Mendelssohn - Schumann - maraton

Romantika éjjel-nappal.

A BFZ és a Müpa közös zenei maratonja. A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar január 31-én (vasárnap) kilencedik alkalommal rendezi meg közös zenei maratonját, ahol reggeltől estig, megállás nélkül zajlanak a koncertek a Müpa hangversenytermeiben.  Ez lesz az első alkalom, hogy a maratonnak nem egy, hanem két főszereplője lesz: a nagy romantikusok, Mendelssohn és Schumann.

„Talán Caspar David Friedrich festőművész szavai fejezik ki legjobban a romantika lényegét: » A művész érzése maga a törvény. « Micsoda forradalom volt ez azután, hogy generációk tanulgatták a jó ízlés szabályait!  Az új korszakban nyugtalan lelkek feszegették a határokat és ástak le lelkük egyre mélyebb rétegeibe. Schumann és Mendelssohn, a korszak két nagy óriása is a lélek titkait feszegette. Egyikük sötét démonokat, másikuk tündéreket és manókat talált ott. Merüljünk el a német romantika sötét erdőiben és mesevilágában.” (Fischer Iván karmester, a rendezvénysorozat művészeti vezetője)

„Európa kultúráját a nemzeti kultúrák sokszínűsége formálja. Ebben az évben a német romantika két meghatározó alakját választottuk a fesztivál témájául. A sikerekben gazdag életet élt Mendelssohn, és a megpróbáltatásokkal teli pályájú Schumann zenéjének segítségével nemcsak a két zeneszerzőzseni munkásságát, hanem a humánum sokszínűségét szeretnénk bemutatni.” (Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója)

Január 31-én összegyűlik a magyar zenei élet krémje, hogy a német romantika minél több és izgalmasabb részletét mutassa be. Baráti Kristóf, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás, Várjon Dénes és Anna Lucia Richter mellett ezúttal többek között a Nemzeti Filharmonikusok, a Pannon Filharmonikusok, a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Budapesti Vonósok is fellépnek. A maratoni napot hagyományosan a Budapesti Fesztiválzenekar zárja Fischer Iván vezényletével, egy különleges, színházi elemekkel fűszerezett Szentivánéji álom-előadással.

A maraton művészeti vezetője, Fischer Iván ezúttal a rövid, változatos stílusú koncerteket a német romantika darabjaiból állította össze. Mendelssohn és Schumann kortársak és közeli barátok voltak, munkásságuk sok tekintetben kapcsolódik egymáshoz. Mendelssohn zenéje tiszta, kecses, lírai és nagy erejű, Schumanné tele van ifjúsággal és túláradó érzelmekkel, az élet és a szerelem nagykövete volt. Mindeközben bőven van közöttük kontraszt is: míg Mendelssohn romantikus életérzését klasszikus formákba öntötte, addig a pályája elején a hagyományokkal szakító Schumann inkább volt újító zeneszerző. Mendelssohn boldog volt és sikeres, Schumann élete viszont tele volt megpróbáltatásokkal.
Ezek a hasonlóságok és ellentétek villannak majd fel a nap tizenegy koncertjén délelőtt 10:30-tól este 22:00 óráig a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Fesztivál Színházban és az Üvegteremben.
Ahogy már megszokottá vált, idén is lehet az interneten, élőben követni a maratont: a koncertek HD-minőségű, online közvetítését a mupa.hu és a bfz.hu oldalakon lehet elérni.

A Müpa és a BFZ legelső közös maratonján Csajkovszkij műveit hallhatta a közönség. A különleges hangulatú, reggeltől késő estig tartó sorozat minden várakozást felülmúlóan nagy sikert aratott. Az évről évre tízezres hallgatóságot megmozgató maratonok koncertjeit időtartamuk és kedvező áruk miatt családok is rendszeresen látogatják.
A Mendelssohn–Schumann-maratonról további információkat a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa honlapján talál.
Az eseményhez a Facebookon is csatlakozhat.
2016. január 31. Mendelssohn - Schumann - maraton
Művészeti vezető: Fischer Iván
A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös produkciója