Óbudai Nyár 2015. – ünnepélyes megnyitó a Korok Fesztiválján

Nyilvános akasztás és lovagi torna is várja az érdeklődőket.

Kulka János, a Ghymes együttes, Charlie, a Kaláka, Horgas Eszter, Malek Andrea, Feke Pál, Somló Tamás, Karácsony János, Lajkó Félix, Kovács Kati és a Sebő Együttes csak néhány azok közül, akik fellépnek az Óbudai Nyár keretében, a több helyszínen zajló rendezvénysorozaton, melynek megnyitója vasárnap, június 14-én a Korok Fesztiváljával lesz. A rendezvénysorozatot Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere nyitja meg ünnepélyesen június 14-én, az Óbudai Korok Fesztiválján az óbudai Fő téren.

A Korok Fesztiválja az Óbudán fellelhető régészeti, építészeti emlékek kapcsán szerveződött: látványos, történelmi korokat megidéző ünnepi felvonulás lesz ez, amely változatos programokkal eleveníti meg az ókor, a középkor, a barokk és az újkor időszakát. Az Óbudai Turisztikai Egyesület, az Óbudai Kulturális Központ, az Óbudai Társaskör, az Óbudai Múzeum és az Aquincumi Múzeum együttműködésével a Fő téren, a Szentlélek téren és a Zichy-kastély udvarában barangolhatunk az időben. A nap házigazdája Papp János színművész. Az érdeklődők egész nap sétálhatnak a középkori piactéren, ahol sok más látnivaló mellett lesz kaloda, szégyenketrec, sárkányfüves és a középkori mesterségeket is megismerhetik.

A hivatalos megnyitót követően az Antik színház előadásában láthatjuk Plautus darabjával, az Ikrekkel, majd ezután ugyanitt „nyilvános akasztás” is lesz! Hogy ez pontosan mit jelent, az a helyszínen kiderül, de annyi bizonyos, hogy azt a Kajárpéci Vízirevü Végrehajtó Testülete hirdette meg, akik felhívják a közönség figyelmét, hogy az eseményen mindenki csak saját felelősségére vegyen részt!  Eközben a Zichy udvarban Légiós tábor várja az érdeklődőket: a Familia Gladiatoria bemutatóját követően többek között lovagi torna és solymász bemutató is lesz a Szent György Lovagrenddel.

A fesztivál látványos, jelmezes felvonulással kezdődik. A menet 10.30-kor indul az Amfiteátrumtól a Fő térig, amelyhez bárki csatlakozhat, jelmezben, vagy anélkül. Délután a Sebő együttes, a Kincső Néptáncegyüttes, majd a Bohém Ragtime Jazz Band szórakoztatja az egybegyűlteket. Ezen a napon az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Ponton a régi korok étkeit, itókáit kínálják. Megkóstolhatjuk az Éhes lovag álmát, a Vándorlegény eledelét, az Édes mámort, a Római császárok csemegéjét és a Szerzetesek italát is.

Az idén 15. Óbudai Nyár Óbuda egyik legnagyobb kulturális rendezvénysorozata, mely mára már országos ismertségre tett szert. Az óbudaiakat, illetve az ide látogató érdeklődőket évről-évre nívós kulturális programok, szabadtéri koncertek, gyermekműsorok, kiállítások, színházi előadások és filmvetítések várják. Az Óbudai Kulturális Központ által szervezett rendezvénysorozatot minden évben gazdagítják a kerület kulturális intézményei, többek között az Óbudai Társaskör, az Óbudai Múzeum, az Aquincumi Múzeum és a Platán Könyvtár is. A zenei és színházi programok több helyszínen zajlanak, így a Fő téren, a Zichy udvarban, a Kobuci kertben, a Csobánka téren és a Fellini Római Kultúrbisztróban is.

