Csodálatos, lebilincselő, frenetikus, fényévekkel jobb – vélemények a Macskajátékról

Az Örkény-darabot nagy sikerrel mutatta be 2016 szeptemberében a Jókai Színház.

Pazar, nagyszerű, fantasztikus, briliáns, remek, természetes, bámulatos, lebilincselő, szívbemarkoló, magával ragadó, felkavaró. Ezt a sok-sok dicsérő jelzőt a Békéscsabai Jókai Színház Macskajáték című előadása érdemelte ki, amelyet 2017 januárjában ismét műsorra tűz, így aki lemaradt róla, még van lehetősége megnézni az előadást. Az alábbiakban csokorba szedtük a nézői és kritikusi véleményeket a Macskajátékról.

„Nemrégiben láttam a televízióban a Macskajátékot Pogány Judit, Csomós Mari, Molnár Piroska előadásában és össze tudtam hasonlítani a békéscsabai előadással. Szeretném elmondani, hogy mind díszletben, mind rendezésben, de legfőképpen a békéscsabai színészek előadásában, a darab értelmezésében, a Jókai Színház előadása fényévekkel jobb volt, mint amit a tévében láttam!” – Karkus Györgyné, néző

Csodálatos előadás, csodálatos évad kezdet. Gratulálok a nagyszerű Macskajáték előadás résztvevőinek. Élmény volt Felkai művésznő pazar játékát újra látni.” – írta egy bérletes néző

„Gratulálok az előadáshoz, fantasztikus színházi élményem volt. Külön üdvözlöm Felkai Esztert nagyon emberközeli játékáért.” – Fábiánné Aranka, néző
„Hol gombóc volt a torkomban, hol kacagás. Frenetikus volt.” – Ruzsinszki Eszter, néző

„Orbánné mindig kicsit átalakulóban, a báb és a lepke közötti állapotban van: sosem tudja levetkezni régi úrilány-énjét, mégis van benne valami a trampliból – ezért olyan kimagasló Felkai Eszter – nyugodtan mondhatom: briliáns – játéka, mert mindent megmutat ebből a valahol szűzies, mégis oly közönséges nőből. Ez a csodálatos színésznő, aki az előadás százötven percében folyamatosan a színpadon volt, futott, és mozgásban volt, elhitette velem és az egész nézőtérrel, hogy az öregedésben nincs semmi rémületes. Nagyszerű előadás volt, imádtam.” – Szil Ágnes (barkaonline.hu)

„A díszlet amilyen egyszerű volt, annyira kreatívan lehetett használni. Ami az egyik pillanatban egy emeletes ház volt Pest belvárosában, a másikban már egy nappali, vagy éppen egy konyhapult. Ismét egy remek előadás született a Jókai Színházban, kíváncsian várom a folytatást.” – Szilágyi Viktor (jokaiszinhaz.hu)

„A Jókai Színházban egy rendkívül érdekes előadást láthattam. Bár minden előadás más, csak az a kérdés, hogy a »rosszaságában« vagy a »jóságában« más. A békéscsabai Macskajáték »jóságában« volt más: az előadás minden szakasza nagyon erősen végiggondolt és pontosan végrehajtott volt… Mészáros Mihály és Felkai Eszter valami olyasmit vállaltak, amit nagyon kevés előadásban láttam eddig. Gyönyörűen mutatták meg a viszonyukat, az erotika hangján szólaltak meg, esendően és mulatságosan, ebben a két emberben, mégis jelen volt a líraiság. Természetes volt az egész…” – Radnóti Zsuzsa, dramaturg, Örkény István özvegye

„A Békéscsabai Jókai Színház markánsan indította útjára az idei évadot. Örkény István groteszk, mégis őszinte világa a maga teljességében elevenedik meg a teátrum falai között, kétségtelen hát, hogy olyan előadás született, amelyről még sokáig érdemes lesz beszélni.” – Dézsi Fruzsina (szintezisonline.hu)

„Nagyon erős, bámulatosan megrendítő élmény vár minden színházlátogatóra, aki megnézi a Macskajátékot.” – Zsidov Magdolna (vitalap.hu)

Bámulatos évadnyitó előadásnak bizonyult Örkény István Macskajáték című darabja pénteken este a Békéscsabai Jókai Színházban. A két felvonásos tragikomédia sikerét a benne játszó fantasztikus színészek játékának köszönhette.” – Aggie Reiter (rollinginbudapest.com)

Fodor Zsóka, ha nem is őt világította meg a reflektor, és egy árva hangot sem adott ki, akkor is pontosan tudhatta a néző, mi jár Giza fejében. Felkai Eszter fiatalokat megszégyenítő energiával söpört végig a darab mind a 150 percén. De minden színész a maximumot hozta ki magából. Kovács Edit olyan finoman formálta meg a csábító harmadikat, Paulát, hogy épp’ e visszafogottsága tette őt veszélyessé. A Csermlényi Viktort alakító Mészáros Mihály pedig maga volt A Csermlényi, szerintem még Örkény is őt képzelte maga elé, amikor írta a darabot. Tarsoly Krisztina Egérkéje egy végtelenül szomorú, szánni való karakter volt. Nem egyszerűen egy gyámoltalan nőt láthattunk általa, hiszen minden arcrezdüléséből sütött a figura múltjában átélt rengeteg bánat és fájdalom.” – Varga Fanni (beol.hu)

„A színház vezetésének érdeme, hogy reaktiválta a színpadtól kilenc éve visszavonult kitűnő színésznőt, Felkai Esztert. Ritkán fordul elő – vidéki színházban különösen –, hogy ideális szereposztásban kerüljön színpadra egy mű, Békéscsabán ezúttal ez sikerült. Nagy öröm, újra színpadon látni Felkai Esztert, ilyen alakítás után szoktak Kossuth-díjat kapni a művészek, amikor még fontos volt magyar honban a kultúra.” – Kalóz Róbert (terasz.hu)

„Színház a javából: lebilincselő és szívbemarkoló egyszerre. Annyira magával ragad, felkavar, hogy képtelenek vagyunk eldönteni, sírjunk vagy nevessünk Orbánné kamaszlányos kirohanásain és megszenvedett életbölcsességein. Örkény István Macskajátéka Felkai Eszter fantasztikus főszereplésével beírta magát a Békéscsabai Jókai Színház legemlékezetesebb bemutatóinak sorába.” – Niedzielsky Katalin (magyarteatrum.hu)