Gálakoncert Makovecz Imre 80. születésnapja alkalmából

November 20-án, gálakoncerttel ér véget az idei Héttorony Fesztivál a Zeneakadémián.

A záróestét minden évben Makovecz Imre születésnapján tartják. Makovecz Imre idén lenne 80 éves! A koncert keretében kerül sor első ízben a „Makovecz Imre-Díj” ünnepélyes átadására is.

Program:
Arvo Pärt: Lamentate
Kiss Ferenc: A Holdudvarház dalai – Etnofónia Vedres Csaba szimfonikus hangszerelésében
Közreműködik a Zuglói Filharmónia, Szent István Király Szimfonikus Zenekar, az Etnofon Zenei Társulás, Bognár Szilvia, Horváti Kata és Szvorák Katalin
Vezényel: Makovecz Pál

Makovecz Imre és Arvo Pärt: a Csend művészei. A Templomépítő a lélek csöndjére álmodta katedrálisát, a zeneszerző hangokból épít templomot a csend köré. A két, szinte egy időben született alkotó lelki és művészi rokonsága vitathatatlan: a Teremtés értelmét, Isten állandó jelenlétét a gyökerekig leásva s művészetükön átszűrve, hatalmas erővel fogalmazzák meg. Médiumok, akik a természet és a transzcendens között közvetítenek. Makovecz látomásos rajzai, felszentelt és meg nem épülhetett templomai, írásai láttán megkerülhetetlen a párhuzam a gregoriántól ihletett, kozmikus erőt hordozó Lamentatéval. A tíz tételből álló, zongorára és zenekarra írt mű egy léten túli világba kalauzol. A meditatív zene szemlélődésre kényszerít, a sirató fájdalma a csendekben feloldódik, és elmerülünk a gondolattalan érzelmek, a Lélek csendje végtelen világában.

A koncerten felcsendülő második műben a Holdudvarház legendája elevenedik meg: Isten a magyarországi szegénységet, fájdalmat és sok bánatot látva egy éjjel úgy döntött, felviteti a Kárpát-medencét a Holdra, hogy az emberek szálljanak magukba, javuljanak meg. E mesebeli ház muzsikáját rekonstruálta Kiss Ferenc „hangépítész” ebben a Makovecz Imre tiszteletére felcsendülő, több tételes zeneművében.