2017. november 18. - szombat

Aljas nyolcas - Nincs kegyelem!

Kinyomtatom...
Részlet az Aljas nyolcas c. filmből

Quentin Tarantino újabb vadnyugati őrülettel tért vissza. A Django elszabadulnál úgy tűnik annyira bejött neki ez a világ, hogy látszólag csak a nyarat cserélte télre. Valójában egy teljesen más hangulatú filmet rendezett, amire az összes kedvenc színészét összegyűjtötte.

Amikor tavaly először megjelent pár jelenetkép az Aljas nyolcasból biztos voltam benne, hogy ezt látnom kell. Tarantino ugyanis kimondottan odafigyel a képi világra és aki a vadnyugatot szeretni, annak biztosan nem lesz kifogása a filmre. Még akkor se, ha előre lelövöm, hogy mindössze két helyszínen játszódik a film, de ott minden apró részletre figyeltek. Természetesen Tarantino sajátos ábrázolását se árt szeretni annak, aki beül rá, mivel a művérrel nem spóroltak.

A történet nyolc gazemberről szól, akik egy kemény hóvihar elől menekülve összetalálkoznak és kénytelenek egy helyen meghúzni magukat. Nem is a történet vége, hanem mind inkább az oda vezető út az érdekes. A már-már megszokott hosszú monológok most is gyakoriak a filmben, nem csoda hogy több mint három órásra (182 perc) sikeredett. Úgy gondolom, hogy ez a legnagyobb hátrány is. Néhol már nem nehéz kitalálni mi fog történni és itt lehetett volna rövidíteni a filmen. Ennek ellenére a film kimondottan izgalmas, de a mozi nézők szinte már hozzászoktak a 2 órás filmekhez.

Tarantino már többször említette, hogy már nem sok filmet akar csinálni. Számára a bűvös szám a 10, így elvileg már csak két filmet várhatunk tőle (ha csak nem gondolja meg magát). Mindenestre minden filmjén látszódik ez a precizitás, az hogy nem tömegfilmeket rendez. Az Aljas nyolcasnál nemcsak, hogy a kedvenc színészeit láthatjuk, hanem mintha rájuk szabta volna az egyes szerepeket. Mindegyik színész tökéletesen tud azonosulni karakterével és abszolút el tudjuk képzelni, hogy a vadnyugatban hasonló emberek lennének.

A film képi világát már egyszer dicsértem, de ezt nem árt többször is kihangsúlyozni. A lovas kocsiban látható jeleneteknél kimondottan tetszett, hogy az ablakoknál folyamatosan változik a táj, és szinte érezhetően fúj be a dermesztő hideg.

Az Aljas nyolcas talán nem Tarantino legjobb rendezése, de ettől még ne  tántorítson el senkit, hogy elmenjen a moziba. Egy izgalmas 3 órában lehet része.

8/10 pont

Aljas nyolcas (The Hateful Eight) - színes, magyarul beszélő, amerikai western, 182 perc, 2015
Korhatár besorolás: 18 éven aluliak számára nem ajánlott

Rendezte: Quentin Tarantino
Szereplők: Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Tim Roth, Jennifer Jason Leigh, Walton Goggins

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Az Aurora Borealis - Északi fény 4. hete szerepel az országos mozi top10-ben!

Időpont: 
2017. november 29 - 2017. december 3
Részlet a Zombillénium c. filmből

2017. november 29. és december 3. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Kino moziban nézheti meg a közönség az elmúlt év legjelentősebb animációs alkotásait a világ minden tájáról. Idén 5 egészestés animáció és 30 rövidfilm lesz versenyben, köztük Orosz Tina Bye-Bye, Mom című rövidfilmje, Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget és Csáki László Néhány szó című alkotása. A fesztivál öt napja alatt összesen több mint 200 új animációs rövidfilmet és 15 egész estés mozit láthat majd a közönség.

plakát

100 film 44 országból, hét szekció, közönségtalálkozók és kerekasztal-beszélgetések.