Art Market Budapest 2017: Kiemelkedő sikerrel zárt Közép- és Kelet-Európa vezető nemzetközi képzőművészeti vására

Közel 30 ezer látogató, jelentős nemzetközi figyelem.

Az Art Market Budapest jóvoltából fővárosunk a nemzetközi művészeti élet központjaként és kiemelkedő kulturális találkozóhelyként mutatkozott be 2017. október 12-15. között: Közép- és Kelet-Európa vezető nemzetközi képzőművészeti vására a nyitva tartás 4 napja alatt a globális művészeti élet számos jelentős képviselőjét és mintegy 29.500 látogatót látott vendégül.

Ezúttal 4 kontinens közel 25 országának több mint 100 kiállítója jóvoltából 500-nál több művész jutott bemutatkozási lehetőséghez. A vásáron bemutatott több ezer alkotást ugyan régi és új tulajdonosai már elszállították a helyszínről, az Art Market Budapest szervezésében a Lánchíd pesti hídfőjénél felállított, és hamar népszerűvé vált nagyméretű köztéri szobor azonban a vásár zárása után is arra hívja fel a figyelmet, hogy kortárs művészeti tartalmakkal Budapest az igényes kultúrafogyasztók számára még vonzóbb úti céllá tehető.

A nemzetközi művészeti élet egyik kiemelkedő találkozóhelyévé érett az ezúttal hetedik alkalommal megszervezett nemzetközi kortárs vásár, a korábbi éveknél is intenzívebb külföldi és hazai kiállítói érdeklődésnek köszönhetően az Art Market Budapest keretében a Millenáris kiállítási csarnokaiban ezúttal 4 kontinens 25 országából 100 feletti kiállító tette hozzáférhetővé választékát, több mint 500 művész több ezer alkotását. A vásáron Magyarország valamennyi jelentős kortárs képzőművészeti galériája bemutatkozott, és a széles nemzetközi válogatásban kiválóan demonstrálta a hazai művészeti szereplők versenyképességét.

Az Art Market Budapest 2017-ben az államalapításának 70. évfordulóját ünneplő Izraelt hívta meg díszvendégként, és példátlanul gazdag választékkal irányította a figyelmet az ország művészeti választékára. A vásár helyszínén bemutatott széles körű, mintegy félszáz művészt felvonultató válogatás mellett az Art Market Budapest szervezői ART.ISRAEL-ART.IS.REAL néven kulturális fesztivált hoztak létre, amely több tucatnyi esemény, köztük a vásárt kiegészítő kiállítások formájában helyezte Izrael kulturális értékeit a figyelem középpontjába. A program látványos elemeként bemutatott, az izraeli Eran Shakine által kifejezetten Budapestre készített nagyméretű, 6 méteres, Budai lány (Girl from Buda) című köztéri szobor a sikeres tárgyalásoknak köszönhetően egy időre még a Széchenyi téren köszönti a budapestieket és fővárosunkba érkezőket.

A vásár fotóművészeti szekciója, az Art Photo Budapest megerősítette pozícióját Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásáraként többek között olyan nemzetközi sztárok részvételének is köszönhetően, mint a David Bowie fotósaként világhírűvé vált londoni Tony McGee, vagy Izrael nemzetközileg legmagasabbra értékelt kortárs fotóművésze, Ilit Azoulay. A népszerű művészeti műfaj külföldi sztárjai mellett a rendkívül színvonalas nemzetközi mezőnyben az Art Photo Budapest látványos szerephez juttatta a legjelentősebb hazai alkotókat is, akik közül ezúttal az idén 80 éves, kolozsvári születésű Korniss Péter munkássága került leginkább fókuszba.

