Kiosztották a 2. Budapest International Documentary Festival díjait

Véget ért az öt napos dokumentumfilm fesztivál, a BIDF.

A teltházas vetítések bizonyították a fesztivál mottóját, hogy a BIDF-en  vetített alkotások “Igazi jó Filmek”. A BIDF-en 17 ország 27 alkotása versenyzett, különböző kategóriákban. A meghívottakat és a Fesztivált
Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes köszöntötte.

Életműdíjat kapott Gyarmathy Lívia, aki kórházi szobájában vette át a díjat, és mondott köszönetet.

A díjazottak kategóriábként:
Nézz szembe szüleiddel
A szekció győztese, a 11 éves román kisfiúról és nővéreiről szóló Toto és nővérei, melyben a főhősöknek választaniuk kell: miközben anyjuk börtönbüntetését tölti, maradnak drogos nagybátyjuk nyomortanyához hasonlító lakásában, vagy új életet kezdenek, őket hátrahagyva, de egymást segítve.
A zsűri értékelte a rendező közelségét a történethez és a főhőshöz. Dícsérte összetett történetmesélését, mely hatást gyakorolt a közönségre, és kiemelkedőnek tartotta a film képi világát.

Nézz szembe az elnyomással
A szekció győztese, a polgárháború sújtotta Kongó, egyik gorilla rezervátumában játszódó Virunga. A zsűri szerint, a film mai világunk szinte minden fontos problémáját egyetlen közérthető történetbe sűríti, miközben a struktúra és a képi világ valódi moziélményben részesít. Bátor és fontos film.

Nézz szembe az öregedéssel
A szekció győztese Az eltűnt idő.  A memóriazavarral küzdő főszereplőt a folyamatos feledés felszabadítja a múlt kínzó fájdalmai és az örök emlékezés kényszere alól: anélkül tud búcsút inteni az életnek, hogy elárulná egykor elveszített családját. A zsűri szerint ez a családi történet bepillantást enged egy ország traumatikus múltjába, miközben érzékletesen fejti fel az idő és az emlékek és az önkép ideáját.

Nézz szembe a sztereotípiákkal
A szekció győztese az Érpatak modell című film, mely az érpataki polgármester Orosz Mihály Zoltán vezetési elveit, és működését mutatja be. A zsűri szerint a film fontos kérdéseket feszeget, miközben él a filmművészet nyújtotta lehetőségekkel. Fontos film ez, mely megmutatja, hogy az “egyenlőknél is vannak egyenlőbbek” elv az mely fenyegeti manapság az európai értékeket.

Nézz szembe a rövidekkel
A zsűri az indiai sárkányröptető fesztivál megszállottjait bemutató, Miről híres Ahmedabad? című fimet díjazta.

A fesztivál közönségdíját a a Mi, demokraták vehette át, mely a 2008-as zimbabwei választások körüli anomáliákat mutatja be.

Hirdetés