Kína opera-sztárjai Békéscsabán

A társulat Kína egyik kulcsfontosságú nemzeti operaházából indult turnézni.

A budapesti, Nemzeti Színházbeli bemutató után, április 22-én a Jókai Színház is el tudta Békéscsabára csábítani a Chongqing Chuanju Színház szecsuáni opera-előadását. Magyarországon csak ez a két állomásuk volt.

A kaméliás hölgy kínai változatának is nevezett szerelmi történetet feldolgozó opera, a Li Yaxian, két főszerepét Shen Tiemei és Sun Yongbo játszotta, Xie Ping’an rendezésében. A főszereplő színésznőről tudható, hogy ebben a műfajban hazája egyik legismertebb, ünnepelt művésze, nagy színész dinasztiából származik, és már három éves kora óta gyakorolja azt a különleges énektechnikát, amivel Békéscsabán is elvarázsolta a közönséget.

A zene és a különböző ütőhangszerek használata nagyon nagy szerepet játszott a történetmesélésben, különösen a fordulatok érzékeltetésében, és a sminket is előszeretettel vetették be az érzelmi állapotok kifejezőjeként. A különleges, varázslatos hangulatú előadást kitörő örömmel fogadta a közönség.

A kínai társulat ittléte alatt a címszerepet éneklő Shen Tiemei művésznő – egyben a Kínai Színházi Egyesület elnökhelyettese és a színház igazgatója – és Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója egy baráti konzultáción vett részt. A két ország színházi szokásairól, kulturális különbözőségeikről és hasonlóságaikról elmélkedtek a direktorok. A keleti vendégek nagyon jól érezték magukat Békéscsabán, nem csalatkoztak a magyar vendégszeretetben. A megbeszélésen a Jókai Színház esetleges kínai vendégjátéka is szóba került…

Hirdetés