A Magyar Nemzeti Múzeum Triesztben nyit Capa-kiállítást

A Robert Capa in Italia kiállítás utolsó itáliai állomására érkezett.

A trieszti Castello di San Giusto-ban található Alinar Image Museumban 2017. május 26-án 18.30-kor nyílik meg a Nemzeti Múzeum legújabb tárlata.

A Robert Capa in Italia kiállítás Róma, Firenze, Genova, Milánó, Troina, San Gimignano, Parma után utolsó itáliai állomására érkezett: május 27-től szeptember 17-ig a trieszti Castello di San Giusto-ban található Alinar Image Museumban látogatható. A tárlatot Giorgio Pressburger, a budapesti olasz intézet egykori igazgatója, Claudio de Polo a Fondazione Alinari elnöke és Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitja meg.

A Richard Wheelen és Cornell Capa által válogatott Robert Capa Mestersorozat 937 felvétele között közel 80 fotográfia található, amelyet Itáliában készített a magyar származású, világhírű fotóriporter.

Robert Capa a normandiai partraszállás előtt három alkalommal is partra szállt Itália földjén: Szicíliában, Salernoban majd Anzióban. Képein Palermo átadásától kezdődően a troinai ostromon át, a Salernótól Nápoly felé majd onnan Cassino irányába folytatódó hadműveletek, az anzioi partraszállás képei láthatóak. Tábornokok, közkatonák, civilek. Harcok arcai. A fotográfus érzékeny emberábrázolása jellemzi a képeket, amelyek egyúttal az olasz történelem fontos dokumentumai is. A kiállításon digitális anyag egészíti ki a printek, magazinok bemutatását, amely Robert Capa második világháború idején készült képeit mutatja be, így szélesebb keretbe helyezve munkáját.

A Robert Capa in Italia mellett a Magyar Nemzeti Múzeum több nemzetközi projekten is dolgozik. Júniusban Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században címmel Kínában, a Shanghai Múzeumban mutatkozik be az intézmény gazdag gyűjteményéből készült válogatás.