A Dél-Balatoni Borút Egyesület idén április 26-án rendezte meg a Balatonboglári Borvidéki Borversenyt

A rendezvénynek ezúttal is a Rádpuszta Gasztro- és Élménybirtok adott otthont.

A borversenyen a négy szakmai bírálóbizottságon túl Magyarország borvidékei közül elsőként a Dél-Balatoni Borút Egyesület vonta be a média képviselőit is a borok bírálatába, így idén első alkalommal kiosztották a Borvidéki Borverseny médiadíját is.

A borversenyt a hagyományokhoz híven Dr. Kállay Miklós emeritus professzor, a Szent István Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója elnökletével tartották meg. A borverseny szakmai bizottságában helyet foglalt még három olyan „Az év bortermelője” címmel büszkélkedő borász, aki a régió borászati hírnevét öregbíti: Garamvári Vencel (2006), Konyári János (2008) és Légli Ottó (2010). Ők a kategória-győztes borok (ún. csúcsborok) bírálatát végezték.

A borverseny menetéről és jelentőségéről Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy „a szakmai bírálatok alapján a nevezett 144 tétel - köztük 83 fehér, 25 rosé, 27 vörös, 9 gyöngyöző és pezsgő - közül a legtöbb ezüst minősítést kapott. Tehát az erős középmezőny is mutatja, hogy a borok minősége kifejezetten jó, méltó képviselői a dél-balatoni borok jó hírnevének”.
„Nagy öröm számunkra, hogy egyre nagyobb érdeklődés kíséri mindazt, ami a dél-balatoni régióban zajlik, így büszkeséggel tölt el, hogy nemcsak boraink létéről, hanem azok kimagasló minőségéről is tudnak az emberek” – tette hozzá Gádor Dénes, a Dél-balatoni Borút egyesület elnöke.

Nagyarany minősítést ezúttal két bornak ítéltek oda, mindkettőt az IKON Borászat kapta ’11-es évjáratú cabernet franc-jával és Tulipán elnevezésű vörös cuvée-jével. Ez utóbbi lett egyébként a médiadíj győztese is.
Arany minősítéssel 26 bor büszkélkedhet, köztük a Rád-Vin, a Kristinus Borbortok, az IKON Borászat, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, a Késa Birtok, a Várszegi Pincészet, a Hujber Pince, a Garamvári Szőlőbirtok, a Buzás Szőlőbirtok, a Konyári Pince, Szentpáli Antal, a Pócz Pince és a Veszprémi Pince egyes tételei.
Összesen 78 ezüst és 35 bronz minősítés került kiosztásra a borversenyen, valamint három tétel különdíjban részesült.
A „csúcszsűri” hét kategóriában állapította fel a rangsort, az eredmények a következők:
1. olaszrizling – Várszegi Pincészet: Olaszrizling ’15
2. chardonnay – Pócz Pincészet: Chardonnay ’15
3. Irsai Olivér – Garamvári Szőlőbirtok: Irsai Olivér ’15
4. Gyöngyöző – Hujber Pince: Frizzante ’15 (mustból erjesztett gyöngyözőbor)
5. rosé – IKON: Rosé cuvée ’15
6. Cabernet franc – IKON: Cabernet franc ’11
7. Vörös cuvée – IKON: Tulipán ’11

A Balatonboglári Borvidéki Borversenyen az újságírók is szavazhattak.
A média képviselői két szempont alapján adhatták le szavazataikat: a legszebb címke és a legszebb tétel kategóriában. Utóbbit a szakmai zsűri által kiválasztott hét csúcsbor közül vakkóstolás alapján, pontozásos rendszerben értékelhették.
A címkeverseny győztesei:
1. hely: Kristinus Borbirtok: Rosé cuvée ’15
2. hely: Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet: Kapitány ’15
3. hely: Gutman Borpince: Star rosé cuvée ’15
A média bora az IKON Borászat Tulipán elnevezésű vörös cuvée-je lett.
A díjkiosztóra hagyományosan augusztus első hetében kerül sor a Lellei Borhéten.

A borverseny alkalmat teremtett arra is, hogy bemutassák a média képviselőinek a hamarosan elkészülő dél-balatoni gasztro-zsebtérképet, amely a Dél-Balatoni Iránytű nevet viseli. A Dél-Balatoni Bor a Balatonboglári Borvidék és a Dél-Balatoni Borút Egyesület hivatalos közösségi szervezete. Az összefogás két éve jött létre azzal a céllal, hogy a dél-balatoni bor- és gasztrokultúrát, a régióban rejlő turisztikai és kulturális lehetőségeket népszerűsítse. A borúti tagok ennek érdekében számos programmal várják a Dél-Balatonra látogatókat 2016-ban is. Ezen programok tervezéséhez nyújt segítséget a hamarosan megjelenő Dél-Balatoni Iránytű, amely a vendéglátóhelyek, pincészeteken túl azokat a látnivalókat és helyeket is megjeleníti, ahová mindenképp érdemes ellátogatni.

A magyar természeti és kulturális örökség része a minőségi borászat. Ezekhez az értékekhez mérhető gasztronómiai, vendégfogadási kultúrát várnak el a borút állomásaitól, amelyeket szigorú minősítési szabályok szerint választanak ki, és visszatérően ellenőriznek a Dél-Balatoni Borút Egyesület szakmai vezetői. Az 1999-ben alakult egyesület tagjai a borút pincészetei, vendéglátói, szállásadói, valamint a térség hegyközségei és települései. A Balaton déli partja mentén közel negyven minősített borúti állomáson – pincészetekben, éttermekben, szálláshelyeken és kézműves műhelyekben – várják a borvidék szőlő- és borkultúrája, a táj hagyományai iránt érdeklődő látogatókat egész évben.