Kihirdették a Leopold Bloom Art Award elődöntőseit

A beérkező közel 120 pályázó közül 15 művészt választottak ki….

.. akik továbbra is esélyesek az egyik legjelentősebb és egyben legnagyobb értékű képzőművészeti díjra. A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Leopold Bloom Art Award elődöntőseinek a névsorát a júniusi Bloomsday keretein belül hirdették ki.

A Leopold Bloom elődöntőseinek listája 2015-ben:
Albert Ádám
Borsos Lőrinc
Cseke Szilárd
Dobokay Máté
Farkas Roland
Gombos Andrea
Katarina Šević
Kerezsi Nemere
Kokesch Ádám
Kudász Gábor Arion
Pintér Gábor
Puklus Péter
Regős István
Süli-Zakar Szabolcs
Szalay Péter

Idén, a korábbi évektől eltérően az előzsűrizést fiatal független nemzetközi kurátorokból csapat végezte.

Az előzsűri tagjai voltak:
Catalina Lozano független kurátor és író, 2011-ben társalapítója volt a De sitio kurátori platformnak Mexikó városban. 2008 és 2010 között a Gasworks Residency Programért felelt Londonban.
Maija Rudovska független kurátor és kutató Rigában, jelenleg a szovjet kor építészetét kutatja phd tanulmányai keretein belül a lett Art Academy-n.
Barbara Sirieix Párizsban élő független kurátor, író.  A Redshoes társalapítója és társigazgatójaként dolgozott 2008 és 2012 között; valamint különböző filmes események programjainak kurátora.

A díj, melynek célja a magyar képzőművészek támogatása és nemzetközi bemutatkozásuk elősegítése, 2015-ben először, a Pepper Art Projects szervezésében kerül megrendezésre. Az alapítók, Mary Mc Loughlin és John Ward a szervezőkkel közreműködve több, jelentős változtatást vezettek be ebben az évben. A korábbiakkal ellentétben nem volt elvárás külföldi intézmény befogadó nyilatkozatának mellékelése. A győztes a Pepper Art Projects-szel  együttműködve keresik majd meg azt az európai kiállítási helyszínt, amely a legalkalmasabb a művész anyagának bemutatására. Szintén újítás a kétszintű zsűrizés. Az elődöntősök közül a neves szakemberekből álló háromtagú nemzetközi zsűri dönt a végső döntősökről, majd a győztest személyes műterem látogatások útján választják ki.

A zsűri tagjai:
Dr. Declan Long főiskolai oktató, a dublini The Douglas Hyde Gallery, Írország egyik legjelentősebb, nemzetközi szinten elismert művészeti központjának igazgatósági tagja.
Susanne Altmann művészettörténész, kurátor és író, a drezdai Academy for Visual Art előadója.
Mark Rappolt 2006 óta az ArtReview főszerkesztője, 2013-ban ő indította útjára a Shanghai-i székhelyű ArtReview Asia magazint.

A díjátadóra szeptember 4-én kerül sor az új Budapest Galériában, a Bálnában. A döntősök műveiből készült kiállítás november 15-ig lehet majd megtekinteni.