A vásárhoz kapcsolódóan a szervezők félszáznál több kiegészítő eseményt hoztak létre, az Art Market Budapest szakmai konferenciája (Inside Art), társművészeti programja (Art+), fotóművészeti fesztiválja (Budapest Photo Weekend) és Budapest kulturális, gasztronómiai és társasági helyszíneit is bekapcsoló nemzetközi VIP programja keretében számtalan befolyásos nemzetközi művészeti személyiség érkezett Budapestre. A vásár vendégei többek között és a hazai alkotók mellett olyan sztárművészekkel találkozhattak személyesen, mint Ilit Azoulay (Tel Aviv), Dana Levy (New York), Tony McGee (London), Dan Reisinger (Tel Aviv), Joseph Semah (Amszterdam) vagy Miron Zovnir (Berlin). A számtalan neves külföldi és hazai műgyűjtő és szakember mellett az Art Market Budapest vendége volt többek között Maja és Reuben Fowkes, a Translocal Institute for Contemporary Art vezető kurátorai, Rony More, a New York-i Art Please alapító-igazgatója, Alex Nyerges, a Virginiai Szépművészeti Múzeum igazgatója, Jeff Oppenheim, New York-i dokumentumfilm-rendező, Maria Anna Potocka, a krakkói Kortárs Művészeti Múzeum (MOCAK) igazgatója, Robert Runtak, az olomouci Robert Runtak Gyűjtemény alapítója, James Snyder, a jeruzsálemi Izrael Múzeum nemzetközi ügyekért felelős elnöke, Serge Tiroche, az Art Vantage befektetési alap és a Tel Aviv-i Tiroche DeLeon gyűjtemény alapítója és sokan mások.

Az Art Market Budapest 2017 keretében jelentette be a Magyar Foundation of North America alapítvány vezetője annak az Emerging Hungary elnevezésű amerikai művészeti programnak az elindítását, amely fiatal magyar művészek részére biztosít majd többek között New York-i és chicagói kiállítási lehetőségeket. A vásár keretében több művészeti díj is átadásra került: az Artmagazin döntése alapján a legszebb kiállítási stand díját az Everybody Needs Art kapta, a Főváros által alapított Budapest a Fiatal Tehetségekért díjat Szalay Krisztina fotóművész és Kocsis Barbara szobrász vehette át, illetve különdíjban részesült a New Yorkban élő izraeli Dana Levy. A vásár művészetpedagógiai programjában résztvevő mintegy 1000 diák által leadott szavazatok alapján a B. Braun díja az Art Market Budapest kiállítói közül ezúttal holtversenyben a francia Opiom és a német Bernheimer Contemporary galériákhoz került.

Látványosan nőtt az elmúlt évekhez képest az Art Market Budapest kiállítói által realizált eladások száma is. Ez a kereskedelmi siker, a növekvő műgyűjtői és az idei évben először tapasztalt számottevő múzeumi vásárlásokban megnyilvánuló érdeklődés egyértelmű jele a vásárral szembeni jelentős hazai és nemzetközi bizalomnak.

„Egyszerre különleges élmény és hálás feladat olyan esemény létrehozása, amely Budapestet a nemzetközi művészeti térképen messziről is jól látható centrumként és vonzó kulturális turisztikai célpontként rögzíti. Az Art Market Budapest kiállítói ma már egyre növekvő számban azért érkeznek hozzánk, mert Budapestet alkalmas helyszínnek találják a szélesebb európai piacra való jutáshoz, a külföldi, és köztük ma már jelentős mértékben a tengerentúli szakemberek és gyűjtők vonzónak találják a máshol nem megismerhető művészeti tartalmakat, ezen belül a gazdag és színvonalas magyar és közép-kelet-európai választékot. Azt pedig különösen hízelgő látni, amikor például egy jelentős amerikai és a legfontosabb izraeli múzeum igazgatói az eddigi hagyományokkal szakítva ezúttal nem Londonban vagy New Yorkban, hanem Budapesten, a mi közreműködésünkkel lépnek együttműködésre egymással.” – jegyezte meg a vásár idei zárásakor Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapító-igazgatója.