XXII. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár

2015. augusztus 12-22. Százhalombatta-Ráckeve-Tököl.

Százhalombattán huszonkettedik alkalommal kerül megrendezésre a fesztivál, amely hazánk egyik legjelentősebb, de méreteit tekintve Európa legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja. A fesztivál 12 napja a hagyományőrző kultúra jegyében zajlik, a programok az élő népművészet (néptánc, népzene, népi játék, tárgyalkotó kézművesség) elemeit vonultatja fel, valamint a társművészetek (képzőművészet, utcaszínház…) számára ad bemutatkozási lehetőséget.

A részt vevők ismeretében biztosan állítjuk, hogy nem csak hazai, de nemzetközi viszonylatban is egyedülálló programot kínálnak mindazoknak, akik kíváncsiak a világ szinte minden részéből érkező páratlan produkciókra.
Résztvevők:
Chile, Ciprus, Csehország, India, Kirgizisztán, Kolumbia, Litvánia, Macedónia, Mexikó, Németország, Olaszország, Olaszország- Szardínia, Oroszország, Paraguay, Peru, Szlovákia, Szlovénia, Tajvan, Magyarország 

2015-ös százhalombattai szlogenek:
Motiváció és inspiráció határtalanul!
Ahol a lehetőség találkozik az igényességgel!
Nem kell milliókat költeni egy világ körüli utazásra
Együtt? Működik!

Hagyomány és Minőség – Együtt!
Miért a motiváció és inspiráció 2015 legfontosabb üzenete?
Keressük azokat az okokat és összefüggéseket, amelyek akár nézőként, akár önkéntesként motiválják a közreműködőket. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy mire inspirálja, illetve hogy inspirálja-e egyáltalán a fesztivál az embereket.
Érdekes válaszokat találtunk: a közreműködők érzelmi kötődései, szeretete erős motiváció. A folklór a néprajz inspiratív hatása több helyütt megfigyelhető: a fiatal divattervező épp úgy merítkezik ebből a tárházból, mint a fotográfus. Nagy kérdés, hogy a motiváció és inspiráció szempontjából a Summerfest 2015-ben mit üzenhet a ma emberének. Erre keressük, és reményeink szerint találjuk meg a válaszokat.   
Minden település életének fontos része a hagyományteremtés, a külvilág számára való megmutatkozás, az önálló arculat megteremtése. Vannak olyan települések, ahol ezért szinte semmit sem kell tenni, mert a földrajzi fekvés, a történelmi múlt önmagát adva csak a „kihasználásra vár”. Vannak azonban olyan települések, melyek egyáltalán nem rendelkeznek hagyományokkal, vagy, mert a főváros árnyékában vannak, nagyon nehéz számukra kilépni ebből az árnyékból.

Három ilyen „árnyékban lévő” település hívott életre (Százhalombatta, Ráckeve, Tököl) egy olyan rendezvényt, amely mára méltán a régió - Pest megye déli részének - legnépszerűbb és legnagyobb szabású nyári kulturális rendezvénye.
1994-ig a három településen egymástól függetlenül zajlottak a nyári folklórrendezvények. 1995-től a három település szervezőbizottsága (Szigetvári József - Százhalombattáról, Budai Gábor - Ráckevéről és Halász László - Tökölről) egyre nagyobb mértékben hangolta össze a rendezvényeket. 1998-tól már nemcsak a lebonyolítás, hanem az előkészítés is teljesen összehangoltan történik.
A fesztivál szakmai, illetve CIOFF központja Százhalombatta, főbb eseményei a települések között megosztottan történnek.

Az elmúlt 21 évben közel 450.000 néző és 102 ország vett részt a fesztiválon. Ebben az évben 18 ország mutatkozik be. Százhalombattai sajátosság, hogy a külföldi táncosok családoknál laknak, melynek következtében szabályszerű népi mozgalom alakult ki a városlakók között, hogy melyik évben milyen nemzetiségű táncost hívhat otthonába a fesztivál ideje alatt. Levelek jönnek-mennek a világ minden pontja és Százhalombatta között a rendezvényt követően, ezzel is bizonyítván, hogy a külföldi táncosok és házigazdáik továbbra is szeretnének kapcsolatban maradni egymással.

A Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál a CIOFF (a Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége) védjegyét elnyert fesztivál, tagja az UNESCO egyik legerősebb nemzetközi partnerszervezetének.
A fesztivál igazi találkozási pont, hiszen öt kontinens közel száz országának táncosai találkozhattak egymással az elmúlt 21 év során. Idén 18 ország lesz jelen.
A Summerfest igazi kulturális csemege, a nagy utazás, Kultúra határtalanul vagy éppen kortalanul, hiszen több ezer éves kultúrák, eltűnőben lévő népcsoportok számára is be- és megmutatkozási lehetőség.
Az idei évben is érkeznek kuriózum együttesek Chiléből, Kirgizisztánból, Kolumbiából, Peruból, Tajvanról, és itt lesz számos európai ország is.
A fesztivál legfontosabb hívószavai: 18 ország jelenléte; Motiváció Inspiráció a nemzetköziség; a hagyományőrzés; a multikulturális események sora; a családi programok; a sajátos, csak itt megtalálható közösségi élmény; a népművészet, zene, tánc; a tárgyalkotók találkozása; a családias hangulat; a magas művészi élmény; a minőség.

Kiknek ajánljuk? Akiket érdekel a hagyományos kultúra, és akik nem csak nézni szeretik, hanem kipróbálni is.
Akik ismerkedni akarnak más országokból, távoli kontinensekről érkezőkkel. Akik szeretik a jó zenét, akik a nap bármely szakában, akár éjszaka is képesek beülni egy jó koncertre, eseményre. Akik kedvelik a pezsgő éjszakai életet, akiknek kisgyermekeik vannak, és szeretnének velük délutánonként családi programokon részt venni, úgy hogy nem kell hazamenni, etetni, a szervezők erre is gondoltak, és biztosítottak helyet a mamáknak és a babáknak. Ajánljuk fiataloknak, középkorúaknak, idősebbeknek, mert mindenkire gondoltunk. Ajánljuk helybélieknek, utazóknak, vándoroknak.

A fesztivál díszvendégei
A Summerfest célkitűzése, hogy bemutassa az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő magyar elemeket.
I. Mendei templomdíszítés és kézműves tevékenység
augusztus 18-20. Szent István templom
Látogatási időpontok a templomdíszítő asszonyok részletes magyarázatával:
augusztus 18. 15:00, 16:00, 17:00
augusztus 19. 15:00, 16:00, 17:00
augusztus 20. 15:00, 16:00, 17:00
A templomdíszítés szokása Mendén pünkösd ünnepéhez tartozó, egyházi keretek között zajló tavaszköszöntő szokás. A három napos ünnepi időszakhoz kapcsolódó hagyomány elsősorban a helyi, szlovák eredetű evangélikus közösség tagjait érinti, de a mendei katolikusok és a környező települések evangélikusai is gyakori résztvevői az eseménynek. A templomi májfaállítás szokásában a gyülekezet tagjai nemek és korcsoportok szerinti munkamegosztásban vesznek részt. A férfiak a fák kivágását, szállítását, elhelyezését végzik, míg az asszonyok és gyermekek dolga a fákra kerülő textilek elkészítése, és a fák kendőkkel történő díszítése.
II. Magyar solymászat bemutató
augusztus 18-20. 11:00-19:00, Damjanich út
A magyarság solymászati múltja több mint ezer évre tekint vissza, hozzá tartozik a magyarságtudathoz, és mint ilyen végigvonult az egész történelmünkön. A solymászat röviden ragadozó madárral történő vadászatot jelent, bővebben egy életformát és az azt élő közösséget, amelynek a középpontjában a solymászat áll.
Ide tartozik a ragadozó madarak és a természet szeretete, a vadászat ismerete ugyanúgy, mint a vadászmadarak betanítása, tenyésztése, felnevelése, tradicionális solymászati felszerelések elkészítése, használata, a történelmi solymászmúlt feltárása, a hagyományok ápolása, szemléletformálás és tanítás, a solymászati tudás átadása.
III. Élő hagyományok Kalocsa kulturális terében: hímzés, pingálás, porcelánfestés
augusztus 18-19. 16:00-19:00, augusztus 20. 10:00-18:00, a Mezőföldi falu a városban program részeként látható a népviseletbe öltözött asszonyok pingálása.

Gasztro túra a Summerfesten: Három százhalombattai étterem kapcsolódott be a fesztivál programjaiba, sajátos gasztro-programmal. A Halászcsárda mezőföldi, a Harcsa Csárda erdélyi, az Ebatta a felvidéki a CafeTeria Kávézó pedig nemzetiségi ételkülönlegességeket kínál, amelyeket csak és kizárólag a fesztivál idején találhatók meg az étlapjaikon. A vacsoraesteket élő népzenével fűszerezik!