2018. augusztus 16. - csütörtök

Legendák nyomában: Szabad-ötletek, színházi katarzis

Kinyomtatom...
Kálloy Molnár Péter és Szabó Zoltán Attila

Folytatódik a József Attila Színház és az Újnyugat Irodalmi Kör népszerű sorozata, a Legendák nyomában.

Október 9-én, 18 órakor az „Ez is József Attila” című előadás, miként a cím is jelzi, nem a hagyományos klisék szerint nyúl a témához.

„József Attila tudta, hiszen Medvetánc kötetének mottójául választotta, hogy: Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni. Valóban, a kultúrtörténet tanúsága szerint a géniuszoknak a rájuk rótt kereszttel kell bejárniuk útjukat, hogy kiszenvedjék magukból azokat az alkotásokat, amelyek szebbé teszik világunkat” – fogalmazott Czeizel Endre a Nyugat Pluszban, 2012-ben megjelent esszéjében.

A költő pokoljárását is bemutatja a hagyományos irodalmi előadóestektől sokban különböző, olykor fájdalmasan őszinte produkció. Zöld Csaba, Kálloy Molnár Péter és Szabó Zoltán Attila a Szabad-ötletek jegyzékébe is bátran belelapoznak, tudván tudva, hogy a költőgéniusz megrázóan különös szabad asszociációs írása sok vitát gerjesztett.

A Szabad-ötletekhez J.A. által ihletett mai dalok, versek társulnak. Az Újnyugatos szalonesten elhangzik Schwalm Zoltán Egy legenda sorsa című verse, illetve Filip Tamás és Szűgyi Zoltán is felolvas egy-egy, József Attila vonzásában született művet.
A Legendák nyomában-estek ötödik éve erősítik a József Attila Színház repertoárját.

Szabó Zoltán Attila és lapja, a Nyugat Plusz révén olyan kortárs alkotók szerepeltek már a kivételes sorozatban, mint – a teljesség igénye nélkül – Fodor Ákos, Petőcz András, Barabás Szilvia, Miske Emő, Bíró József, Vörös István, Agócs Sándor, Choli Daróczi József, Hekl Krisztina, Molnár József vagy Horváth Gábor Miklós.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

II. András koronázása elevenedik meg 2018. augusztus 18‒19-én a Nemzeti Emlékhelyen.

Görgényi Gábor (plakátterv)

Andrew Bovell többszörösen díjazott drámájának első magyar feldolgozása a Hatszín Teátrumban.

logo

Az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetének Elnöksége 2018 aug. 10.-én pénteken 19.00 órakor ” Jótékony célú ” előadást szervez a MACIVA vezetésével a Fővárosi Nagycirkuszban.