Zárult a 26. Művészetek Völgye: bejöttek az újítások

A 26. Művészetek Völgyére több mint kétszázezren voltak kíváncsiak.

A fesztivál programjait huszonöt százalékkal többen látogatták, mint a korábbi évben. A fesztivál három településén, Taliándörögdön, Kapolcson és Vigántpetenden huszonhat programhelyszínen és negyven további helyszínen ezer program várta a látogatókat, akik a fesztivál tíz napja alatt 3375 liter vért adtak a Magyar Vöröskereszt számára.

A Völgyben idén három színházi helyszín nyílt, a Nemzeti Szín-Téren olyan előadások mentek teltházzal, mint Shakespeare Rómeó és Júliája, Weöres Sándor Psychéje, a Fodrásznő Medvegyevtől vagy a Csehov Egyfelvonásos komédiák. Délutánonként Vidnyánszky Attila színész tréningeket is tartott az érdeklődőknek. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói is beköltöztek, az előadásaik mellett udvarukban drámafoglalkozásokat tartottak kicsiknek és nagyoknak. A Színház Színpadon teltházzal mentek a Forte Társulat, a Tünet Együttes, a Nézőművészeti Kft., a Maladype Színház, az Orlai Produkciós Iroda előadásai, Mácsai Pál az Azt meséld el, Pista! darabbal érkezett.

“A Művészetek Völgye annak idején egy színházi előadással indult, az utóbbi években azonban a fesztivál színházi programja kevésbé volt hangsúlyos. Idén ráerősítettünk és kíváncsian vártuk, hogy mennyire lesz nyitott és érdeklődő a jelenlegi közönségünk. A teltházas előadások és a pozitív visszajelzések is azt bizonyítják, hogy a színházi programokra komoly igény van a Völgyben. A fesztivál összművészetisége is tovább erősödik, a programhelyszíneken a hazai művészvilág legjobbjai, új felfedezettjei és külföldi sztárvendégek léptek fel, a koncerteket, hangversenyeket, színházi előadásokat kirándulások, kiállítások, irodalmi- és gyerekprogramok egészítették ki. Fontos szempont, hogy a Művészetek Völgye igazi családi fesztivál, ami minden korosztálynak minőségi szórakozást nyújt.” - mondta el Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye program- és marketing igazgatója.

A fesztivál nagyszínpada a MOL Nagyon Balaton Panoráma Színpad, ahol koncertet adott az Ivan & The Parazol, a Péterfy Bori & Love Band, az Anna and the Barbies, a hiperkarma, a Budapest Bár, Szabó Balázs Bandája, az Erik Sumo Band, a Kiscsillag, a fesztivált július 31-én este 21.00-kor a világhírű Skye and Ross from Morcheeba zárja.

A Momentán Társulat helyszíne minden nap megtelt, a társulat olyan sztárvendégekkel improvizált, mint Spiró György, Erős Antónia, Kovács Koko István, Gryllus Vilmos, Sena vagy Mácsai Pál. A Harcsa Veronika Udvarban a jazz rajongók legnagyobb örömére fellépett többek között a Dresch Mihály Quartet, a László Attila Quartet, a Gyémánt Bálint Trio, a Dés András Trio, a különleges zenei csemegékre vágyók meghallgathatták Cyrus von Hochstettert és Szalóki Ági Karády-estjét vagy bulizhattak a Bin-Jip, Random Trip koncerteken. Az udvar éjszakai programsávját az NVC csapata szervezte. A Kaláka Versudvarban örömmel énekelt és írt verset a közönség, a koncertek mellett a Művészetek Völgyére alakított Nyáry Krisztián és a Kaláka: Így szerettek ők előadásnak is nagy sikere volt. A Modern Art Orchestra a napokat játékkal kezdte, az estéket kötetlen jammeléssel fejezte be. Hobo az előadói estjei mellett egy szombati Vadászat koncerttel is megörvendeztette a közönséget, a Design Terminálban a kreatív ipari beszélgetések, hazai sikersztorik és animációs filmvetítések mellett fellépett még a Hősök, DJ Bootsie és a Mongooz and the Magnet is.

A komolyzenei programok közül kiemelkedő volt a Concerto Budapest koncertje, a Virtuózok, Rákász Gergely és Hegedűs Endre fellépése. A Muharay Udvarban és a Folk Udvarban a népzene és néptánc szerelmesei tanultak, játszottak, szórakoztak, fellépett például Szalonna és bandája és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is.
Népszerű buli helyszín volt az Elevenkert, a Kocsor Ház és a Fonó Udvar. Fellépett többek között a Balaton, az Ági és a fiúk, az efZámbó HDB, a Kistehén, Fábián Juli & Zoohacker, a Cimbaliband és a Parno Graszt.

A 2017-es Művészetek Völgyéről annyit már lehet tudni, hogy egy új udvarral és udvarhölggyel biztosan gazdagodik majd a fesztivál és újabb művészeti ágak felé is kacsintgatnak a  szervezők.