Hejsan Budapest!

A finn kortárs kultúra kimagasló képviselői Budapesten.

Premierekkel jönnek a svéd nyelvű finnek, különleges kulturális programsorozattal. 2016. november 8 és 29. között a Finnagora rendezésében a finn kortárs kultúra kimagasló képviselői érkeznek Budapestre.  Az eseménysorozat előfutára a 100 éves függetlenségét 2017-ben ünneplő finn állami ünnepnek, amely most a többnyelvű Finnország életéből vett sikertörténetekkel kívánja megismertetni az érdeklődőket.

Az Európában már jól ismert festő, Viggo Wallensköld kiállítása nyílik a Barabás Villában, a Carl Knif Company kortárstánc előadása látható a MOM Kulturális Központban, Maria Kalaniemi harmonikaművész koncertje hallható a Müpában, valamint Monika Fagerholm és Kiss Noémi közreműködésével az „Író szerepe a mai Európában” címmel rendeznek előadást szintén a Barabás Villában.

Kezdésnek 2016. november 8-án 19 órakor Viggo Wallensköld Hölgyek című tárlata nyílik a Barabás Villában. Az 1969-es születésű festőművész generációjának egyik legkarakteresebb finn művésze. Legismertebb művei az átlagostól eltérő testek ábrázolásával kérdőjelezik meg normalitással kapcsolatos előítéleteinket. Festményein interszexuális, túlsúlyos vagy anorexiás, torz, a normatív szépségideáltól valamiben mindenképpen különböző személyeket ábrázol. De Wallensköld alakjai nem egyszerűen csak különbözőek vagy torzak, nem a másság emberkertjének alakjai, mert mindegyiküknek megvannak a maga értékei és különleges egyénisége: mindegyikük „megér egy misét”. Wallensköld a hagyományokat tiszteletben tartó kortárs művész, művei a mai identitáspolitikához és képzőművészeti kánonhoz fűzött megjegyzésekként is értelmezhetők. Alkotásai megtalálhatók a legszínvonalasabb finnországi múzeumi és magángyűjteményekben, de Svédországban, Svájcban, Oroszországban és Észtországban is találkozhatunk velük. 2013-ban elnyerte a William Thuring-díjat, 2005-ben az Év fiatal művésze-díjat, 2002-ben pedig a Dukaatti-díjat.

További programok:
November 14-én a MOM Kulturális Központban Carl Knif.
November 22-én a Müpában Maria Kalaniemi harmonikaművész koncertje.
November 28-án ”Az író szerepe a mai Európában” irodalmi est.