A különböző helyszínek a nyár folyamán folyamatosan hasonló izgalmas és színvonalas programokkal várják a kicsiket és nagyokat. A rendezvénysorozat egyik legnagyobb meglepetése július 4-én lesz a Zichy udvarban lesz, amikor a legendás LGT dalait hallgathatjuk meg szimfonikus hangszerelésben. A 70-es, 80-as évek egyik legmeghatározóbb hazai együttesének, a Locomotiv GT-nek legnagyobb sikerei csendülnek fel eddig sosem hallott, egyedi előadásban. A szimfonikus zenekar, a kiváló énekesek és szólisták arra a különleges feladatra vállalkoznak, hogy a rock-alap teljes mellőzésével, kizárólag szimfonikus hangszerelésben szólaltassák meg a progresszív rockzene magyarországi úttörőinek méltán híressé vált dalait. Fellép az Óbudai Danubia Zenekar, énekesek és gyermekkórus, Malek Andrea és Feke Pál, a sztárvendégek pedig Karácsony János és Somló Tamás lesznek.

Június 27-28-án Óbuda Békásmegyer Önkormányzata a 250 éves hagyományokkal rendelkező Óbudai Búcsúra invitálja a közönséget. Bár a mostani rendezvények sokban eltérnek az évtizedekkel ezelőtti vigasságoktól, azért néhány fontos momentum ma is megegyezik. Az első napon folyamatos koncertek zajlanak, a második napon inkább a hagyományőrző programok, mint nemzetiségi kórustalálkozó, néptáncbemutatók, utcabál, kirakodóvásár, és sok-sok családi program várja az Óbuda Fő terére látogatókat. Ennek keretében találkozhatunk az Alma együttessel, a Budapest Ragtime Banddel, Gájer Bálinttal és együttesével, valamint Kovács Katival. Másnap a Szent Péter és Pál Főplébánia Templomban hallgathatunk szentmisét, majd a Nemzetiségi kórustalálkozó és a Polka party után, este az Operettvarázst élvezhetjük Oszvald Marikával és Csere Lászlóval.

Ezen kívül még olyan neves zenekarokat és előadókat láthatunk és hallhatunk a Nyár folyamán, mint Kulka János, aki „Ha volna valaki” című zenés estjével lepi meg az érdeklődőket, de fellép a Ghymes együttes, Lajkó Félix, Horgas Eszter, a Benkó Dixiland Band, a Boban és Marko Markovic Orkestar, Weszely Ernő, Charlie, valamint lesz háromnapos Blues fesztivál is, melynek keretében a műfaj jól ismert hazai és nemzetközi képviselőit láthatjuk.

Gyermekprogramokban sem lesz hiány, hiszen az Alma együttesen kívül a Kaláka, a Hahó együttes, a Kolompos és a Szélkiáltó is szórakoztatják majd a kicsiket. Az apróságoknak a zenén kívül is rengeteg elfoglaltságot kínálnak a szervezők, ilyen lesz például a Római Baba-mama klub óvodásoknak július 14-én, augusztus 11-én pedig az óvodás korú gyermekeket és szüleiket várják egy délelőtti aquincumi kalandozásra, mely során mitológiai történetekkel és az aquincumi Festőházzal ismerkednek, valamint római játékokat készítenek.

A kiállítások mellett több színházi előadás is várja az igényes szórakozás híveit. „Te csak pipálj, Ladányi!” címmel július 25-én láthatjuk a Karinthy Színház előadását Mikó István, Zsurzs Kati és Voith Ági főszereplésével. Az Óbudai Társaskör kertjében Egressy Zoltán Halál Hotel című darabjának bemutatója lesz Őze Áron rendezésében és szereplésével, majd további előadások várják még a nyári színház szerelmeseit. Az opera rajongóit pedig a Carmen-filé című darab várja július 31-én és augusztus elsején. A nyarat és a rendezvénysorozatot idén is Békásmegyeren búcsúztatjuk az egész napos Hékás Békással, augusztus 29-én. Az Óbudai Nyarat Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, valamint a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft., a HungaroControl Zrt., és a Las Vegas Casino Gold Kft. támogatják. A részletes programot az Óbudai Nyár oldalán találhatják meg.

Hirdetés