Holodomor - Keserű aratás

Magyarországon egyetlen alkalommal, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

George Mendeluk kanadai rendező nagyszabású történelmi művében a modern kori Európa egyik legborzalmasabb tragédiáját, a harmincas évek eleji ukrán éhínség, a „holodomor” („éhhalál”) történetét tárja elénk egy szerelem, Jurij és Natalka kapcsolatán keresztül.

A sztálini diktatúra kegyetlen intézkedései – a kollektivizálás, a terménybeszolgáltatások, a lakosság elszigetelése – 1932-33 során megtizedelték a világ egyik legtermékenyebb mezőgazdasági területének számító Ukrajna lakosságát. Mivel a szovjet vezetés Sztálin halála után is mindent elkövetett, hogy eltitkolja a népirtás tényét, az áldozatok pontos számát ma sem ismerjük – a történészek hét-tíz millió halottról beszélnek.

Az ukrán felmenőkkel rendelkező kanadai rendező a világ széles nyilvánossága elé viszi az áldozatok történetét. Filmje most Kanada Nagykövetsége jóvoltából egyetlen alkalommal 2017. június 29-én este, 19 órától Budapesten is látható lesz – angol nyelven magyar felirattal.

A vetítésre a június 1-jén indult „Fókuszban Ukrajna” elnevezésű eseménysorozat záróakkordjanként kerül sor, amelyet Ukrajna, Kanada, Nagy-Britannia és az USA nagykövetségei szerveztek.

Hirdetés