Earth|born: régészetről táncolnak a százhalombattai vaskori faluban

Ha tudnád, kin gyalogolsz át mindennap, jobb ember lennél?

A kortárs táncművészet és a régészet találkozik július 14-én az Earth|born című előadásban, amit a százhalombattai „Matrica” Múzeum és Régészeti Parkban mutatnak be.

A Gulyás Anna koreográfus által alapított C.iC Társulat tagjai a szabadtéri vas- és bronzkori leletek között táncolnak, így a korai kultúra ütközik a maival. Az egész estés programban a közönség előadásokat hallhat az ásatáson jelenleg dolgozó külföldi régészektől, szabadtéri tárlatvezetésen vehet részt, valamint régi korok receptjei alapján, helyben készült ételeket is megkóstolhat.
Magyarországon korábban sosem nem készült térspecifikus előadás a kortárs tánc és a régészet határán, így az idén alakult Compagnie interContemporain, röviden C.iC Társulat egészen különleges bemutatóra készül július 14-én a százhalombattai „Matrica” Múzeum és Régészeti Parkban Gulyás Anna koreográfus vezetésével. Az Earth|born című előadás alapját a régészeti munka és a jelenkori társadalom tagjainak  emlékekhez, múlthoz való viszonya adja. A produkció célja, hogy az előadó-művészet eszközeivel, a fizikai- és kortárstánc formanyelvén keresztül felhívja a figyelmet a kevésbé ismert, de annál jelentősebb Duna-menti őskori kulturális örökségünkre, valamint a tudomány és a művészet találkozásával egy új, érdeklődő közönséget hozzon létre.

Az Earth|born című előadás különlegességét a mű tematikája, és az alkotási körülmények egyszerre adják. Bár első hallásra elképzelhetetlennek tűnik a régészetről táncolni, valójában a két terület nem is áll olyan távol egymástól. A feltárt leletek felismerése, azonosítása ugyanis sokszor kíván intuitív, kreatív hozzáállást a régészektől, ami a művészetnek is sajátja. Különösen a táncművészet absztrakciós lehetőségei nyújtanak kellően tág hátteret egy, csak következtethető, ám emlékeiben konkrét civilizáció értelmezéséhez. Az intenzív művészeti alkotófolyamatot tavasszal több hetes kutatómunka előzte meg, amelynek fontos része volt a terepszemle, a terepen való gyakorlatok, a történeti kor tanulmányozása, elemzése, és a mozgásanyag felépítése kreatív improvizációkon keresztül. Az Earth|born című előadásban a korai kultúra ütközik a maival. A helyszín ugyanaz, és a két kor ugyan kötődik egymáshoz, de közösség nélkül. Az előadás azt a kérdést is felveti, hogyha tudnánk, kin gyalogolunk át mindennap, vajon jobb emberek lennénk-e?

Az Earth|born című szabadtéri táncelőadást 2017. július 14-én lehet megnézni a százhalombattai „Matrica” Múzeum és Régészeti Parkban. A belépőjegyekkel a nézők az előadás előtt meghallgathatják a százhalombattai ásatáson jelenleg is dolgozó Dr. Joanna Sofaer, a Southampton Egyetem és Dr. Marie Louise Stig  Sørensen, a Cambridge Egyetem régész professzorának rövid, szakmai előadását angol nyelven, valamint részt vehetnek egy sétán a parkban Dr. Vicze Magdolna múzeumigazgató idegenvezetésével. A 20 órakor kezdődő Earth|born táncelőadás után a nézők vezetett turnusokban látogathatják meg a sírkamrát, valamint régi korok receptjei alapján, helyben készült ételeket is megkóstolhatnak. A teljes program 18 órakor kezdődik és 22 óráig tart, ezen belül a táncelőadás 20 órakor látható. A belépőjegyek a teljes programra érvényesek, és elővételben 2500 forintba, az előadás napján a helyszínen pedig 2900 forintba kerülnek. Belépőjegyek elővételben a Bethlen téri Színház honlapján vásárolhatók: http://www.bethlenszinhaz.hu/jegyvasarlas/

Előadók: Asztalos Dóra, Bogár Edina, Frigy Ádám
Kosztüm: Gelléri Mirtill
Produkciós asszisztens: Szőke Tímea, Balogh Zsuzsanna
Koreográfus: Gulyás Anna
Külön köszönet Dr. Vicze Magdolna igazgató, „Matrica” Múzeum és Régészeti Park
Támogatók: NKA, EMMI, Bethlen téri Színház
Partnerek: Pro Progressione, „Matrica” Múzeum és Régészeti Park, Százhalombatta
Fővédnök: Vezér Mihály Ph.D., Százhalombatta polgármestere

Gulyás Anna koreográfus
Szabadúszó táncművész, koreográfus, a Compagnie interContemporain (C.iC) művészeti vezetője. 2013-ban táncos- és próbavezető szakon, modern tánc szakirányon, 2016-ban koreográfusként diplomázott a Magyar Táncművészeti Főiskolán. Önálló munkái mellett az improvizációs színház, valamint a kőszínházi produkciók is fontos szerepet játszanak munkásságában, csakúgy, mint a társművészetekkel való közreműködések. Alkotóként az ember pszichológiai-emocionális aspektusai, valamint a játékosság minősége, a helyes és a helytelen morál megismerése, megfogalmazása, értelmezésének igénye a meghatározó számára. A társművészetek partnerként való kezelésével a kifejezés összetettebb, ám mégis széles körben befogadható lehetőségeit keresi.

A társulat
Több sikeres előadás létrehozásán keresztül 2015 óta alakult ki az az előadói-alkotói együttműködés, melynek fejlesztése végett Gulyás Anna koreográfus 2017-től Compagnie interContemporain néven projekt-társulatot hívott életre. A már korábban is közreműködő művészekkel, valamint a közös gondolkodásban partner újabb tagokkal, a társművészetek és a tudomány iránti nyitottsággal keresi az utat a klasszikus színházi előadásoktól a kísérleti műfajig, az önálló hang megtalálásán át a szélesebb közönség eléréséig. Az együttes előadásait a magas szintű technikai igényesség, ugyanakkor a markáns fizikalitás, az érzékenység mellett a karakánság jellemzi.

A múzeum
Százhalombatta város területén az I-IV. században virágzó római kori település,  Matrica (ejtsd: mátrika) nevét viseli a mai „Matrica” Múzeum és Régészeti Park.  Évtizedekkel ezelőtt Ferenczi Illés tanácselnök-helyettes kezdeményezte, hogy az építkezések során előkerült régészeti leleteket megmentő honismereti szakkör anyaga legyen egy helytörténeti gyűjtemény alapja, majd 1987-ben Dr. Poroszlai Ildikó régész, muzeológussal a gyűjteményből megalapították a múzeumot. Az állandó kiállítást gazdagítja a bronzkori-vaskori földvár, a római korból származó katonai tábor, temető és római fürdőmaradvány leletei. A kis helytörténeti gyűjteményből kinőtt tájmúzeumot ma Európa-szerte olyan intézményként ismerik, ahol a tudományos kutatás és leletmentés mellett komoly közművelődési és múzeumpedagógiai tevékenység is folyik. A régészeti parkban jelenleg is ásatás zajlik külföldi vendégprofesszorok és diákok részvételével.

Hirdetés