All’Opera 2017 – Az olasz opera legjava a mozivásznon

A legnevesebb olasz operaházak előadásai élőben a Várkert Bazárban.

2017. június 19. 20:00 Wolfgang Amadeus Mozart: Szöktetés a szerájból
A milánói Teatro alla Scala előadása, a legendás rendező Giorgio Strehler halálának 20. évfordulója alkalmából, olasz nyelven, angol felirattal
Karmester: Zubin Mehta
Rendező: Mattia Testi, Giorgio Strehler eredeti színpadra állítása alapján
Főszerveplők: Lenneke Ruiten, Mauro Peter, Sabine Devieilhe, Maximilian Schmitt, Tobias Kehrer, Cornelius Obonya

Giorgio Strehler egy felejthetetlen sziluett-játék formájában vitte színre Mozart bájos daljátékát az 1965-ös Salzburg Fesztiválon, ahol Zubin Mehta vezényletével került bemutatásra, majd 1972-től a milánói Scala rendszeresen műsorra tűzte.
A nagy rendező halálának 20. évfordulója alkalmából a Scala ismét színre viszi ezt az ünnepelt előadást, azzal a karmesterrel, aki először vezényelte - Zubin Mehtával. Constanza szédítő szerepét Lenneke Ruiten énekli, aki hatalmas ovációt kapott 2015-ben Mozart Lucio Silla c. operájában nyújtott előadásáért, Belmonte szerepében pedig a felívelő Mozart tenor, Mauro Peter látható.

Rabság, hűség, szerelem, megbocsátás. Belmonte menyasszonyát, Constanzát, valamint annak komornáját, Blondét és szolgáját, Pedrillót kalózok ejtették foglyul, és eladták a török Szelim pasának. A pasa szerelmes lesz Constanzába, de a lány visszautasítja. Belmonte megtalálja őket és Pedrillo tanácsára építésznek adja ki magát, így jut be a basa palotájába. A szerelmesek elhatározzák, hogy még az éjjel megszöknek. Pedrillo leitatja Ozmint, a török őrt, de a szöktetés mégsem sikerül. Ozmin fellármázza a palotát, bosszúra szomjazik. Kiderül, hogy Belmonte apja halálos ellensége a basának. A foglyok nem számítanak kegyelemre, elszántan várják a halált. Szelim pasa azonban megbocsát nekik és szabadon engedi őket.

Az All’Opera exkluzív élő operaközvetítésekből álló sorozat, amely Itália legnevesebb operaházai, köztük a milánói Teatro alla Scala és a Firenzei Operaház produkcióit juttatja el világszerte a mozivásznakra. Az All’Opera 2017-es évadja klasszikus művek új felfogásban, modern rendezésben színre vitt produkcióit vonultatta fel a legkedveltebb zeneszerzőktől, Rossini (A tolvaj szarka), Verdi (Don Carlos) és Mozart (Szöktetés a szerájból). A produkciókat az operaházakban zajló előadás során 100 db speciális (HDR) kamerával és 50 db csúcsminőségű mikrofonnal rögzítik és speciális, nagy sebességű internetes rendszer segítségével továbbítják vetítési helyszínekre, akár több ezer km távolságra.