Concerto Budapest Nyárestek sorozat zárókoncertje

Hallgassa Mozart és Beethoven muzsikáját a csillagos ég alatt Budapest szívében!

A Concerto Budapest szabadtéri hangversenyei idén a bécsi klasszika mestereit hozták el a Pesti Vármegyeháza Díszudvarára. (1052 Budapest, Városház utca 7.)

2016. július 7-én (csütörtök), 20 órakor a sorozatzáró nyáresti koncerten is Mozart egyik 1772-es divertimentójával indul a program: ezúttal a B-dúr hangnemű darabbal, megidézve a gáláns 18. század társas muzsikálásának kultúráját és eleganciáját, s egyúttal a zenélés korabeli helyét a polgáriasodó társadalom mindennapi életében. Mozart C-dúr oboaversenye a hangszer koncertirodalmának egyik legjelentősebb alkotása, jóllehet sokáig csupán fuvolára való szerzői átdolgozása, az 1778-as D-dúr fuvolaverseny őrizte számunkra a szerző egy évvel korábban oboára szerzett versenyművét, amíg azután 1920-ban elő nem került a salzburgi Mozarteum archívumából az elveszettnek hitt eredeti szólamanyag.

Beethoven VIII. szimfóniája „nem keltett vihart” az 1814. február 27-i bécsi ősbemutatón, mert a művet valamelyest leárnyékolta a Wellington spanyolországi győzelmét ünneplő, zajos alkalmi Csataszimfónia és a VII. szimfónia. De ahogy ezt már az egykorú kritika is megállapította: „… ennek oka semmi esetre sem a művészi kidolgozás gyengébb vagy alacsonyabb foka (mert Beethoven azonos műfajú többi kompozícióihoz hasonlóan ezt is az a sajátos szellem járja át, amelyben eredetisége mindenkor megnyilvánul).”

Műsor:
Mozart: B-dúr Divertimento K.137         
Mozart: C-dúr oboaverseny K.314         
Beethoven: VIII. (F-dúr) szimfónia       
Közreműködik: Dienes Gábor - oboa
Vezényel: Vásáry Tamás

(Az esőhelyszín rossz idő esetén: ELTE ÁJK - Aula Magna, 1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. A kezdés az esőhelyszínen az eredetihez képest 30 perccel későbbre, 20:30-ra módosul.)