2018. július 18. - szerda

70 éves lett Sylvester Stallone

Kinyomtatom...
Az igazság fáj (jelenet)

A Paramount Channel filmmaratonnal ünnepli a színészt.

Július 6-án tölti be a hetvenet Sylvester Stallone, akit a legtöbben a nyolcvanas-kilencvenes évek akciófilmjeiből ismernek. Holott a színész emlékezetes alakításai mellett a rendezés, a forgatókönyvírás, sőt, a festés terén is sikeres: imád olajfestményeket készíteni és Leonardo Da Vincit személyes hősének tekinti. A sokoldalú Sly születésnapját szerdán filmmaratonnal ünnepli a Paramount Channel, amelynek kapcsán, íme, néhány érdekesség a sztárról. 

Ferdén néz a világra
Sylvester Stallone jellegzetes, keménységet sugárzó arckifejezéséért semmit nem kellett tennie. Sőt, gyermekkorában talán inkább lett volna átlagos kisfiú, hiszen társai sokat csúfolták azért, ami később milliárdokat hozott neki a konyhára. A jellegzetes „Sly nézés” ugyanis nem a színészi játéknak, sokkal inkább egy ügyetlen orvostanhallgatónak köszönhető. A kis Stallone-t ugyanis úgy fogták meg fogóval, amikor a világra segítették, hogy közben az idegek maradandóan sérültek a szemhéján és a száján.
Szuperhősnek készült
A Felpörgetve, a Daylight – Alagút a halálba, Az igazság fáj és a Copland című filmek sztárjának – aki színészi tehetségét július 6-án a Paramount Channel filmmaratonon is bizonyítja – csak teher volt az iskola: több mint 14 intézményből rúgták ki. Ráadásul Sly mindig is hős szeretett volna lenni, ezért az iskolai uniformis alatt szuperhős jelmezt hordott. Egyszer még a hálószoba ablakból is kiugrott egy esernyővel, bízva a szerencsés földetérésben. Az esetet megúszta egy kulcscsonttöréssel, és így később a filmjeiben igazi túlélőként tündökölhetett.
Rekorder Arany Málna-díjas
A kétszer Oscar-díjra jelölt, Golden Globe-díjas színész játékát minden idők legtöbb Arany Málna jelölésével is „jutalmazták”. Harmincszor nominálták a negatív díjra és ebből néhány alkalommal nyerni is tudott: négyszer kapta meg a legrosszabb színész, és egyszer a külön neki kitalált, az Évszázad Legrosszabb Színésze „kitüntetést”. Mindezek ellenére viszont az elismerést is megérdemli erőfeszítéseiért. A Rocky IV forgatásán például Dolph Lundgren olyan erősen szíven ütötte, hogy kórházba került, a Ramboban eltörtek a bordái, a Feláldozhatókban pedig a nyaka sérült meg komolyan.
Olcsón adta a Rocky-t
Sly az első Rocky film forgatókönyvét három nap alatt, felesége segítségével írta meg Muhhamad Ali és Chuck Wepner legendás összecsapásának hatására. Sok-sok módosítás után Irwin Winkler és Robert Chartoff producer páros akarta megvenni a jogokat 350 000 dollárért, de Stallone szereplése nélkül. Sly-nak és várandós feleségének akkor még csak alig 100 dollár félretett pénze volt, ő mégis elutasította az ajánlatot és megtartotta a jogokat. Később egy előnytelenebb szerződést írt alá, ami viszont lehetővé tette, hogy szerepeljen az alkotásban.
Meglepte az élő legenda
Az 1976-os Oscar-díjátadón nagy meglepetés érte, amikor a legjobb női mellékszereplő jelöltjeinek neveit olvasta fel. Miközben a kamerába beszélt, nem vette észre, hogy valaki mögé osont, majd csak ennyit hallott: „Elloptad a forgatókönyvem”. A legendás Muhammad Ali szólalt meg mögötte, majd viccesen bokszolni kezdett a meglepett színésszel. „Én vagyok Apollo Creed” - kiabálta Sly-nak Ali, miközben a levegőbe öklözött.

Sylvester Stallone születésnap július 6-án a Paramount Channel műsorán, benne:
16.20 Felpörgetve
18.45 Daylight – Alagút a halálba
21.00 Az igazság fáj
23.15 Copland

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Főszerepben Anna Netrebko, Jonas Kaufmann, Rolando Villazón, Erwin Schrott és Juszif Ejvazov.

plakát

Tom Cruise és Penélope Cruz zseniális thrillerével folytatódik a Paramount Nyári Mozi.

plakát

2018. július 17-18. Balatonfüred, Kisfaludy Galéria.