Egyedülálló kezdeményezést indítottak Szentendrén

Chiharu Shiota japán képzőművész kulcsokat gyűjt magyarországi munkájához.

Különleges kiállítás nyílik a Szentendrei Képtárban, ahol a világhírű művész Emlékeső című installációja látható 2016. május 13-tól. A neves művész a kiállítóteret piros fonalakkal hálózza be, melyekre fémkulcsokat helyez – összesen tizenötezer (!) darabot. A kulcsok összegyűjtésére a művész és a Ferenczy Múzeumi Centrum a mai napon kampányt indított, amelynek keretében az ország számos – kulturális szempontból fontos – helyszínén gyűjtődobozokat, illetve -üvegeket helyeztek el. Aki a következő hetek során kulcsot adományoz a projekthez, ingyen tekintheti majd meg a kiállítást.

Bárki részese lehet a világhírű képzőművész, Chiharu Shiota magyarországi installációjának, aki április 17-ig elviszi valamelyik gyűjtőpontra régi, már használaton kívüli kulcsait és bedobja a gyűjtőládába. A közreműködést a Ferenczy Múzeumi Centrum ingyenes kiállítási kuponnal jutalmazza.

A művész felhívása: „Nagyon hálás lennék, ha Emlékeső című installációm számára elküldene néhány régi kulcsot a Szentendrei Képtárba. Bármilyen kulcsnak örülök: a régi otthona kulcsainak, a ruhásszekrény kulcsainak, akármilyen ajtó kulcsának, bármilyen kulcsnak, amiről már azt sem tudja, mit nyit… Szívesen veszem, ha küld egy pár sort is a kulccsal, egy személyes történetet, amelyet megosztana velünk, vagy a kulccsal kapcsolatos emlékeit. A kulcsa az installáció része lesz, üzenete pedig bekerülhet a kiállítást kísérő katalógusba. Köszönöm szépen! Chiharu Shiota”

A Ferenczy Múzeumi Centrum Szentendrén, Budapesten, Debrecenben, Egerben, Gödöllőn, Leányfalun, Nagyváradon, Szabadkán és Szegeden alakított ki gyűjtőpontokat, de ezek száma a következő hetekben várhatóan tovább nő majd.
Gyűjtőpontok Szentendrén:
Art6, Czóbel Múzeum, Dunaparti Művelődési Ház, Erdész Galéria, Ferenczy Múzeum, Folt kávézó, Mjam, P’Art mozi, PMK, Polgármesteri Hivatal, Szentendrei Képtár, Szentendrei Zeneiskola, V8
Gyűjtőpontok Budapesten:
Akvárium Klub, Corvin Rajziskola, Jurányi Inkubátorház, Katona József Színház, Kisképző, LOFFICE, MOME, Magyar Képzőművészeti Egyetem, Müszi, Örkény Színház, Trafó – Kortárs Művészetek Háza, Werk Akadémia
Gyűjtőpontok vidéken:
Aba-Novák Galéria (Leányfalu), Ady Endre Gimnázium (Debrecen), Brancs (Eger), Csokonai Színház (Debrecen), Grand Café (Szeged), Klein House (Szabadka), Nagyerdei Víztorony (Debrecen), Partiumi Keresztény Egyetem (Nagyvárad), Régészeti Látványraktár (Gödöllő), REÖK (Szeged)

A kulcsgyűjtés 2016. április 17-ig tart. Az akcióról a Ferenczy Múzeumi Centrum közösségi oldala napról napra beszámol majd.