Egy fiú Boszniából – január 18-án a Bethlenben

Rendező Lazici Noémi, a Találkozások 2016 pályázat győztese.

Az Egy fiú Boszniából hősei egy házaspár, Djuka és Fazila, akik Boszniából menekültek Hollandiába. A nyugat-európai város egy hatalmas irodaházának ablakában olvassák egyetlen élő rokonuk, a 14 éves Mirad leveleit. Valójában az unokaöcs, Mirad nézőpontjából, levelei és naplója által ismerjük meg az 1992-1995. közt történteket. Tökéletesen dokumentált szöveg, ahol az események konkrét helyekhez, dátumokhoz, helyzetekhez és eseményekhez vezetnek minket. Bármikor bármi megtörténhet, nem számít, hogy éppen a világ mely pontján állunk…

Ad de Bont: Egy fiú Boszniából
Djuka – Jászberényi Gábor
Fazila – Botos Éva
Videó: Ofner Gergő, vetítéstechnika: Karczis Gábor, jelmez: Tóth Hajni
Produkciós menedzser: Erdélyi Adrienn, produkciós vezető: Gáspár Anna
Mentor rendező: Szikszai Rémusz
Rendező: Lazici Noémi
2017. január 18. 19:00
Bethlen Téri Színház (1071 Bethlen tér 3.)

A darabot mindeddig egyetlen egyszer, 2005-ben mutatták be Magyarországon. Abban a feldolgozásban Jászberényi Gábor a kisfiú szerepét játszotta, így különleges élmény számára most egy másik szerepet megformálni.

2015 tavaszán a Bethlen Téri Színház és a Manna Kulturális Egyesület pályázatot írt ki fiatal alkotók részére, Találkozások címmel; pályájuk elején járó rendezők vagy leendő színházi rendezők pályázhattak egy kétszereplős darabbal, ahol cél volt a korosztályok, a tapasztalatok találkoztatása is.

Tavasszal elsőként Valcz Péter rendezését mutatták be, ahol Jordán Tamás mentorálásával, illetve a Junior Prima-díjas Grisnik Petrával és a Tünet Együttesből ismert Gőz Istvánnal készült el a világhírű gyurmafilm színpadi változata, a Mary és Max. A Találkozások második bemutatójának rendezője, Szilágyi Bálint maga fordította Peter Handke Az aranjuezi szép napok című darabját, amelynek szerepeit a nemrég szintén Junior Prima-díjjal elismert Eke Angéla és Zsótér Sándor alakítják. Zsótér nemcsak a férfi szerepet formálja meg, de a mentor rendező is egyben.

A Találkozások 2016 pályázat győztese Lazici Noémi Nagyváradon élő rendező, aki kolozsvári és marosvásárhelyi munkái után most először rendez Magyarországon. Lazici Noémi pályázatában a boszniai háborúval foglalkozó kortárs holland darabot választotta azzal a céllal, hogy a korunk népbetegségévé vált közönyösségre hívja fel a figyelmet. 
„Régóta foglalkoztat az emberek sajnos egyre inkább növekvő tendenciája a közöny felé. Keresem az okokat, próbálom megmozgatni azon elrejtett, már-már absztrakt fogalmat, amit empátiának nevezünk, kísérletet teszek arra, hogy megfejtsem hiányának okait.” – írta Lazici Noémi a pályázatában.