GT Project: Hajnali szél

Első videoklipjével jelentkezett a közelmúltban alakult szupergrupp formáció, a GT Project.

A képkockákat elnézve, a kemény, ám mégis dallamos muzsikát hallgatva a rajongó megnyugszik: nincs veszve a magyar rockzene. Szerelem… Szenvedés, vágyakozás, kihűlt érzelmek, üresség. Sokan, sokféleképp megénekelték már ezeket az emberei léthez szorosan kapcsolódó, és vele szinte azonos időben felszínre törő kérdéseket, dilemmákat. A szirupos táncdaloktól, kupléktól kezdve, az édesbús sanzonokon keresztül a hatvanas évek beatmuzsikájáig, majd a rockon és blueson át egészen a metálzene különböző válfajáig.  

A Gönci „Apuka” György és Talabér László által életre hívott és nevükkel fémjelzett GT Project bátran és közhelymentesen nyúlt az örök témához (szöveg: Máthé József) még akkor is, ha ebben egy Tátrai Band elnevezésű formáció már évekkel korábban megelőzte őket… De kit érdekel mindez, amikor a szerelmi téma csakúgy, mint az általuk kiválóan művelt hamisítatlan hardrock örök és elpusztíthatatlan? Aki nem hiszi, elég, ha rákattint a frissen alakult banda első és mindjárt telitalálatos videójára: a csaknem négy és fél perc színtiszta rock muzsika hamar meggyőzi a kétkedni, netán kötözködni vágyókat. Mert azért – valljuk be bátran – akadnak ilyenek is…

Juhász „Kicsi” Attila erőteljes énekhangja tisztán, s ahol kell, rekedtes frazírral rezegteti a levegőt; már fazonra is született frontharcos. Kalmár Géza sem ma kezdte a szakmát, virtuóz Hammond-játéka nem csupán az értő füleknek szól, betétszólói élményszámba mennek. S, ha már betétszóló, Apuka is hozzáteszi a magáét: miután Géza alaposan kijátszotta magát, jöjjön a rock alaphangszere! Az ujjak sebesen kergetik egymást a Les Paul Gibson húrjain, a nagyérdemű legnagyobb örömére. Persze könnyű a dolguk, amíg olyan beton alapokra építkezhetnek, mint a Talabér Gábor és apukája, László alkotta, dübörgő ritmusszekció. És azt gondolom, ezzel el is jutottunk minden titkok megfejtéséig: a fülbemászó slágeres énekdallamok, a szépen kidolgozott háromszólamú vokálok, a már említett hangszeres játék, valamint a karakteres énekhang; mindez párosítva a kőkemény megszólalással, megelőlegezi egy kiváló rockbanda, szép reményekre jogosító rockzenei karrierjét.