Hörcher Gábor Drifter c. filmje október 29-től a mozikban

A Drifter ihletéséből készült Ricsi c. rövidfilm nagyjátékfilmek elé csatolva, hamarosan meglepetésfilmként lesz látható.

A 72 perces film főszereplője egy szegénységben élő Bakony-vidéki 17 éves srác, akinek az a nagy álma, hogy raliversenyző lesz és autót épít magának. A rangos amszterdami fesztivál (IDFA) Legjobb Első Film díjával jutalmazott magyar-német koprodukcióban készült Drifter aktuális kérdéseket vet fel a periférián élő vidéki fiatal generáció társadalmi beilleszkedésének lehetőségeiről. A Drifter a magyar KraatsFilm és a német Weydemann Bros. koprodukciójában készült, operatőre Becsey Kristóf, producere Iványi Marcell, kreatív producere Pálos György.

Ricsit környezete folyton arra kényszeríti, hogy behúzza a kéziféket. De mint minden vagány srác, Ricsi sem akar megfelelni senkinek: otthagyja az iskolát, mert ő valaki szeretne lenni. Most, azonnal, 17 évesen. A jogsi nélküli illegális rodeók, a hajnalig tartó bulik, a rendőrök elöli futás és a szüleivel való állandó viták a hétköznapjai részévé válnak. Ricsi elhatározza hogy kipofozza roncs BMW-jét a kertvégi disznóólból kialakított garázsban, hogy elindulhasson a vidék híres rally versenyén. Mindent megtesz, hogy összeszedje ehhez a pénzt, amiből persze még több probléma születik… Zsaruk. Csajok. Rommá tört kocsik.

A Drifter egy különleges módszerrel forgatott film: öt évig készült amatőr szereplőkkel, kétfős stábbal, 200 órányi nyersanyagból összevágva. Dokumentumfilm is meg nem is, játékfilm is meg nem is…

Hörcher Gábor egyetemi tanulmányait az ELTE Pszichológia szakán kezdte meg, majd a Jogi karon folytatta, végül az ELTE Filmtudomány MA gyakorlati szakirányán fejezte be. Dolgozott pincérként Londonban és mint mixer Görögországban. Élt az USA-ban, Franciaországban és Kambodzsában, ahol emberi jogokat és angolt tanított a helyi egyetemen. 2008-ban kezdett együtt dolgozni Iványi Marcell rendezővel, akivel közösen működtetik a filmeket és színházi darabokat gyártó produkciós cégüket, a KraatsFilmet.

IDFA, Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál 2014 - a zsűri a díjátadón: “A Drifter egy gyönyörűen kivitelezett, lebilincselő portré egy tinédzserről, aki nem tudja összeegyeztetni mindent elsöprő ambícióját és azt a tényt, hogy nem képes egyesbe kapcsolni életét. A film finoman érzékeny, gyönyörűen van fényképezve, a hangdizájnja hibátlan és úgy tűnik sose tér le a tökéletes útról.”

Fünf Seen Filmfesztivál 2015 - a zsűri a díjátadón: A film tökéletes dramaturgiával meséli el a főhős néhol tragikus élettörténetét, ugyanakkor sosem veszít könnyed hangvételéből. Egyetlen jelenet vagy dialógus sem tűnik kényszerűnek vagy feleslegesnek, épp ellenkezőleg, összességében lenyűgöző intimitást teremtenek a főszereplővel. A rendező tökéletes biztonsággal választja meg a képeket. A montázs ritmusossága pedig még közelebb hozza a nézőt a vidéki magyar fiatalember életéhez.

A film drámai és izgalmas módon mesél arról, hogy egy fiú az egyhangúság és a reménytelenség elől, hogyan menekül az álmaiba. A rendező elszántsága, szenvedélye és kitartása, továbbá az a tény, hogy a filmet 5 éven keresztül forgatták hatalmas elismerést érdemel. A zsűri ezek alapján értékelte kiemelkedőnek az alkotást a bámulatosan erős versenyben. Egy film amit mindenképp meg kell nézni!”

Az ELTE Filmszakán készült Ricsi c. vizsgafilm alapötletét a Balaton-felvidéki falvakban forgatott DRIFTER inspirálta. Így a rövidfilm alaphelyzetéhez, világához valamilyen módon közel álló amatőr szereplőkkel, a feldolgozott téma eredeti résztvevőivel készült ez a film is. A budapesti mozik nagyjátékfilmek elé csatolva fogják vetíteni. A rövidfilmet, az egészestés mozifilm vágása közben forgatták, gyártója a Laokoon Filmgroup, koproducere a KraatsFilm. Elkészültét a VisionTeam, a 4CUT és a Studio Lamb segítették.

A Ricsi májusban elnyerte a legjobb magyar rövidfilm díját a Mediawave fesztiválon, megkapta a Visegrádi alap különdíját - BUSHO Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon, valamint a főszereplő Steinbach Rihárd a legjobb színészi alakítás díját - BUSHO Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon.
A Drifter magyar változatát és a Ricsi c. vizsgafilmet is támogatta a Nemzeti Filmalap.

Drifter: magyar-német koprodukció
Rendező: Hörcher Gábor
Főszereplő: Steinbach Richárd
A film magyarországi díszbemutatója 2015. szeptember 23-án volt a Budapest International Documentary Festival (BIDF) nyitófilmjeként.
Driftert az Európa Filmakadémia beválasztotta a legjobb 15 dokumentumfilm közé.