„A természet diktál” – filmet és életet

Hullámlovasok - Szörf az élet tengerén. Amerikai romantikus vígjáték.

Helen Hunt, az Oscar-díjas színésznő újra egész estés filmet rendezett Hullámlovasok címmel, amely a szörfözés adta szabadság mellett a törékeny szülő-gyermek kapcsolatról, és az önmegvalósításról is szól. Az Amikor minden változik után Helen Hunt újabb rendezésű filmmel, a Hullámlovasokkal rukkolt elő, amely július 23-án érkezik a magyar mozikba. A téma hat éve, saját ötletéből született, és mostanáig váratott magára, hogy mozivászonra kerülhessen. A színésznő mindamellett, hogy írta és rendezte a filmet, főszerepet is játszik benne.

A történet szerint Jackie (Helen Hunt) a The New Yorker magazin szerkesztője, kénytelen hátrahagyni az irodát és fia után utazni Los Angelesbe. Angelo (Brenton Thwaites) ugyanis úgy döntött, felhagy a főiskolával, hogy napjait inkább szörfözéssel és önmegvalósítással töltse. Ám a nő egyszer csak azon veszi észre magát, ő maga az, aki hatalmas változáson esik át a tengerparton. Megismerkedik egy nála jóval fiatalabb szörfoktatóval (Luke Wilson), aki mellett újra felfedezi önmagát és nőiességét, így már csak fiával való törékeny kapcsolatát kell újra megszilárdítania.

Hunt egy interjúban arról mesélt, hogy a szereplőválogatás során az egyik legfontosabb szempont a szörftudás volt, hiszen senki nem játszhatja meg, hogy képes megállni a deszkán, és egyensúlyozni a hullámokon. Az ausztrál Thwaitesnek nem is kellett bemutatni, mi az a szörf, hiszen a deszkán nőtt fel. Luke Wilson azonban alaposan zavarba hozta a rendezőt „Alig várom, hogy megtanuljak szörfözni!” felkiáltásával. „Valamiért sosem kérdeztem rá – mesélte Hunt – mindig úgy láttam őt magam előtt, mint aki könnyen boldogul a szörfdeszkán. Minden elismerésem az övé, mert egy hónap alatt megtanult talpon maradni.”

Helen Hunt stábjában ott volt Sonny Miller operatőr, aki az egyik legnagyobb névnek számított a szakmában, ha víz alatti vagy épp kifejezetten szörfös jelenetek felvételéről volt szó. „A legnagyobb kihívást a vízi felvételek készítése jelentette, hiszen a természet és időjárás kiszámíthatatlan, nem lehet előre tervezni – nyilatkozta Helen Hunt. Azonban egy olyan operatőrrel, nevezetesen Sonny Millerrel dolgozott, aki mindig képes volt megnyugtatni a stábot a következő mondattal: „Végül úgyis a természet diktál. Bármilyen fizikai és technikai felkészültséggel vágunk is neki egy forgatási napnak, az időjárás, a tenger bármikor keresztülhúzhatja terveinket.” Végül a természet tovább diktált, Miller alig pár héttel a forgatás befejezése után szívinfarktusban hunyt el, 54 éves korában. A rendezőnő a filmet a forgatás után elhunyt operatőr kollégája emlékére ajánlja.

Hullámlovasok - Szörf az élet tengerén
Magyarországi bemutató: 2015. július 23.
Írta és rendezte: Helen Hunt
Főszerepben: Helen Hunt, Luke Wilson és Brenton Thwaites
Producerek: Helen Hunt, Lizzie Friedman, Karen Lauder, Greg Little, Moon Blauner
Magyarországon forgalmazza: a Cinetel Kft.
Magyar nyelvű filmelőzetes itt.
A film hivatalos weboldala itt.