Hétvégén beköszöntött a tavasz a Bartók Béla útra

Sok kulturális esemény, látványos utcai installációk és sikeres design pályázatok jellemezték az idei ELEVEN Tavasz programot.

Április utolsó hétvégéjén Újbudán a Bartók Béla út közel húsz vendéglátóhelye, galériája, üzlete fogott össze és szólította meg rendhagyó kiállításokkal, előadásokkal, gasztronómiai kóstolókkal, divatbemutatókkal a közönséget.

A szervező Kulturális Tizenegy Egyesület (Kult11) hisz abban, hogy együttműködéssel, közös ötletekkel még élhetőbbé, pezsgőbbé tehető egy városrész és az ilyen kezdeményezések hozzájárulnak ahhoz, hogy a Bartók Béla út sok évtized után újra Buda kulturális főutcájává, boulevard-jává váljon. Az összefogást is szimbolizálta az ’1 Művész 1 Porta’ nevű installációs füzér, mely az idei program fő látványossága lett. A Bartók Béla út galériái és üzletei egy-egy művésszel összefogva találták ki és építették fel formabontó installációikat az előttük lévő járdaszakaszra. Az összes alkotás az újrahasznosítás jegyében készült, több installáció fontos környezeti problémára világított rá. Így többek között szóba került a méhek pusztulása, a pet palackok hasznosítása vagy a tárgyhalmozás problematikája. Az alkotások, melyek ezen a napon a Gellért tértől egészen a Kosztolányi Dezső térig sorakoztak, vagy elgondolkoztattak, vagy szórakoztattak, de mindenkit megállásra késztettek.

Az idei programhoz több designpályázat is kapcsolódott. Kreatív alkotók formabontó kerékpártárolókat tervezhettek a Bartók Béla útra, míg a diákok csomagoló anyagok újrahasznosításával mutathatták meg azt, mit is jelent számukra a TÉR.  A Kulturális Tizenegy Egyesület és a Magyar Kerékpárosklub – BKK által is támogatott – közös design pályázatán Bárdos Katinka kerékpártároló tervét ítélték a legjobbnak.

Az IKEA Magyarország támogatásával szervezett Papír–Tér pályázaton pedig öt diákcsoport alkotását választotta ki a zsűri, melyek az IKEA Budaörs Áruházában és azt követően az újbudai önkormányzat épületében is megtekinthetők lesznek.

Az ELEVEN Tavasz hétvégén idén már a Bartók Béla út közel 20 üzlete vett részt, a látogatókat változatos programokkal, például divatbemutatóval, kiállítással, kreatív workshoppal, író-olvasó találkozóval, koncerttel és borkóstolóval várták.

Az ELEVEN Tavasz arra mutat jó példát, hogy egy civil kezdeményezés összefogással, közös gondolkodással, kreatív ötletekkel mennyit adhat egy-egy városrész megújításához.