A Szellemúrnő (Ábránfy Katalin)

Ősbemutató előadás a Békéscsabai Jókai Színházban.

„Békéscsaba külvárosában van egy utca: a Kastély utca. Mára már csak alig páran tudják, a környéken egyszer itt az Ábrahámffy család kastélya állt, és egy családon belüli küzdelem folytán porig égett. Állítólag azóta is a környéken kószál a „Szellemúrnő”, Ábrahámffy Katalin, és a lánya, Zsófia. Pedig ennek a történetnek már 470 éve.

1541-ben Ábrahámffy Katalin (a darabban Ábránfy) útra kel Wittenbergába, ahol a lánya, Zsófia a híres „Fekete kolostor”-ban tanul, mert hírét vette, hogy a lány veszélyben van. Luther idején járunk, a katolikus egyház visszaél hatalmával, a papság gátlástalan cselekedeteiről szól minden. Az asszony az utolsó pillanatban érkezik, hogy megmentse a lánya tisztességét, és elhozza onnan. Wittenbergában találkoznak Luther Mártonnal, akivel Ábránfy Katalin már régóta levelezik. Az európai erkölcsi állapotok, találkozása Lutherrel arra indíttatják, hogy hazatérve Békéscsabán és környékén megszervezze a reformáció első közösségeit, felépítse az első templomokat. Ebben társa a Wittenbergából velük menekült Anglen esperes, a Fekete Kolostor vezetője, aki szintén szembeszállt a pápai udvarral, és aki ellen elfogatóparancs van érvényben. Békéscsabán nekiállnak a munkának, de a családban nem mindenki nézi jó szemmel ezt az új szellemiséget. Ábránfy Imre, Katalin öccse, aki egyszerre a török és a német seregek kéme, megbízást kap arra, hogy az új tanok elterjedését akadályozza meg. De saját érdeke is ezt kívánja, úgy véli, a békéscsabai kastély családi tulajdonjoga csak őt illeti… " (Seregi Zoltán igazgató)

A dráma a XVI. század első felének, azon belül a békési reformációs tevékenységnek állít emléket, annak minden ellentmondásával, szépségével és küzdelmeivel együtt. A reformáció 500. évfordulójának tiszteletére írta meg Pozsgai Zsolt a drámát, amely jól követhető, izgalmas, fiktív történet, de rengeteg történelmi ténnyel és helytörténeti utalással – „játék a történelemmel”. Nagyon jól megtalálja azt az arányt, ahol a gondolatiság egy érdekes történettel, különleges karakterekkel párosulva megérintheti a közönséget. Rendező: Seregi Zoltán.

A címszerepet Kovács Edit, a főbb szerepeket Papp Barbara a kaposvári egyetem színész hallgatója, Balázs Csongor, Bartus Gyula, Mészáros Mihály, Katkó Ferenc, Tege Antal és Komáromi Anett alakítja. A díszletet Juhász Katalin, a jelmezeket Vesztergombi Anikó tervezte. 

Bemutató 2017. december 1.
További előadások: 2017. december 5, 6, 19:00