Június 21-én kezdődik a 13. KAFF

Huszonhét országból több mint négyszáz filmet vetítenek.

Június 21. és 25. között 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, amelynek idei díszvendége Ausztrália. A KAFF és a vele párhuzamosan futó 10. Európai Animációs Játékfilm és TV-film Fesztivál magyar és európai versenyprogramjában az elmúlt két év termésének legjavát mutatja be, de információs és retrospektív programmal is várja a közönséget. A fesztiválon idén már európai televíziós sorozatok is versenyeznek.

A versenyprogramok zsűrijeiben Dennis Tupicoff ausztrál, Alekszej Alekszejev orosz, Hanan Kaminski izraeli, Abi Feijo portugál, Szejed Alireza Golpajegani iráni animációs rendezők és Kreet Paljas, az Anilogue Animációs Filmfesztivál programigazgatója is részt vesz a magyar zsűritagok mellett.

A panoráma szekciók keretében vetítik a Cartoon d'Or díjnyertes filmjeit, az Annecy Filmfesztivál 2015-ös és 2016-os legjobbjait, a Visegrádi Animációs Fórum fiatal tehetségeinek filmjeit, továbbá válogatást a Stuttgarti Animációs filmes mustráról, valamint iráni, spanyol, kínai animációs rövidfilmes összeállításokat. A magyar panoráma program keretében a MOME Anim válogatása is látható lesz. A fesztivál vendége lesz a magyar származású Alexander Juhász, A kis herceg 2015-ös adaptációjának karaktertervezője.

A KAFF retrospektív vetítésekkel tiszteleg a műfaj nagy alakjai: az orosz Fjodor Hitruk, a cseh Jirí Brdecka, valamint Dargay Attila, Szabó Szabolcs, Foky Ottó, Csermák Tibor, Gyulai Líviusz és Szoboszlay Péter előtt. A reformáció 500. évfordulójára emlékezve bemutatják Richly Zsolt Luther Márton életéről szóló rajzfilmsorozatának öt epizódját, amelyből a Ráday Múzeumban kiállítás is nyílik, de Gyulai Líviusz, Homolya Gábor és Ulrich Gábor tárlatait is megtekinthetik az érdeklődők a fesztivál ideje alatt.

A nagyközönség számára a főtéren idén is lesznek esti vetítések. Dargay Attila tiszteletére vetíti a fesztivál a Vukot, a Kodály-évfordulóra tekintettel pedig egy igazi klasszikus, a Háry János is szerepel a programban, ezt követi a külföldi koprodukcióban készült, Oscar-díjra jelölt A vörös teknős.

Az animációs szakirodalom újabb fontos kötetekkel bővült.
A 13. KAFF-on Varga Zoltán A magyar animációs film című kötetét, Giannalberto Bendazzi Animáció: Egy világ történelme című könyvét, Kollarik Tamás és Fülöp Jözsef Animációs körképét, valamint Orosz István Szent Rinocérosz gyermekei című albumát is bemutatják. A szakmai programok keretében ismét megrendezik a Mozgókép kultúra a kistelepüléseken – KönyvtárMozi konferenciát, melyen az elmúlt két év eredményeit értékelik a program létrehozói és fenntartói.

A KAFF programjához kapcsolódva idén ötödik alkalommal rendezik meg a nem professzionális animációsfilm-készítők versenyét, a SZAFT-ot, melyre három kategóriában lehet jelentkezni. A nevezett alkotásokat szakmai zsűri bírálja el, a fesztivál szakmai támogatója a Daazo.com rövidfilmes portál.
A fesztiválra érkező vendégek megismerhetik Magyarország gasztronómiai kínálatát is, hiszen a KAFF-fal egy időben tartják a Kecskeméti Barackpálinka- és Borfesztivált a város főterén.

A KAFF megrendezését a Magyar Művészeti Akadémia több mint 7 millió forinttal támogatja idén. A legjobb animációs sorozatot az M2 csatorna műsorra tűzi és pénzdíjjal jutalmazza. A 13. KAFF fő helyszínei a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ és az Otthon Mozi; az egykori Városi mozi (Hírös Város Turisztikai Központ) pedig az amatőr animációs filmkészítők találkozójának, a SZAFT-nak ad helyet. A részletes program elérhető a KAFF weboldalán.

Az esemény támogatói: Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt., Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kecskemét Megyei Jogú Város, Magyar Művészeti Akadémia, Magyar Nemzeti Bank, Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., Magyar Nemzeti Filmalap, Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság

Hirdetés