházi fizetőeszközzé válik. A felhíváshoz Magyarországon kívül a világ 23 másik országa is csatlakozott, több mint 1100 kávézó, bár és étterem, ahol ezen a napon a vendégek kávéjukat, egy idézettel vagy verssel is kifizethetik.

A kezdeményezésről Takács Pétert, a Julius Meinl Hungary ügyvezető igazgatóját kérdezték.
A Julius Meinl Ausztriából indult, ahol nagyon büszkék a kávéházi hagyományokra. Mit gondol, itthon is van ekkora hagyománya a kávéfogyasztásnak?
A 19. és 20. század nyüzsgő pezsgő szellemi és alkotói légkörében, híres irodalmárok, költők, festők, tudósok, értékformálók élték mindennapjaikat kávéházakban, Magyarországon ugyanúgy, mint a nyugat-európai nagyvárosokban. Sőt, ezeken a helyeken a legismertebb feltalálóink, művészeink és költőink kaptak ihletet, gondoljunk csak a legendás nagy kávéházakra pl.: a Pilvaxra, a Centrálra vagy a New Yorkra, ahol a kávé nemcsak átszőtte a hétköznapokat, de inspirálta is az embereket.
Mi pontosan e nagyszerű kezdeményezés célja?
Elsősorban az, hogy minél több ember számára eljuttassuk azt az üzenetet, hogy vannak dolgok, melyek pénzben nem mérhetők. A költészet több mint művészet. Egy vers a mai napig feltöltődést, iránymutatást, vagy akár kikapcsolódást nyújthat, főképp akkor, ha egy finom kávé társaságában olvassuk, vagy éppen írjuk. Fontos, hogy a mai felgyorsult világban, is időt szánjunk magunkra és egymásra, figyeljünk érzéseinkre, hiszen valahol mindenkiben ott lakozik a költő. A Költészet Világnapján arra buzdítjuk a kávészerető közönséget partnereinkkel, hogy egy finom kávé mellett osszák meg velünk kedvenc idézetüket, vagy gondolataikat verses formában fejezzék ki.

A költészet a bécsi kávéházi kultúra lényege.
A Julius Meinl bécsi családi vállalkozás története szorosan összekapcsolódik a bécsi kávéházi kultúrával immár több mint 150 éve. A vállalat, több mint 72 országban a kávéházi kultúra nagykövete, így felmerül a kérdés, hogy vajon miért rajonganak ennyire az emberek ezért a légkörért?  Mit keresnek és találnak meg az emberek a bécsi kávéházakban? Nos, a válasz igen egyszerű: a sajátos kultúra, a különleges bécsi pörkölt kávéfajták, a kávé felszolgálásának módja valamint önmagában az ihletet adó légkör. Mindez nem csupán a bécsi kávéházi írók és költők munkáiban köszön vissza, hanem a mai napig az inspiráció forrását jelenti a művészek, költők és kreatív emberek számára világszerte. A költészet megalkotói nemcsak a költők, énekesek és művészek, hiszen mindenki költő a maga módján. Néhányunknak talán nem kell sok, hogy utat engedjünk az inspirációinknak, míg másoknak esetleg erősebb hatásokra van szükségük, a gondolatok szabad áramlásához pedig minden korty Julius Meinl kávé hozzájárul.

Látogassa meg Ön is a felhíváshoz csatlakozott helyszíneket 2015. március 21-én:
A felhívás videója itt megtekinthető.
Café Vian Bazilika (Budapest, Hercegprímás utca 15, 1051)
Café Vian Gozsdu udvar (Budapest, Király utca 13, 1075)
Café Vian Liszt Ferenc tér (Budapest, Liszt Ferenc tér 9, 1061)
Dunapark Étterem és Kávézó (Budapest, Pozsonyi út 38, 1137)
Első Pesti Rétesház Kávéház (Budapest, Október 6. u. 22, 1051)
Jókenyér Budakeszi (Budakeszi, Fő út 134, 2092)
Jókenyér Istenhegyi út (Budapest, Istenhegyi út 23. 1126)
Jókenyér Pilisszentiván (Pilisszentiván, Erzsébet Ipari park 4, 2084)
Mini Bar Budapest (Budapest, Szent István tér. 11, 1051)
Szamos Allé (Allee Üzletközpont, Budapest, Váli u. 3, 1117)