Milánóban a Palazzo Reále-ban mutatkozik be a Szépművészeti Múzeum

Raffaellótól Schieléig – Remekművek a budapesti Szépművészeti Múzeumból.

A csaknem 80 alkotást bemutató tárlat jelentőségét növeli, hogy a milánói Világkiállítás miatt óriási a nemzetközi érdeklődés az észak-olasz városban zajló események iránt. A szeptember 17-től jövő év februárjáig látható kiállításon a Szépművészeti remekművei mellett a Magyar Nemzeti Galéria anyagából válogatott magyar alkotásokkal is találkozhatnak a látogatók.

A Szépművészeti szervezésében az elmúlt években több jelentős nyugat-európai múzeumban és kiállítóhelyen is bemutatkozhattak önálló kiállításon a két budapesti múzeum műtárgyai, illetve a magyar képzőművészet jeles alkotásai. A londoni Royal Academy of Arts-ban, a bécsi Kunstforumban, a római Modern Művészeti Nemzeti Galériában és a párizsi Musée d’Orsay-ban így összesen több százezren találkozhattak a magyarországi remekművekkel. 

A mostani kiállításon a milánói közönség a 16. századtól egészen a 20. századig kap áttekintést a művészeti korszakokról többek között Raffaello, Tintoretto, Dürer, Velázquez, Rubens, Goya, Murillo, Canaletto, Manet, Monet, Cézanne, Gauguin, Schiele műveinek segítségével. A nyolc teremben rendezett kiállításon a látogatók a nemzetközi művészettörténet nagy mesterei mellett találkozhatnak a magyar festők alkotásaival is: többek között Markó, Munkácsy, Szinyei Merse, Rippl-Rónai, Vaszary, Márffy és Bortnyik remekművei adnak képet a magyar képzőművészetről.

A milánói tárlat a velencei reneszánsz festészet bemutatásával indul, itt kapott helyet pl. Tintoretto Emmauszi vacsorája, valamint Tiziano, Veronese és Moroni festményei. A következő teremben láthatóak a Szépművészeti emblematikus kincsei, Raffaello Esterházy Madonnája és Leonardo da Vinci  Anghiari csata című festményéhez készült rajza, valamint szintén az ő nevéhez fűződő bronz lovas szobor A harmadik szakasz az európai reneszánszról ad áttekintést, többek között Cranach, Dürer, Altdorfer művek segítségével. A 17. század művészetét illetve a barokk korszakot Velázquez, Rubens és Gentileschi festmények, továbbá  Claude Lorrain, van Dyck, Murillo és Rembrandt alkotásai reprezentálják. A következő évszázad jelentős művészei közül Tiepolo, Canaletto és Belotto kaptak helyet a kiállítás következő szakaszában, de ebben a részben találkozhatnak a látogatók Goya Vízhordó lányával és Késélőzőjével, valamint Messerschmidt Ásító című szobrával is. Rippl-Rónai Kalitkás nője és Vaszary Aranykor című festménye Böcklin, Stuck, Rodin és Segantini alkotásai mellett a szimbolizmust bemutató szekcióban kapott helyet a kiállításon, míg az utolsó teremben többek között Manet, Gauguin, Cézanne, Szinyei és Bortnyikművei láthatóak.

A kiállítás kiváló példája annak, hogy a Szépművészeti Múzeum anyagának minősége és sokrétűsége alkalmas arra, hogy – a magyar anyaggal kiegészítve - egységes és magas színvonalon, számos remekművel reprezentálja az elmúlt ötszáz év képzőművészetét, a világ legjelentősebb kiállítóhelyein.

A kiállítás Milánó városa támogatásával a Palazzo Reale, az Arthemisia Group és 24 ORE Cultura – Gruppo 24 ORE szervezésében, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria együttműködésével valósult meg. Kurátor: Stefano Zuffi.

Hirdetés