2018. június 19. - kedd

Earth|born: régészetről táncolnak a százhalombattai vaskori faluban

Kinyomtatom...
plakát

Ha tudnád, kin gyalogolsz át mindennap, jobb ember lennél?

A kortárs táncművészet és a régészet találkozik július 14-én az Earth|born című előadásban, amit a százhalombattai „Matrica” Múzeum és Régészeti Parkban mutatnak be.

A Gulyás Anna koreográfus által alapított C.iC Társulat tagjai a szabadtéri vas- és bronzkori leletek között táncolnak, így a korai kultúra ütközik a maival. Az egész estés programban a közönség előadásokat hallhat az ásatáson jelenleg dolgozó külföldi régészektől, szabadtéri tárlatvezetésen vehet részt, valamint régi korok receptjei alapján, helyben készült ételeket is megkóstolhat.
Magyarországon korábban sosem nem készült térspecifikus előadás a kortárs tánc és a régészet határán, így az idén alakult Compagnie interContemporain, röviden C.iC Társulat egészen különleges bemutatóra készül július 14-én a százhalombattai „Matrica” Múzeum és Régészeti Parkban Gulyás Anna koreográfus vezetésével. Az Earth|born című előadás alapját a régészeti munka és a jelenkori társadalom tagjainak  emlékekhez, múlthoz való viszonya adja. A produkció célja, hogy az előadó-művészet eszközeivel, a fizikai- és kortárstánc formanyelvén keresztül felhívja a figyelmet a kevésbé ismert, de annál jelentősebb Duna-menti őskori kulturális örökségünkre, valamint a tudomány és a művészet találkozásával egy új, érdeklődő közönséget hozzon létre.

Az Earth|born című előadás különlegességét a mű tematikája, és az alkotási körülmények egyszerre adják. Bár első hallásra elképzelhetetlennek tűnik a régészetről táncolni, valójában a két terület nem is áll olyan távol egymástól. A feltárt leletek felismerése, azonosítása ugyanis sokszor kíván intuitív, kreatív hozzáállást a régészektől, ami a művészetnek is sajátja. Különösen a táncművészet absztrakciós lehetőségei nyújtanak kellően tág hátteret egy, csak következtethető, ám emlékeiben konkrét civilizáció értelmezéséhez. Az intenzív művészeti alkotófolyamatot tavasszal több hetes kutatómunka előzte meg, amelynek fontos része volt a terepszemle, a terepen való gyakorlatok, a történeti kor tanulmányozása, elemzése, és a mozgásanyag felépítése kreatív improvizációkon keresztül. Az Earth|born című előadásban a korai kultúra ütközik a maival. A helyszín ugyanaz, és a két kor ugyan kötődik egymáshoz, de közösség nélkül. Az előadás azt a kérdést is felveti, hogyha tudnánk, kin gyalogolunk át mindennap, vajon jobb emberek lennénk-e?

Az Earth|born című szabadtéri táncelőadást 2017. július 14-én lehet megnézni a százhalombattai „Matrica” Múzeum és Régészeti Parkban. A belépőjegyekkel a nézők az előadás előtt meghallgathatják a százhalombattai ásatáson jelenleg is dolgozó Dr. Joanna Sofaer, a Southampton Egyetem és Dr. Marie Louise Stig  Sørensen, a Cambridge Egyetem régész professzorának rövid, szakmai előadását angol nyelven, valamint részt vehetnek egy sétán a parkban Dr. Vicze Magdolna múzeumigazgató idegenvezetésével. A 20 órakor kezdődő Earth|born táncelőadás után a nézők vezetett turnusokban látogathatják meg a sírkamrát, valamint régi korok receptjei alapján, helyben készült ételeket is megkóstolhatnak. A teljes program 18 órakor kezdődik és 22 óráig tart, ezen belül a táncelőadás 20 órakor látható. A belépőjegyek a teljes programra érvényesek, és elővételben 2500 forintba, az előadás napján a helyszínen pedig 2900 forintba kerülnek. Belépőjegyek elővételben a Bethlen téri Színház honlapján vásárolhatók: http://www.bethlenszinhaz.hu/jegyvasarlas/

