2018. június 25. - hétfő

2016. október 9-én I. Európai Art Mozi Nap

Kinyomtatom...
artm.jpg

Cannes-i filmsikerek premier előtt.

Október 9-én 34 ország több mint ezer művészmozijában szerveznek filmes eseményeket az I. Európai Art Mozi Nap keretében. A nemzetközi kezdeményezéshez a magyar művészmozik is csatlakoznak, a hazai program három friss, díjnyertes európai filmre fókuszál.

„Október 9-én Európa mozizni megy!” – szól az első alkalommal megrendezett Európai Art Mozi Nap szlogenje, amely az európai film sokféleségét és a művészmozi, mint kulturális tér fontosságát hivatott népszerűsíteni. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas által meghirdetett nemzetközi eseményhez 34 ország több mint 1000 művészmozija csatlakozott, köztük a magyar Art Mozi Egyesület 26 tagja is. Ezen a napon a résztvevő mozik Európa-szerte változatos filmes programokkal, premier előtti vetítésekkel és különféle kísérőprogramokkal várják a közönséget.

Hazánkban három új európai koprodukció köré épülnek a programok, amelyből kettőt premier előtt láthat a közönség. Cristian Mungiu Érettségi, Juho Kuosmanen Olli Mäki legboldogabb napja és Maren Ade Toni Erdmann című filmje alkotja a 9 budapesti és országszerte 17 további moziban megvalósuló októberi 9-i vetítéssorozat vezérfonalát. Mindhárom alkotás sikerrel szerepelt nemzetközi filmfesztiválokon, többek között Cannes-ból is díjakkal tértek haza.

A korábbi Arany Pálma-díjas Cristian Mungiu (4 hónap, 3 hét, 2 nap, Dombokon túl) legújabb alkotása, a román-francia-belga koprodukcióban készült Érettségi (Bacalaureat) a bürokrácia korrupt útvesztőit próbálja bemutatni egy hétköznapi román család történetén keresztül. A film főszereplője egy megbecsült orvos, aki mindenáron külföldre szeretné juttatni tanulni a lányát, azonban az érettségi előtti napon egy utcai támadás miatt veszélybe kerül a sikeres vizsga, az utazás feltétele. A film a Legjobb rendező díját kapta idén Cannes-ban, ahol Arany Pálmára is jelölték. Magyarországon október 20-tól mutatják be a Vertigo Média forgalmazásában.

Olli Mäki legboldogabb napja című filmjében Juho Kuosmanen finn író-rendező elbűvölő humorral, emberséggel és szeretettel mesél mindannyiunk életének igazán nagy mozzanatairól. Az élete meccse előtt váratlanul szerelembe eső fiatal amatőr bokszbajnok, Olli Mäki története a 1960-as évek elején játszódik, és a film tökéletesen idézi meg a korszakot. A nézőnek olyan érzése lehet, mintha időutazáson venne részt és egy francia újhullámos mozi premierjére csöppent volna. Az alkotást az Un Certain Regard szekció fődíjával jutalmazták Cannes-ban, a hazai mozikba december 22-től érkezik a Mozinet forgalmazásában.

Az országos vetítéssorozat harmadik kiemelt filmje a Toni Erdmann című német vígjáték, amelynek rendezője, Maren Ade az I. Európai Art Mozi Nap fővédnöke Isabelle Hupper és Stephen Frears mellett. A karrierjének élő fiatal üzletasszony és a lánya életébe vidámságot csempészni igyekvő, bohókás apa vakmerő jelenetekkel teli története volt az idei cannes-i filmfesztivál legnagyobb meglepetése: tomboló siker és vastaps fogadta a vetítések alatt. Később elnyerte a nemzetközi filmkritikusok (FIPRESCI) díját. A film – amelyet a hazai nézők a Cirko Film forgalmazásában láthatnak – a mindennapok szeretetét, a humor és örömteli élet igenlését hirdeti, egyszerre vidám és felemelő, ugyanakkor mélyen megrendítő és elgondolkodtató is.

Az I. Európai Art Mozi Nap magyarországi vetítéssorozata a CICAE és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, valósul meg. Az esemény magyarországi szervezője az Art Mozi Egyesület, amely tagjai sorában tudja a magyar és külföldi művészfilmeket vetítő, nemzetközi mozi láncoktól független mozik és az elsősorban művészfilmeket forgalmazó magyarországi vállalkozások többségét, amelyek az art mozik nézőinek értékes filmekkel történő ellátását, a magyar nemzeti filmkincs és az egyetemes filmértékek széleskörű terjesztését tartják fő feladatuknak.
Részletes filmismertetők, a vetítési helyszínek és időpontok az Art Mozi Egyesület honlapján olvashatók.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Cloverfield Lane 10

A Cloverfield Lane 10 a Paramount Nyári Mozi következő filmje!

fotó Lantos Zsuzsanna

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában.

plakát

Egyetlen alkalommal levetítik Az ördög jobb és bal keze című western-vígjátékot, majd a Bud Spencer-Terence Hill Emlékzenekar ad koncertet a páros legnépszerűbb filmzenéiből.