Élő Búcsú

Kiállítás Juhász Ferenc költő emlékére.

A Kieselbach Galériában 2016. július 21-éig tekinthető meg a szokatlan tematikájú tárlat, amely elsősorban szimbolikus főhajtás a 20. század második felének egyik legjelentősebb magyar költője előtt, de egyben sajátos kísérlet is az irodalom és a festészet közös bemutatására. 

Juhász Ferenc mindent elért, amit magyar író a hazájában elérhetett: egyöntetű elismerés kísérte pályáján, elnyerte a legfontosabb díjakat, saját folyóiratot szerkeszthetett, s mindemellett páratlan népszerűségre tett szert az olvasók körében is. A kiállítás azonban nem e sikeres pálya jól ismert, irodalomtörténeti olvasatát adja, nem egy pontos, de unalmas lexikoncímszót kínál: az emberre koncentrál, miközben felidézi a legfontosabb barátságokat, szerelmeket, az otthon és a család ihletadó miliőjét, a költő és a politika kapcsolatát, felvillantja a nagy sikereket és a csalódásokat egyaránt.

A tárlat központi fejezete Juhász Ferenc legfontosabb, egész életét meghatározó barátságát idézi meg. Hantai Simon, a leghíresebb és legértékesebb magyar festő ugyanabban a kis faluban, Bián született, s ő adta a költő számára az első meghatározó, biztató tanácsokat. Hantai később az emigráció mellett döntött, míg Juhász itthon maradt - a Párizsban letelepedő festő a megkérdőjelezhetetlen világhírig jutott, képeiért versenyeznek a legjelentősebb múzeumok és magángyűjtők, míg a kivételes tehetségű, de nyelvébe zárt barátja, Juhász Ferenc külföldön szinte ismeretlen.

Ezt a fontos, halálig tartó barátságot, a két életút tanulságait nem csupán a költő megható, barátjáról írt sorai, közös fényképeik, de közel ötven, döntő részben korábban sosem kiállított, múzeumokból és magángyűjteményekből érkező Hantai festmény is megeleveníti.

Juhász Ferencet egész élete során szoros szálak fűzték a képzőművészethez: nem csupán élénk vizualitással átszőtt költészete, de festő- és szobrászbarátai is erősítették ezt a kapcsolatot. A kiállításon a másik fontos, fiatalkori művészbarát, Csernus Tibor első, ikonikus portréja is bemutatásra kerül, ahogy Ferenczy Béni, Konok Tamás, Fehér László és Melocco Miklós Juhász-arcképeit is megismerheti a közönség.

A Barátok-termében többek között Nagy László, Tamási Áron, Ottlik Géza és Kassák Lajos alakja tűnik fel, de a kiállítás segítségével a látogatók a legendás, Mandula utcai lakásba, a művek születési helyére is bepillantást nyerhetnek.
A kiállítást Spiró György író és Fehér László festőművész nyitotta meg.
Kieselbach Galéria, Budapest, Szent István körút 5.