Előadók: Asztalos Dóra, Bogár Edina, Frigy Ádám
Kosztüm: Gelléri Mirtill
Produkciós asszisztens: Szőke Tímea, Balogh Zsuzsanna
Koreográfus: Gulyás Anna
Külön köszönet Dr. Vicze Magdolna igazgató, „Matrica” Múzeum és Régészeti Park
Támogatók: NKA, EMMI, Bethlen téri Színház
Partnerek: Pro Progressione, „Matrica” Múzeum és Régészeti Park, Százhalombatta
Fővédnök: Vezér Mihály Ph.D., Százhalombatta polgármestere

Gulyás Anna koreográfus
Szabadúszó táncművész, koreográfus, a Compagnie interContemporain (C.iC) művészeti vezetője. 2013-ban táncos- és próbavezető szakon, modern tánc szakirányon, 2016-ban koreográfusként diplomázott a Magyar Táncművészeti Főiskolán. Önálló munkái mellett az improvizációs színház, valamint a kőszínházi produkciók is fontos szerepet játszanak munkásságában, csakúgy, mint a társművészetekkel való közreműködések. Alkotóként az ember pszichológiai-emocionális aspektusai, valamint a játékosság minősége, a helyes és a helytelen morál megismerése, megfogalmazása, értelmezésének igénye a meghatározó számára. A társművészetek partnerként való kezelésével a kifejezés összetettebb, ám mégis széles körben befogadható lehetőségeit keresi.

A társulat
Több sikeres előadás létrehozásán keresztül 2015 óta alakult ki az az előadói-alkotói együttműködés, melynek fejlesztése végett Gulyás Anna koreográfus 2017-től Compagnie interContemporain néven projekt-társulatot hívott életre. A már korábban is közreműködő művészekkel, valamint a közös gondolkodásban partner újabb tagokkal, a társművészetek és a tudomány iránti nyitottsággal keresi az utat a klasszikus színházi előadásoktól a kísérleti műfajig, az önálló hang megtalálásán át a szélesebb közönség eléréséig. Az együttes előadásait a magas szintű technikai igényesség, ugyanakkor a markáns fizikalitás, az érzékenység mellett a karakánság jellemzi.

A múzeum
Százhalombatta város területén az I-IV. században virágzó római kori település,  Matrica (ejtsd: mátrika) nevét viseli a mai „Matrica” Múzeum és Régészeti Park.  Évtizedekkel ezelőtt Ferenczi Illés tanácselnök-helyettes kezdeményezte, hogy az építkezések során előkerült régészeti leleteket megmentő honismereti szakkör anyaga legyen egy helytörténeti gyűjtemény alapja, majd 1987-ben Dr. Poroszlai Ildikó régész, muzeológussal a gyűjteményből megalapították a múzeumot. Az állandó kiállítást gazdagítja a bronzkori-vaskori földvár, a római korból származó katonai tábor, temető és római fürdőmaradvány leletei. A kis helytörténeti gyűjteményből kinőtt tájmúzeumot ma Európa-szerte olyan intézményként ismerik, ahol a tudományos kutatás és leletmentés mellett komoly közművelődési és múzeumpedagógiai tevékenység is folyik. A régészeti parkban jelenleg is ásatás zajlik külföldi vendégprofesszorok és diákok részvételével.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó Lantos Zsuzsanna

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában.

motázs

A zsámbéki nyár programjainak összeállításánál most is szempont volt, hogy minden korosztály igényeit figyelembe vegyék, és jelezzék, hogy a nagyobb szabadtéri rendezvényeken is helye és közönsége van a „magas” művészetnek.