Az európai zenetörténet zsidó dallamai a Zwack Múzeum falai között

A Mezítlábas Zenészek a Dohány utcai Zsinagóga főkántorával készülnek közös estre.

Újabb állomásához érkezett a Zwack Múzeum és Látogatóközpont Négynegyed zenei rendezvénysorozata, amely évszakonként más-más zenei irányzatba enged betekintést a különböző műfajok közötti találkozások életre hívásával.
Ezúttal Fekete Lászlót, a Dohány utcai Zsinagóga főkántorát hívta segítségül a Mezítlábas Zenészek művészcsoport két alapítója, Bodrogi Éva – énekművész és Koltai Katalin –gitár, lantművész, hogy az európai zsidó dallamokat közösen idézzék meg szeptember 8-án, csütörtök este. A program bekerült a Zsidó Kulturális Fesztivál hivatalos programjai közé.

Idén második zenei estjéhez érkezett a 2014-ben életre hívott Négynegyed zenei programsorozat, amelynek minden alkalommal a Zwack Múzeum és Látogatóközpont ad otthont. (Budapest, Dandár u. 1.) Ahogyan eddig, úgy most is a különböző műfajok közötti találkozások életre hívása az esemény célja. A produkció zenei vezetője Koltai Katalin gitárművész válogatásában és hangszerelésében a zsidóság zenei ábrázolását ismerhetjük meg az európai zenetörténet legnagyobb szerzőinek tollából 2016. szeptember 8-án este 19.30-kor Fekete László, a Dohány utcai Zsinagóga kántorának közreműködésével.  A korábbiakhoz hasonlóan azok számára, akik az esemény előtt egy órával érkeznek meg előzetes programmal is szolgál a Zwack Múzeum: a látogatók múzeumi túra keretében nyerhetnek betekintést a helyszínen található varázslatos régi lepárlóba, az „Unicum szívébe”.

Az eddigi zenés esteken részt vett már Herczku Ágnes és Nikola Parov, Krommer Lúcia, Tóth Mónika, Szalóki Ági, Juhász Gábor, Dresch Mihály, Lukács Miklós, Láng Annamária, Hegedűs D. Géza, Bartek Zsolt, Érdi Tamás, a Gryllus-testvérek, valamint az Ensemble Sospiri (Kónya István és Szászvárosi Sándor), Falusi Mariann és Sárik Péter is.
A tervek szerint a sorozat további koncertjein a Mezítlábas Zenészek többek között Lackfi János költőt, Elsa Valle jazz énekest, Horváth Kornél, Kossuth-díjas ütőst látják vendégül.

A koncert programja:
- Archaikus dallamok-zsidó imarészletek
- Salomone Rossi ("Ebreo"): Shir hamma'alot
- Marcello: Héber zsoltárok részlet héber intonációval                                        
- Judeo-spanyol (ladino) dalok
- J. Turina: Trió
- Ravel: Kaddish, Örök rejtély
- Honegger: Mimaamakim
- Rossini: Mózes imája
- Bock-Stein: Hegedűs a háztetőn-részlet
Közreműködik:
Bodrogi Éva, Fekete László -ének
Koltai Katalin - gitár, lant
Dóczi Áron - hegedű
Bartek Zsolt - klarinét
Szatzker Zsanett – harmonika
Fervágner Csaba - nagybőgő
Jegyvásárlás és további információ: www.eventim.hu; www.tex.hu

Hirdetés