Liz Nielsen: Alakváltás c. kiállítása a Budapest Art Factoryban

A New York-i Liz Nielsen művésznő pop-up kiállítása a rezidencia program alatt végzett munkájának a betetőzése.

Az Alakváltás című egyestés tárlat 2016. október 4-én került megrendezésre a BAF Kiállítóterében. Az esemény egyben a 2016-os év programsorozatának záróakkordja. Juhász Dóra, Kucsora Márta és Szász Sándor műtermei is várták a látogatókat.

Liz teljesen sötét környezetben hozza létre fotóit. Fényképezőgép alkalmazása nélkül építi fel saját negatívjait és fest fénnyel. Vaku, lézerfény és a mobiltelefonja segítségével ömleszti a fényt a papírra. Átlátszó formákat vág ki ollóval majd rétegez műanyagra. Kézzel készített karton puzzle-kat szed szét majd egyesít a sötétben, többszörös expozíciónak utat engedve a fényérzékeny papíron. A fény egyszerre szivárog és van visszatartva. Szívesen dolgozik ekképp, mivel minden változtatható. Lehetetlen ugyanazt a képet kétszer megalkotni, így minden egyes fotogram egyedi.
Legújabb sorozatában, amelyet a BAF műtermében készített, a transzcendenciára összpontosít az elvonatkoztatás eszközeivel és az új kontextusba helyezéssel. Amikor a testet új környezetbe tesszük, a csillagok együttállása megváltozik, és két világ találkozik egymással – a belső a külsővel. Liz fotói az időt és teret kísérelik meggörbíteni, amelynek hatására tájképei ábrándoknak tűnnek, életképei a jelen súlyától elmozdulnak, és az emlékműveket, szobrokat ábrázoló képei úgy tetszenek, mintha látszólagos valóságok vetületét hordoznák. Liz hosszanti panorámaszerű hegyláncokat mutat be, amelyek a Föld bolygótól eltérő helyen lelhetők fel, fej nélküli lebegő hajat, súlytalan, alakzatokból és színekből összetevődő halmokat; üzenet nélküli hirdető- és politikai jelzőtáblákat használ ehelyett a meditáció és egyedüllét keretének.

Liz Nielsen New Yorkban élő és alkotó művésznő, aki fényfestőként dolgozik analóg fotólaborban. 2016 áprilisában a New York-i Danzinger Galériában volt egyéni kiállítása. Júniusban fénykollázsait kétszemélyes kiállítás keretében vonultatta fel a Cork Co. Cobh Ireland-ben és a Sirius Art Centerben. Tavaly 3 egyéni kiállítása volt: Night Garden, SOCO Galéria, Charlotte, Észak-Karolina, Magic Lantern, Laurence Miller Galéria, New York, Wolf Moon, Denny Galéria, New York. Legutóbbi tárlatait a New Yorker, Art21, Charlotte Magazine és a Beautiful Decay magazinok népszerűsítették. Nielsen MFA képzésben a University of Illinois-on részesült, BFA tanulmányait a School of the Art Institute of Chicago-n végezte.
Februárban Liz Nielsen visszatér Budapestre – egyéni kiállítása a Horizont Galériában lesz látható.