Generál koncert a Tüskecsarnokban december 12-én

Az év koncertjén a rocklegendák csapata.

Várkonyi Mátyás, Horváth Charlie, Karácsony János, Novai Gábor, az egykori Generál tagok nem nosztalgiázni jöttek össze, hanem a régi slágerek újraértelmezésével, újra hangszerelésével kívánják bemutatni, hogy szólnak a híres nóták a huszonegyedik század elején.

A jelen és a múlt találkozása a színpadon abban is megnyilvánul, hogy az ikonok mellett mai fiatalok is fellépnek: Novai mai zenekarának nagyon tehetséges énekesnője, Marót Viki már évtizede énekel Generál dalokat. A produkciót a sajátosan mai hangzásvilágú, de mégis a régi Generál zenei elemeit is felvonultató ifjú MÖRK zenekar kíséri, amelynek vezetője, Zentai Márk is énekel majd Karácsony James-szel és Charlie-val. Hogy a hangzást még jobban felturbózzák, a háromtagú női vokál mellett egy teljes szimfonikus zenekar, az Óbudai Danubia Zenekar teszi teljesebbé a minden bizonnyal páratlan zenei élményt Báthori Lóránt vezényletével. Ebből is sejthetjük, hogy fél évszázad zenei rutinja találkozik majd a mai hangzásvilággal a Tüskecsarnok színpadán. (kapunyitás 17:30)

A koncerten az ismert slágerek között felcsendülnek majd olyan slágerek, mint a
Csöngess be hozzám jó barát, Kérdés, Felelet, Fűrész, Messze szálljon, Százéves kút, Ha ismerném, Piros bicikli, Rockin’ and Rollin’, Kövér nap, Lehajtott fejjel, Sirály, Neked szól, Őrült álom, Szép dal, Generál – bugi, Talán Holnaptól, Törökméz,  Szélkakas, Lopom a napot,   Zenegép, Könnyű álmot hozzon az éj, Különös szilveszter, Lehajtott fejjel, Madár száll a szívemre vagy a Ha ismerném.

Várkonyi Mátyás: Közösen jutott eszünkbe az együttzenélés, hogy mi lenne, ha csinálnánk egy nagy koncertet. Különböző felállásokban gondolkodtunk, végül ez a variáció kristályosodott ki. És ebbe a „stafétaváltozatba” már bevontuk a fiatalokat is. S hogy mögöttünk majd egy teljes szimfonikus zenekar zenél, az teljesebbé teszi a produkciót, teltebb, differenciáltabb lesz a hangzás, a különleges hangulatok egy komolyabb dimenzióba emelik a zenét. S aki kedveli és ismeri a régi Generált, az tudja, hogy milyen fontos a vokál hangzása.

Horváh Charlie: Emlékszem, annak idején a Generállal nagyon érdekes muzsikát játszottunk, s most is nagy várakozással tekintek a decemberi koncert elé. Persze ez más lesz, mint anno, de ettől lesz különleges, érdekes. A mai fiatalok talán valamit megsejthetne, megérezhetnek majd az egykor legendás banda varázsából, mint ahogy a velünk fellépő fiatal zenészkollégáink is remélhetőleg ráéreznek a Generál filingre.

Karácsony James: Egyfajta kíváncsiság vitt bele ebbe a formációba és ugyanakkor egy próbatétel is lesz az együtt muzsikálás. Annak idején nagyon kedvező, fiatalos korszaka volt az életemnek a Generálban zenélni. Szeretem a kihívásokat, ugyan a számok szövege ugyanaz, csak a mai eszünkkel, tapasztalatunkkal a hátunk mögött nyilván másképp fogalmazzuk meg a klasszikus nótákat, valamint egy vokállal és egy szimfonikus zenekarral egészítjük ki a hangzást.

Novai Gábor: Érdekes, hogy bár legutóbb 2000-ben játszottunk együtt s most, amikor elkezdtünk próbálni, olyan mintha tegnap hagytuk volna abba, szinte csak címszavakat kell mondani, s mindenki tudja „merre, hány méter”. S a reakciók is olyanok, mintha a régi idők kelnének életre. S nagyon drukkolok a fiatal kollégáimnak, Vikinek és Márknak, hogy be tudjanak illeszkedni a legendák csapatába.

Marót Viki: Tulajdonképpen, mi a Nova Kultur zenekar megalakulása óta játszunk Generál dalokat. Mégis meglepett a felkérés, de nagyon nagy kihívásnak tartom, ikonok között énekelni… remeg is a kezem rendesen! S abban is biztos vagyok, hogy nagyon sokat tanulhatok tőlük. Csak szuperlatívuszokban beszélhetek.

Zentai Márk: Csak most kezdem felfogni, hogy mibe csöppentem.16 éves koromig Németországban éltem fogalmam sem volt, hogy kik ezek a zenészek. Két generációnyi korkülönbség is van közöttünk, s  bizony nagyon várom ezt a gyorstalpaló rockakadémiát amelybe itt a próbákon belecsöppentem. A Tüskecsarnok-beli koncert pedig egy óriási ajándék lesz, amire sokáig fogok emlékezni.

A Tüskecsarnokban (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 7.) tartandó koncerten a komplexebb hangzásról az Óbudai Danubia Zenekar gondoskodik. A Generál nagykoncerten Báthori Lóránt dirigálja majd az együttest. Nagy izgalommal és örömmel készül a különleges zenei csemegére, fantasztikus hangzású lesz, amikor a Generál zenészei a húrok közé csapnak és mögöttük felcsendül egy negyven fős, szimfonikus zenekar.