Újévi Lencse Nap a Bazilikánál

Hazánkban egyedülállóan, január elsején rendhagyó Lencse Nappal kezdődik az év a Bazilikánál.

Különféle receptek szerint elkészített szerencsehozó étel minden gasztrokiállítónál és street food árusnál kapható. Az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat január 1-jén 22 órakor zárja kapuit.

2016 első napján, az Adventi Ünnepen mindenki megteheti az első lépést a saját szerencséje érdekében. Január elsején ugyanis az újévi hagyományokat követve rendhagyó Lencse Nappal kezdődik az év a Bazilikánál, ahol a vásár street food kiállítói változatos, a szerencsehozó lencséből készült ételeket is felvonultató étlappal várják a látogatókat. Így nem csak az óévet lehet búcsúztatni az Adventi Ünnepen, hanem az újévet is ünnepi környezetben, kiváló ételek és italok társaságában köszönthetik.

Az ókori Rómából származó hagyomány szerint, aki az év első napján lencsét eszik, annak szerencsében és anyagi jólétben lesz része a következő évben. A lencse ugyanakkor az egyik legrégebb óta fogyasztott emberi táplálék is, és számos jótékony hatása ismert. A magyar népgyógyászat is korán felismerte a hüvelyes növény fogyasztásának kedvező hatásait. A mediterrán térségben és a Közel-Keleten napi szinten fogyasztott lencsét ugyanis az egyik legegészségesebb ételként tartják számon: gazdag fehérje és rostforrás, dúskál a vitaminokban és az egyéb létfontosságú tápanyagokban.

Az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvényen mind a szerencse lehetőségét, mind a tápláló lencseételeket biztosítják a szervezők a látogatóknak. Reggel 10 órától egész nap az ingyenes korcsolyapálya is várja a szórakozni vágyókat ingyenes koribérléssel.

Január 1-jén a rendezvény 22 órakor zárja kapuit.