2019. január 22. - kedd

Háromnegyed – Apa Anya Fiú Lány.

Kinyomtatom...
Kolibri plakát

Két egyfelvonásost mutat be március 21-én, Tóth József rendezésében a Kolibri Színház.

A produkció Oláh-Horváth Sára Háromnegyed és Holger Schober Apa Anya Fiú Lány című művéből készül Kovács Kristóf fordításában.

Az Apa Anya Fiú Lány azt kutatja, miként szerezhet egy elárvult fiú új családot magának. A Háromnegyed pedig egy kamasz testvérpárról, egy lányról és egy fiúról szól, akik édesanyjukkal maradnak szüleik válása után, így lesz az addig biztonságérzetet adó „négynegyedes” családból „háromnegyedes”, csonka család. Miért és hogyan történt a szakadás? Ki a „felelős”? – többek között erre keresi a választ a darab, ami a Kolibri Színház ifjúsági drámapályázatának díjnyertes alkotása.

“Nem mindegy, hogy mikor történik a válás egy család életében, harag, agresszió esetleg erőszak szerepet játszik-e benne, ki megy el, ki marad, békében búcsúznak-e a felek; nem beszélve a folytatásról, lesz-e új családjuk. Csak egy biztos: válás közben mindenki sérül. Ezért fontos, hogy megbeszéljünk mindent családon belül és kívül, ami fájdalomhoz vezethet. Meg kell értenünk a másik problémáját ahhoz, hogy feloldódjanak a konfliktusok” – mondja a szerző, Oláh Horváth Sára.

„Nem tudtam választani Sára és Holger Schober darabja közt. Hiányérzetem lett volna, ha csak az egyiket mutatjuk be, ugyanis mindkét mű olyan problémákat vizsgál, amelyek szinte mindenkit érintenek” – fogalmaz a rendező. „Fontos-e még nekünk a család? Lehet-e család nélkül teljesértékű életet élni? Család válhat-e azokból, akiket nem fűznek össze rokoni szálak? – ezek a felvetések foglalkoztattak a rendezés során. A darab főszereplői tizenéves emberek, az ő szemszögükből látjuk az eseményeket, ők az elszenvedői, résztvevői és alakítói is ezeknek a történeteknek. Bár ifjúsági produkciót hozunk létre, nemcsak a fiatalokat szeretnénk megszólítani” – tette hozzá Tóth József.

A két egyfelvonásos Megyes Melinda, Krausz Gábor, Molnár Zsófia Boróka és Mészáros Tamás szereplésével kerül színre a Kolibri Pincében. A dramaturg Horváth Péter, irodalmi munkatárs Németh Ákos. A jelmezekért Megyes Melinda, a díszletért pedig a rendező, Tóth József felel.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Eoszfotó (Nemzeti Színház)

A magyar kultúra napja rendezvénye Gyulán, 2019. január 21. (hétfő), 19.00 óra.

plakát

2019. január 22-én ismét a Studio Ghibli egyik remekműve költözik egyetlen alkalommal a mozivászonra.

jelenet

Bemutató a Spirit Színházban január 17-én, Szitás Barbara rendezésében.