Susan Swartz: Személyes utak

Időszaki kiállítás a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban.

Az amerikai képzőművész legfőbb témája a természet és a festészet spiritualitásán való elmélkedés. Festményei meditatív hangulatának megértése egyedi látásmódot kíván, mivel munkája nem fogalmaz meg egyértelmű témákat, inkább a szépség és az esztétika kategóriáit vizsgálja egy merőben személyes nézőpontból. Susan Swartz festményei egy olyan művész alkotói törekvésének a kifejeződései, aki arra invitál bennünket, hogy komolyan elgondolkodjunk létünk határain és felépítésén.

Susan Swartz a koblenzi Ludwig Múzeumban mutatta be nagy sikerrel azt a válogatást, amely most a budapesti partnermúzeumba érkezik – folytatva a Ludwig múzeumok azon hagyományát, hogy a hasonló profilú intézmények helyet adnak egymás tárlatainak. A Dieter Ronte professzor rendezte kiállítássorozat a művész fejlődését is dokumentálja. Európai bemutatkozása Swartzot egészen új, reliefszerű festmények készítésére ihlette, amelyek most először láthatók Budapesten.
Absztrakt gesztusokkal, rétegről rétegre hordva fel a festéket a nagyméretű vásznakra, Swartz sikerrel ragadja meg a természeti világ szépségét. Dieter Ronte szavaival élve: munkái „a festészet felszabadító aktusán keresztül tanúskodnak a művész személyes befelé fordulásáról, önmaga felfedezésének útjáról”. A művész most arra bátorít, hogy adjuk át magunkat kavargó érzelmeinknek, ahogy meditatív festményeit követjük a kiállításon.

Susan Swartz nem csupán művésznek, de aktivistának is tekinti magát. Víz- és a levegőszennyezés ellen tiltakozó környezetvédelmi kampányokban vesz részt, dokumentumfilmeket támogat és készít az Oscar-díj nyertes filmprodukciós vállalat, az Impact Partners számára, amelynek egyben alapító tagja is.

Dieter Ronte professzor a bécsi Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig (mumok) igazgatója volt 1979-től 1989-ig, majd a hannoveri Sprengel Museumot vezette. 1994-től 2008-ig a Kunstmuseum Bonn igazgatója. Szakterületén úttörő módon pop art és fotórealizmus kiállítást rendezett Magyarországon a vasfüggöny idején, maradandó hatást gyakorolva a korabeli magyar művészekre. Dieter Ronte jelenleg szabadfoglalkozású művészettörténészként, kurátorként és egyetemi tanárként dolgozik.

Susan Swartz Személyes utak c. kiállítása a bonni Stiftung für Kunst und Kultur alapítvánnyal együttműködésben jött létre.
A kiállítás 2017. január 29-éig látogatható.

Hirdetés