2018. június 24. - vasárnap

Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal

Kinyomtatom...
plakát

A Cannes-ban bemutatott Zsigmond Vilmos-portréfilm a mozikban.

November 3-tól a világpremierrel egy időben a magyar mozik is műsorra tűzik az Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos pályáját feldolgozó Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal című francia filmet.

Az idei cannes-i filmfesztivál Cannes Classics szekciójában nagy érdeklődés mellett bemutatott rendhagyó portréfilmet október 27-től premier előtt vetítik az Uránia Nemzeti Filmszínházban, majd november 3-tól az Uránia mellett a Puskin és Művész Moziban, a szegedi Belvárosi Moziban, a szolnoki Tiszapart Moziban, az egri Kepes Központban, a miskolci Művészetek Házában és a kecskeméti Otthon Moziban is láthatják a nézők. Az Urániában és a szegedi Belvárosi Moziban egy három alkalmas retrospektív sorozat is várja a nézőket Zsigmond Vilmos legismertebb filmjeiből: a Sugarlandi hajtóvadászat (1974), A szarvasvadász (1978) és A folyó (1984) kerül műsorra egy-egy alkalommal.

A 2016 januárjában elhunyt, legendás operatőr művészete előtt tisztelgő filmben kollégái és pályatársai, rendezők, operatőrök és színészek mesélnek a közös alkotómunkáról, Zsigmond Vilmos pályájáról és filmjeiről. A film címe a Harmadik típusú találkozásokra utal, amelynek fényképezéséért Zsigmond Vilmos 1978-ban elnyerte az Oscar-díjat. Megszólal benne többek között a Szemtől szembent vagy a Szigorúan bizalmast fényképező Dante Spinotti, a Hetedik vagy az Evita képeiért felelős Darius Khondji, a Halál a hídon két főszereplője, John Travolta és Nancy Allen, a Maverick rendezője, Richard Donner és A mennyország kapujában játszó Isabelle Huppert. Emellett természetesen magát az operatőrt is hallhatjuk, amint filmes élményeiről mesél.

A rendhagyó dokumentumfilm egy különleges találkozásnak köszönhetően született meg. Miután 2013-ban Pierre Filmon francia rendező felkérte Zsigmond Vilmost, hogy ő fényképezze első játékfilmjét, a forgatás előkészítése során a két filmes annyira összebarátkozott, hogy a rendező végül úgy döntött: inkább magáról Zsigmond Vilmosról forgat filmet. Így az operatőr átkerült a kamera másik oldalára és közel két évnyi forgatást követően megszületett a Close Encounters with Vilmos Zsigmond, egy személyes hangulatú portréfilm az operatőrről, aki a természetes világítás, a fény és a színészek arcának mestereként megújította az amerikai filmkészítést. „Európai létére ő képviseli számomra azt, ami a hetvenes évek amerikai filmművészetében a legjobb volt” – dicséri kollégáját az François Truffaut Amerikai éjszakáját is fényképező Pierre-William Glenn a filmben. Külön érdekessége a produkciónak, hogy a stáb Kalifornia, Róma és Párizs mellett több magyar helyszínen is forgatott: Zsigmond Vilmos szülővárosa, Szeged, a szegedi Belvárosi mozi és a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház is feltűnnek egy-egy részlet erejéig. Többek között ezekben a mozikban is bemutatják a filmet, amit eredeti nyelven, magyar felirattal láthat a hazai közönség.

Az idei, 69. cannes-i filmfesztivál Cannes Classics szekciójában nagy érdeklődés mellett bemutatott produkciót Magyarországon a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon vetítették első alkalommal. A fesztiválra a film rendezője, Pierre Filmon is ellátogatott, a forgatással és Zsigmond Vilmossal kapcsolatos élményeiről mesélt a közönségnek. A rendező a premier alkalmából november 3. és 6. között ismét hazánkba látogat, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a szegedi Belvárosi Moziban és az egri Kepes Központban vesz részt beszélgetéssel kísért vetítéseken.

Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal
színes, francia feliratos dokumentumfilm, 80 perc, 2016 (12)
Rendező, forgatókönyvíró: Pierre Filmon
Főszereplők: Zsigmond Vilmos, Nancy Allen, John Boorman, Peter Fonda, Stephen Goldblatt, Isabelle Huppert, John Travolta
Magyarországon bemutatja a Pannonia Entertainment

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Cloverfield Lane 10

A Cloverfield Lane 10 a Paramount Nyári Mozi következő filmje!

fotó Lantos Zsuzsanna

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában.

plakát

Egyetlen alkalommal levetítik Az ördög jobb és bal keze című western-vígjátékot, majd a Bud Spencer-Terence Hill Emlékzenekar ad koncertet a páros legnépszerűbb filmzenéiből.