2018. április 24. - kedd

Szikszai Károly: Egy katalógus korrigálása

Kinyomtatom...
Részlet a kiállításról

Kiállítás a Godot Galériában.

Megnyitó 2016. április 6-án 19 órakor, közreműködik: drMáriás. Megtekinthető április 30-ig a galéria nyitvatartási idejében. A kiállításon két különböző sorozattal jelentkezik Szikszai. Egyrészt a legújabb szénrajzokkal, másrészt egy átfestésekből álló sorozattal, melyről az alábbi gondolatokat osztotta meg a művész:

"Egy katalógus korrigálása
Tény, hogy a művészet – leginkább, ami a kortárs képzőművészetet illeti - 70-80 százaléka a szemétbe kerül. A túltermelés ebben az ágazatban is tetten érhető. 2009-ben egy grafikai műhely kisöprésekor a szemétben találtam egy katalógust. Hazavittem, mert szeretek gyűjtögetni. Évekig hevert nálam, aztán 2015 nyarán ismét a kezembe került. Nézegetni kezdtem a benne szereplő nemzetközi művészek reprodukcióit, (számomra nagyon is közhelyes munkák voltak), aztán egyszer csak elkezdtem korrigálni őket. Először csak fejben, aztán nekiláttam a feladatnak. Megpróbáltam feljavítani a lapokat, néhány művet újra kellett komponálnom, néhánynál meghagytam egy-egy sikeresnek vélt motívumot, átírtam egy fáradt, közhelyes gesztust, kiemeltem egy foltot, belefestettem egy új nyomot, vagy lefedésekkel a régieket főszereplővé emeltem, új aspektusba helyeztem, hogy immár a megváltozott kompozíciós térben élhessék új életüket. Voltak olyan alkotások is, melyek számomra menthetetlenül gyengék voltak, ezeket eltüntettem, (nem egyszer durván, több rétegben) de mindig hagyva némi derengést, biztosítván az eredeti mű kompozíciós átlényegülésének tetten érhetőségét, bizonyítván, hogy lám, mégis van remény...
Végezetül: nem áltatom magam.
Nyilván ez a széria is a szemétben végzi majd.”

Godot Galéria Budapest, Bartók Béla u. 11.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Munkácsy Mihály Párizsi enteriőr Olvasó nő

A világ egyik legjelentősebb múzeumában, a szentpétervári Ermitázsban önálló kiállításon mutatkoznak be Munkácsy Mihály művei.

plakát

A francia Michel Bouvet a világ egyik legkeresettebb kulturális plakáttervezője.

Vár

Új kiállítás nyílt 2018. április 12-én a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában.